موبایل ایرانی جای آیفون را می‌گیرد؟/ رقابت ایران با غول‌های دنیای تکنولوژی

موبایل ایرانی جای آیفون را می‌گیرد؟/ رقابت ایران با غول‌های دنیای تکنولوژی

راهنمای خریدتجارت‌نیوز نوشت: ريیس هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان صنعت مخابرات اخیرا از تولید و صادرات مشارکتی موبایل ایرانی، آن هم از نوع هوشمند، خبر داد.

اما محمدرضا عالیان، سخنگوی انجمن واردکنندگان موبایل گفت: اینکه همه قطعات یک دستگاه را بخریم و آن‌ها را مونتاژ کنیم کاری غیرمنطقی است و نام آن تولید نیست. حال گوشی هوشمند ایرانی جای خالی آیفون را در بازار پر می‌کند؟

به گزارش بازار موبایل سال جاری را با خبر تغییر سیاست‌های نجاری آغاز کرد. طوری‌که پس از گذشت چند هفته واردات آیفون به کشور با چنان محدودیت‌هایی مواجه شد که درعمل امکان واردات آن به صورت رسمی از بین رفت. پس از این اتفاق شاهد رشد چهار برابری واردات آیفون مسافری به کشور بودیم. حال به نظر می‌رسد دولت قصد دارد با تولید موبایل ایرانی بخشی از نیاز بازار را تامین کند.

در همین زمینه اخیرا داود ادیب، ريیس هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان صنعت مخابرات، به روزنامه ایران اعلام کرد: ایران برای تولید گوشی از حالت انفعال خارج می‌شود. ما می‌توانیم به صادرات گوشی‌های هوشمند امیدوار باشیم.

او توضیح داد که ایران مانند دیگر کشورهای دنیا می‌تواند مونتاژکننده و صادرکننده گوشی‌های هوشمند باشد. مشروط بر اینکه برند برای موبایل ایرانی باشد و در این صورت ایران مانند کشور کره راهی را آغاز می‌کند که بتواند در بازار گوشی هوشمند حرفی برای گفتن پیدا کند.

ادیب معتقد است که با این روش می‌توانیم 20 درصد از نیاز 15 میلیونی بازار داخلی را از طریق تولید تامین کنیم. البته مصوبه شورای عالی فضای مجازی نیز بر این موضوع تاکید دارد که تا سال 1404 باید 20 درصد از اقتصاد دیجیتال به تولیدات داخلی متکی باشد.

موبایل ایرانی توانایی رقابت‌ دارد؟

سخنگوی انجمن واردکنندگان موبایل در گفتگو با تجارت‌نیوز گفت: ما هم آرزو می‌کنیم تمام صنایع به سمت تولید صادرات‌محور بروند. اما وقتی صحبت از تولید موبایل ایرانی یا مونتاژ گوشی می‌شود، یعنی ما درباره محصولی تکنولوژیک صحبت می‌کنیم. بنابراین با توجه به شرایط تکنولوژیک کشور، نمی‌توان با اطمینان درباره صادرات آن صحبت کرد.

محمدرضا عالیان ادامه داد: اگر 20 سال گذشته را مرور کنیم، می‌بینیم که برندهای قوی مانند سونی، سونی اریکسون، آی‌میکس و ... از بازار حذف شده‌اند. چراکه جهش در این تکنولوژی سرعتی داشت که آن‌ها را جا گذاشت. حال موبایل ایرانی می‌تواند قوی‌تر از این شرکت‌ها عمل کند؟

او با تاکید بر اینکه هر اقدامی در این رابطه باید با برنامه‌ریزی دقیق و سختگیرانه همراه باشد، بیان کرد: ابدا این حوزه چنین شرایطی ندارد که امروز تصمیم بگیرند و فردا شروع به تولید تیراژ چند هزارتایی گوشی هوشمند کنند. ما نگاه انحصاری نداریم که بگوییم فلان برند خاص به ایران بیاید و تولیدات را شروع کند. اما حداقل انتظار برای اینکه یک کالا تولیدی محسوب شود، این است که بخش قابل توجهی از این کالا در کشور تولید شود.

بیشتر بخوانید :

  • بی‌اعتنایی آیفون به رکود بازار تلفن هوشمند / آیفون 14 رکورد می‌زند؟
  • قیمت انواع موبایل در بازار امروز + جدول

وی در واکنش به اظهارات داوود ادیب که گفته بود می‌توانیم 40 درصد از قطعات گوشی را در داخل تولید کنیم، توضیح داد: موبایل چهار ماژول اصلی دارد. این ماژول‌ها عبارتند از مادربرد، ال‌سی‌دی، دوربین و باتری. مادربرد تولیدکنندگان محدودی در دنیا دارد. همه تولیدکنندگان هم از آن‌ها خرید انجام می‌دهند. ال‌سی‌دی و دوربین هم همین وضعیت را دارند. می‌ماند باتری که اگر آن را تولید کنیم، یعنی در بهترین حالت 25 درصد گوشی را خودمان تولید کرده‌ایم. در نتیجه تولید 40 درصد قطعات گوشی در ایران شدنی نیست.

مونتاژ موبایل منطقی نیست

عالیان تاکید کرد: واردکنندگان اصلا مخالف تولید نیستند. عمده واردکنندگان امروز موبایل، سابقا در تولید و سرمایه‌گذاری ناموفق بودند. اینکه همه قطعات یک دستگاه را در جای دیگری بخریم و مونتاژ آن را در ایران انجام دهیم، اقدام غیرمنطقی است. بشخصه درک نمی‌کنم که چرا باید این کار صورت بگیرد.

او در پاسخ به این پرسش که حتی اگر مونتاژ قطعات تحت برند ایرانی صورت بگیرد، با توجه به تحریم‌ها پوشش مناسب نرم‌افزاری خواهیم داشت؟ یادآور شد: این یک سوال بسیار جدی است. اینکه ما چگونه می‌توانیم سیستم عامل اندروید را بر گوشی‌های ساخت ایران نصب کنیم؟ در حال حاضر هم در یک سری برندها سرویس نرم‌افزاری درست و کاملی نداریم.

بر اساس این گزارش، در حال‌ حاضر شش تولیدکننده‌ ایرانی جی‌ال‌ایکس، جی‌پلاس، مجموعه‌ ارگ جدید بم، صاایران (ویرا)، مجموعه‌ انارستان و مجموعه‌ ارد در کشور در زمینه تولید گوشی موبایل و تبلت فعالیت می‌کنند. به تازگی نیز عمران‌تل به جمع آنها پیوسته و خبر از مونتاژ برند ویکو فرانسوی داده است. به‌رغم فعالیت این شرکت‌ها سهم موبایل ایرانی از بازار کشور به نیم درصد هم نمی‌رسد. اما اکنون با توجه به اخبار درزشده این شرکت‌ها می‌توانند جای خالی شرکت اپل را در کشور پر کنند؟

220

اخبار مرتبط

آخرین اخبار بورس و اقتصاد