ناتوانی در شناسایی مالیات بر اجاره از عوامل گرانی اجاره‌ها

ناتوانی در شناسایی مالیات بر اجاره از عوامل گرانی اجاره‌ها

مسکنفارس نوشت:به گفته کارشناسان، خلا حضور یک سامانه قوی اطلاعاتی از طرق مختلف از جمله عرضه نشدن مسکن‌های خالی، نبود اطلاعات مشخص از وضعیت سکونت افراد و همچنین ناتوانی در شناسایی مالیات بر اجاره از موجران، زمینه نابه‌سامانی بازار مسکن را مهیا می‌کند.‌

همزمان با نزدیک شدن به فصل تابستان، بازار نقل و انتقال مسکن استجیاری همزمان با دمای هوا گرم می‌شود و در این مدت مستاجران در همه شهرهای کشور، همواره اضطراب انعقاد قرارداد جدید اجاره‌بهای خود را دارند.

یکی از اخبار پرتکرار پیرامون بازار مسکن در ارتباط با بازار اجاره مسکن، تمدید دوباره قانون سقف اجاره بهای مسکن است.

بر اساس این قانون هیچ موجری نمی‌تواند اجاره بهای واحد مسکونی خود برای مستاجر را در تهران بیش از 25 درصد و در کلانشهرها بیش از 20 درصد افزایش دهد.

* تاریخچه اجرای سیاست سقف اجاره‌بهای مسکن در ایران

دراین راستا، نگاهی به سابقه اجرای این سیاست می‌تواند قابل توجه باشد، روز 8 تیرماه تابستان سال 1399 بود که ريیس جمهور وقت در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا از ممنوعیت افزایش نرخ اجاره بهای مسکن بیش از میزان تعیین شده از سوی دولت خبر داد.

براساس این مصوبه، موجران نمی‌توانستند میزان اجاره‌بهای دریافتی خود در آن سال بیش از مقدار مشخصی افزایش دهند، به‌طوری که امکان افزایش اجاره‌بها در تهران حداکثر 25 درصد، در سایر کلانشهرها حداکثر 20 درصد و دیگر شهرهای کشور حداکثر 15درصد وجود داشت.

در بند 9 مصوبه مذکور، آمده بود:« با عنایت به شرایط اقتصادی تحمیلی بر کشور ناشی از شیوع ویروس کرونا و همچنین تحریم‌های ظالمانه و با لحاظ ضرورت حمایت از اقشار آسیب‌پذیر، همه قراردادهای اجاره مربوط به املاک مسکونی استیجاری که تا هشتم تیرماه 99 هنوز تمدید نشده است، در صورت عدم توافق بین طرفین و تمایل مستاجر تا سه ماه پس از اعلام رسمی وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی نسبت به پایان شیوع کرونا و اتمام شرایط اضطراری تمدید می‌شود».

مصوبه ستاد ملی مبارزه با بیماری کرونا، یک نکته دیگر نیز داشت، مطابق این مصوبه موجران نمی‌توانستند مستاجر خود را وادار به تخلیه کنند، مگر اینکه واحد مسکونی را به صورت رسمی بفروشند، البته پس از فروش واحد مسکونی نیز، مستاجر فرصت 2 ماهه برای تخلیه را داشت.

این مصوبه پس از سال 1399 در سال‌های 1400، 1401 و حالا برای سومین سال پیاپی تمدید شده است اما نگاهی به اثرگذاری این طرح می‌تواند پرده از میزان اجرای آن در سطح کشور بردارد.

*سقف افزایش 25 درصد، رشد اجاره‌بها 46 درصد

به گزارش فارس، بر اساس آمار منتشر شده از بانک مرکزی، شاخص بهای اجاره مسکن در سه ماهه سوم سال 1401 نسبت به سه ماه دوم همان سال 16.8 درصد افزایش را تجربه کرده است. این در حالیست که نرخ اجاره بها در سه ماهه دوم سال 1401 نسبت به سه ماهه قبل نیز 12.4 درصد رشد کرده بود.

به عبارت دیگر از انتهای بهار سال 1401 تا انتهای پاییز همان سال نرخ اجاره بها 29.2 درصد رشد کرده است. مشکل بیشتر در بازار اجاره زمانی مشخص می‌شود که میزان رشد اجاره‌بها در فصل پاییز سال 1401 را نسبت به فصل پاییز سال 1400، میزان 46 درصد افزایش را تجربه کرده است.

* در نبود نظارت سیاست سقف اجاره‌بهای مسکن در کف بازار خریدار ندارد

در حالی که مصوبه افزایش سقف اجاره این رشد را تا حداکثر 25 درصد تعیین کرده بود اما رشد اجاره بها در یک سال بیش از 46 درصد افزایش داشته و این مسيله به معنای بی‌اثری کامل طرح تعیین سقف اجاره‌بهای مسکن است. در این میان گزارشات مردمی ثبت شده در خبرگزاری فارس نیز از بی‌تاثیر بودن مصوبه تعین سقف اجاره‌بها خبر می‌دهد.

هر اندازه که مصوبه تعیین سقف اجاره بها در جلسات هیيت دولت با قدرت پیگیری می‌شود در کف جامعه شرایط به طور قابل توجهی از قانون به دور است و در نبود نظارت رقم افزایش‌های عنوان شده برای بازار اجاره به طور سرسام‌آوری رشد داشته است.

در این راستا یکی از مخاطبان خبرگزاری فارس با اشاره به شرایط بد بازار اجاره مسکن به خبرنگار فارس گفت: اجاره یک واحد مسکونی‌ در جوالی میدان توحید سال گذشته 100 میلیون ودیعه به همراه چهار میلیون تومان اجاره‌بهای ماهانه بود اما در سال جدید، صاحب‌خانه طلب رهن 300 میلیون تومانی و اجاره ماهانه 7 میلیون تومانی را طلب کرده است؛ وقتی به صاحب‌خانه مصوبه هیيت دولت مبنی بر رعایت سقف 25 درصدی را طلب کردم، او گفت، این رقم برای خود دولت است و در بازار اتفاقات طور دیگری رقم می‌خورد.

بسیاری از کاربران خبرگزاری فارس در تماس با خبرگزاری بر عدم رعایت سقف افزایش اجاره بها در سال جاری از سوی موجران اعتراض دارند و نگرانند که هیچ نظارتی بر افزایش افسارگسیخته‌ اجاره بها وجود ندارد.

* 2 دلیل برای جدی نگرفتن سیاست سقف اجاره‌بهای مسکن در بازار

کارشناسان علت اصلی بی‌تاثیر بودن سیاست سقف اجاره‌بهای مسکن را مسيله خلا اطلاعاتی تلقی می‌کنند، به اعتقاد بدنه کارشناسی کشور، نبود یک سامانه برای رصد بازار اجاره مسکن یکی از مهمترین دلایل رعایت نشدن سقف اجاره‌بها است، بر این اساس مهمترین گام برای اجرای چنین مصوباتی وجود سامانه اطلاعاتی قوی است.

در این راستا، محمد حمیدزاده، کارشناس حوزه مسکن در گفت‌وگو با خبرنگار فارس می‌گوید:‌ وقتی سامانه‌های مهمی مانند سامانه ملی املاک و اسکان به طور کامل مورد توجه قرار نگیرد، طبیعتا نمی‌توان انتظار ساماندهی بازار مسکن را داشت.‌

این کارشناس مسکن ادامه داد:‌ خلا حضور یک سامانه قوی اطلاعاتی از طرق مختلف از جمله عرضه نشدن مسکن‌های خالی و همچنین نبود اطلاعات مشخص از وضعیت سکونت افراد و همچنین ناتوانی در شناسایی مالیات بر اجاره از موجران، زمینه نابه‌سامانی بازار مسکن را مهیا می‌کند.‌

به گزارش فارس، علاوه بر مسيله نبود زیرساخت اطلاعاتی، خلا حضور ضمانت‌های اجرایی قوی عامل دیگری در رعایت نشدن قانون سقف افزایش اجاره‌بها است. در این راستا با وجود اینکه معاون اول ريیس جمهور خواستار در نظر گرفتن تمهیدات قانونی جهت برخورد با متخلفان شد، اما هنوز هیچ سازوکاری برای برخورد با افرادی که این قانون را رعایت نمی‌کنند وجود ندارد.

در این رابطه حمید بهزادی، کارشناس حوزه اقتصاد با طرح پیشنهادی می‌گوید:‌ الزام ثبت همه قراردادهای اجاره در سامانه ملی املاک و اسکان و همچنین باطل کردن مجوز فعالیت مشاوران املاکی که قرارداد بالای سقف تعیین شده می‌بندند، می‌تواند در اجرای این قانون موثر واقع شود.‌

به گفته بهزادی‌، مسيله اجاره‌بها و اتکا به سیاست‌های تعیین سقف بدون ورود مستقیم دولت و ضمانت‌های اجرایی قوی، پیاده‌سازی نمی‌شود.‌

با توجه به نظر کارشناسان باید دید آیا دولت در سال جاری زیرساخت‌های لازم برای اجرای دقیق سیاست سقف اجاره‌بهای مسکن را در دستور کار قرار می‌دهد یا همچنان این راهکار بدون اثر باقی می‌ماند.

بیشتر بخوانید:

  • عقب‌نشینی اجاره‌نشین‌ها؛ از پشت بام تا حلبی آباد

46217

local_offerبرچسب‌ها:
شوک اجاره‌ مسکن به سبد خوراک مستاجران توضیحات مهم وزارت صمت درباره حضور روسیه در معادن ... کاهش قیمت گوشت در راه است؟ حدود 94 درصد مودیان، مالیات صفر یا کمتر از 10 میلیون تومان می پردازند/ برخی مشاغل فقط یک پنجم مالیات... کاهش سریع قیمت مسکن با اطلاعات دقیق خانه های خالی/ تعداد خانه‌های خالی در ایران 10 درصد بیشتر از است... سهامداران عدالت بخوانند/ سود سهام عدالت چه زمانی پرداخت... سود سهام عدالت چه زمانی پرداخت می‌شود؟ گل رونالدو برای صرافی بایننس ورق در بازار رمزارز برگشت/ بیت‌کوین سد مقاومت را می‌شکند؟ قیمت خانه در محله نارمک تهران +جدول مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد جزییات سبد سرمایه‌گذاری والماس تشریح شد | ثانیه شماری برای عرضه 15 درصد سهام والماس سود سهام عدالت چه زمانی پرداخت می‌شود؟ این خودروها را بدون قرعه‌کشی بخرید قیمت جدید 25 مدل خودروی سایپا و ایران خودرو ریزش 20 میلیونی محبوب‌ترین ماشین ایران سورپرایز برای متقاضیان وام فوری | وام فوری 100 میلیونی تنها با یک سپرده کوتاه مدت افزایش 2 برابری طول خطوط لوله انتقال گاز کشور میعانات گازی ذخیره شده روی آب به صفر رسید پیش بینی معاملات بورس 7 خرداد 1402/ افزایش حساسیت بورس به اخبار ببینید | تاثیر انتخابات آمریکا بر اقتصاد ایران چیست؟ اجاره خانه 60 متری در سعادت آباد چند؟ +جدول اختلاف قیمت خودرو‌ در سامانه یکپارچه با بازار آزاد بازار مسکن در بخش از تهران کساد است ایرانی ها بیشتر برای غذا پول دادند، اما کالری کمتری دریافت کردند / در 1400 دهک دهم بیش از 2 برابر ده... بهره‌‎برداری خودروسازان خارجی از دانش مهندسان نخبه ایرانی دولت کدام معادن را واگذار می‌کند؟ چگونه چین کشورهای آفریقایی را در دام بدهی می اندازد؟! سوییچ کلید خورد اما روشن نشد طلا هفته را کاهشی شروع کرد پیش بینی بازار طلا و سکه 7 خرداد 1402 | خریداران و فروشندگان طلا و سکه منتظر چه اتفاقی هستند؟ قیمت این خودروهای سایپا ارزان شد + جدول قیمت مرغ در میادین میوه و تره‌بار تهران افزایش روزانه قیمت مسکن در این محله تهران استقبال کشاورزان نخبه و پیشرو از اجرای الگوی کشت قیمت مرغ در میادین میوه و تره‌بار تهران اعلام شد رشد 18 درصدی صادرات به کشورهای آسیای میانه، قفقاز و روسیه در 1401 حقوق‌ها با سطح تورم همخوانی ندارد/ اقدامات اقتصادی دولت خلاف میل مردم رقم خورده پیش‌ بینی بورس فردا 7 خرداد 1402 | فردا هم بازار قرمزپوش می‌شود؟ تورم 3رقمی برای مردم / مرکز آمار تورم را 51.1درصد اعلام کرد، مردم 116.7درصد حس کردند! انگلیس احتمالا سال آینده وارد رکود می‌شود کاهش چشمگیر قیمت برنج ایرانی دارندگان مجوز مشاغل خانگی نیازی به دریافت پروانه کسب مجازی ندارند مجمع غگلپا 1402 | چه میزان سود تقسیم شد؟ مرغ‌های رادیواکتیوی در راه ایران؟ افزایش مالیات سیگار در ایران به سود کیست؟ بازدید وزیر حمل و نقل روسیه از یک مرکز تعمیر و نگهداری هواپیما در ایران انتشار 1000 میلیارد تومان صکوک مرابحه برای نوسازی ناوگان هواپیمایی کشور مطالبه مهماندارن قطار بابت افزایش حقوق و سختی کار پاسخ به اعلام نشدن قیمت 4 محصول سایپا