توان نیروگاهها برای مقابله با تابستان افزایش یافت
به گزارش ایسنا، مجموع نیروگاههای احداث شده در دولتهای یازدهم و دوازدهم، 16 هزار و 16 مگاوات بوده که 12 هزار و 946 مگاوات آن نیروگاه حرارتی بوده و در طول هشت سال، سالیانه به طور متوسط 1618 مگاوات نیروگاه حرارتی احداث شده است.
میزان کمبود نیروی برق در سال 1400 حدود 15 هزار مگاوات بود اما با توجه به رشد بار، پیشبینی میشد این ناترازی در تابستان سال 1401 به حدود 20 هزار مگاوات یعنی 28 درصد تقاضای بار افزایش یابد که تهدید بزرگی برای کشور محسوب میشد. برنامه وزارت نیرو برای احداث 35 هزار مگاوات نیروگاه حرارتی، صنایع و تجدیدپذیر و بهینهسازی و مدیریت مصرف برق با مشارکت موثر مردم و مشترکان برای دوره چهار ساله تدوین و بلافاصله اجرای آن آغاز شد که در سال اول باعث گذر موفق از پیک بار سال 1401 بدون هرگونه خاموشی شد.
اضافه شدن 7054 مگاوات به توان تولیدی کشور که در حوزه نیروگاههای حرارتی شامل احداث 5196 مگاوات نیروگاه سیکل ترکیبی و گازی، ارتقای توان تولیدی واحدهای موجود نیروگاهی با استفاده از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان داخلی به میزان 1400 مگاوات و احداث 268 مگاوات نیروگاه تولید پراکنده و خودتامین کوچک از نتایج برخی از این اقدامات در حوزه افزایش ظرفیت نیروگاهی است.
از آغاز فعالیت دولت سیزدهم تاکنون در مجموع 6864 مگاوات به توان تولیدی نیروگاههای حرارتی کشور اضافه شده که بیش از چهار برابر متوسط افزایش سالیانه احداث نیروگاههای حرارتی در دولتهای یازدهم و دوازدهم است و مابقی نیز مربوط به دیگر منابع تولید برق در کشور بوده است. رکورد به مدار آوردن 8 واحد بخار بخش سیکل ترکیبی به ظرفیت 1316 مگاوات در کشور در سال 1401 سالیانه 2 میلیارد مترمکعب صرفهجویی سوخت به همراه دارد.
امسال خاموشی نداریم
مصطفی رجبی مشهدی - سخنگوی صنعت برق - در خصوص وضعیت تامین برق در سال جاری و احتمال انتشار جداول خاموشی، به ایسنا گفت: بر اساس برنامه ریزیهای صورت گرفته برای امسال هیچگونه جداول خاموشی برنامه ریزی شده را منتشر نخواهیم کرد و امیدواریم تابستان امسال را بدون خاموشی سپری کنیم.
وی با اشاره به میزان ناترازی صنعت برق گفت: 10 تا 11 هزار مگاوات ناترازی برق وجود دارد و باید تلاش کنیم نیروگاههای جدیدی را وارد مدار کنیم که کمک مردم نیز میتواند این ناترازیها را به حداقل برساند. میزان تقاضا در سه سناریو مورد بررسی قرار گرفته، بیشترین میزان مصرف 73 هزار مگاوات تخمین زده شده است که تلاش ما این است که بتوانیم این میزان را جبران کنیم.
رجبی مشهدی با تاکید بر اینکه از 630 هزار واحد صنعتی که در سال گذشته ثبت شده بود 580 هزار واحد صنعتی مشمول طرح مدیریت مصرف نشدند و تنها 40 هزار واحد صنعتی مشمول این طرح بودند که امسال نیز مانند سال گذشته میتوان از این ظرفیت استفاده کرد، گفت: سال گذشته 15 درصد انرژی بیشتری را به صنایع اختصاص دادیم و شاهد افزایش تولید در بخش صنعت به ویژه فولاد بودیم.
تنظیم 140 برنامه برای گذر از پیک تابستان
وی با اشاره به ناترازی تولید و مصرف برق گفت: 140 برنامه را در این راستا تنظیم کردهایم که سه محور اصلی توسعه و تولید ظرفیت نیروگاهی، تعمیرات نیروگاهی و مدیریت مصرف برای آن تعریف شده است.
در این میان در سال جاری تشویق سراسری مشترکان صنعت برق در دستور کار وزارت نیرو نیز قرار گرفت، در سال گذشته این طرح تنها برای مشترکانی که مصرف زیر الگو داشتند اجرایی شد که کاهش چهار درصدی مصرف برق را به دنبال داشت و 1350 میلیارد تومان پاداش خوش مصرفی به مشترکان پرداخت شد. 40 درصد مشترکان مشمول اجرای این طرح شدند و بیش از هشت میلیون مشترک قبض رایگان دریافت کردند و یا حتی برخی از مشترکان دو تا سه نوبت بستانکار شدند.
در سال جاری اقدامات وسیعتری برای اجرای این طرح در نظر گرفته شد، بطوریکه همه مشترکان مشمول این طرح خواهند شد. میزان محاسبه پاداش کاهش مصرف اینگونه است که هر مشترک به میزانی که مصرف خود را کاهش میدهد، مشمول پاداش میشود. سال گذشته به ازای هر کیلووات ساعت 500 تومان و امسال به ازای هر کیلووات ساعت 2000 تومان پاداش خوش مصرفی پرداخت میشود. این موضوع بدان معنا است که میزان پرداخت پاداش خوش مصرفی 20 برابر افزایش یافته است.
اما در مناطق گرمسیری چنانچه یک کولر گازی خاموش شود، مشترک مشمول یک میلیون تومان پاداش کاهش مصرف خواهد شد، استانهای مشهد، تهران، آذربایجانها و فارس جزو مناطق عادی هستند که الگوی مصرف در این مناطق 300 کیلووات ساعت است و اگر در این مناطق دور کولر آبی از تند به کند تغییر کند پاداشی معادل 150 هزار تومان به مشترکان پرداخت خواهد شد.
طبق برآوردهای صورت گرفته با اجرای این طرح شاهد پنج درصد کاهش مصرف خواهیم بود. سال گذشته حدود 3000 میلیارد تومان پاداش خوش مصرفی پرداخت شد که پیش بینی میشود این رقم امسال دو تا سه برابر افزایش یابد.