تقویت روابط تجاری با منطقه

تقویت روابط تجاری با منطقه

رضا توفیقی-کارشناس ارشد تجارت

یکی از مباحث جدی که در سال‌های متمادی موردتوجه و بررسی فعالان اقتصادی و بازرگانی کشور قرار داشته، موضوع صادرات غیرنفتی و مشکلات و موانع موجود بر سر توسعه آن است. موضوع توسعه صادرات، به‌عنوان یک راهبرد تجاری و همچنین موتور محرکه رشد اقتصادی و پیشرفت در کشورها طی دهه‌ها و حتی سده‌های اخیر شناخته شده است. نتایج مطالعات نشان می‌دهد که توسعه صادرات دارای اثرات مثبت بر اقتصاد ملی است و نمی‌توان ردپای آن را در بهبود زخم‌های اقتصادی انکار کرد. از جمله این اثرات می‌توان به تقویت تجارت خارجی با کشورهای هدف، هدایت تولید و تخصیص منابع در راستای مزیت‌های نسبی کشور، رشد اقتصادی، ارزآوری و تسهیل ورود کالاهای سرمایه‌ای برای بهبود فعالیت چرخه تولید اشاره کرد. این دستاوردها برای کشورهایی مانند ایران که بخش زیادی از درآمدهای ارزی‌اش مربوط به صادرات نفتی است، می‌تواند اثرات مثبت بیشتری به‌همراه داشته باشد.

بنا بر تمام موارد ذکرشده، به‌عنوان مزایا و اهمیت توسعه صادرات غیرنفتی، دولت در جایگاه مهم‌ترین بخش مدیریتی کشور وظیفه دارد، مسیری هموار را برای تجارت خارجی کشور در نظر بگیرد و فعالیت‌های اقتصادی کلان به‌ویژه حلقه‌های زنجیره تولید را به‌سمت رشد صادرات غیرنفتی سوق دهد. طی یک سال اخیر، اخبار متعددی از اقدامات دولت سیزدهم در راستای بهبود تجارت خارجی ایران شنیده شد. از مهم‌ترین اتفاقات حوزه تجارت طی یک ماه اخیر، سفر ريیس‌جمهوری به چین با هدف توسعه روابط تجاری و اقتصادی بود. در پی سفر ريیس دولت سیزدهم به چین، اعلام شد ایران حدود 20 توافقنامه و تفاهمنامه با این کشور به‌امضا رسانده‌، هرچند هنوز جزيیات این توافقنامه‌ها منتشر نشده است و از متن دقیق تفاهمنامه‌ها بی‌اطلاع هستیم، اما به‌طورکلی افزایش همکاری‌های تجاری بین‌المللی در قالب موافقتنامه، امری رایج و موثر در بحث توسعه تجارت است، از این‌رو اقدام دولت برای تقویت روابط اقتصادی میان ایران و چین را می‌توان مسيله‌ای مثبت ارزیابی کرد. همچنین، عنوان شده در این سفر، دولت نیم‌نگاهی به افزایش روابط تجاری با کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای داشته که خود نشان از مهیا شدن بسترها برای حضور گسترده‌تر ایران در تجارت جهانی دارد. باید تاکید کرد تنها راه برون‌رفت ایران از شرایط نابسامان فعلی اقتصادی، توجه به تجارت خارجی و بهبود روابط بین‌المللی است. بنابراین باید از هر رابطه تجاری که فرصت حضور ایران در بازارهای جهانی را مهیا می‌کند، استقبال کرد. علاوه بر این، طی یک سال اخیر به‌ویژه پس از تشدید تحریم‌های بین‌المللی علیه روسیه، بحث تجارت با ارزهای ملی در منطقه بیش از پیش داغ شد. ایران و روسیه نیز در این‌باره تلاش کردند تا برنامه‌هایی را به‌ثمر برسانند. به‌طورکلی برنامه کاهش نقش دلار در تجارت منطقه و اجرای پیمان‌های پولی میان کشورهای عضو یک اتحادیه یا حتی کشورهایی که با یکدیگر تبادلات تجاری گسترده‌ای دارند، نیازمند تهیه کردن بسترهای مناسب است. بستر، به‌معنای برنامه‌ریزی صحیح، روشن شدن معیارهای تجاری، فهرست‌های کالایی و سایر چارچوب‌های پولی و بانکی است که باید به‌دقت به آنها توجه شود. به‌عنوان مثال، روسیه اعلام کرده کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا، به تجارت با ارزی غیر از دلار می‌پردازند. مشخص نیست که این ارز، متعلق به کدام کشور است؛ ارزی که روسیه درباره آن صحبت می‌کند، معلوم نیست در حال ‌حاضر وجود خارجی داشته باشد و در جهان به‌رسمیت شناخته ‌شود،حتی ممکن است این ارز به‌منظور فعالیت‌های تجاری در منطقه اوراسیا ایجاد شده باشد. اگر ارز سومی ایجاد شده، آیا این ارز می‌تواند برای کشورهای عضو اتحادیه اورسیا، شرایط تجارت در بستری امن را فراهم کند یا خیر؟ همواره در تجارت، جهان‌روا بودن ارز و ثبات معیارهای قیمتی، از اهمیت زیادی برخوردار است.، از این‌رو برای ایجاد ارز سوم در معاملات، باید نسبت قیمتی این ارز با واحد پولی سایر کشورها مشخص باشد.

نحوه عرضه اموال مازاد دولت در بازار سرمایه اعلام شد چطور برای معاملات مسکن کد رهگیری بگیریم؟ چالش‌های صنعت در سال 1402 ماهی قرمزها را در آب‌های آزاد رها نکنید بررسی حملات سایبری در ایران و سایر کشورها سیگنال نرخ دلار به بازار مسکن/ چگونه قیمت ملک 100 درصد... رشد اقتصادی کدام کشورها در سال 2023 شکوفا خواهد شد؟ مخالفت دولت با اختصاص سهام عدالت به جاماندگان تغییر چیدمان سفره ندارها در 1401 ادامه روند کاهش و توقف تولید نفت در اقلیم کردستان عراق خریداران سکه بخوانند / حباب سکه افزایشی شد! شرایط دریافت وام فرزند دوم در سال 1402 نیمه جنون دلار / پیش شرط نزولی شدن قیمت دلار در 1402 مسافران هوایی در صورت گرانفروشی یا تاخیر می‌توانند شکایت کنند اطلاعیه سازمان امور مالیاتی در خصوص الزام اتصال به سامانه مودیان سهام عدالت میلیونی در انتظار این افراد فارس من| برای لغو مصوبه شورای عالی کار به دیوان عدالت شکایت می کنیم/ سفره کارگر کوچک نشود جابه‌جایی 40 میلیون وسیله نقلیه در تعطیلات نوروز امسال نرخ بیکاری در 1402 به کدام سمت می‌رود؟ سخنگوی سازمان هواپیمایی: احتمال تاخیر در برخی از پروازها وجود دارد ترافیک در محورهای شمالی همچنان سنگین است شرایط دریافت وام فرزند دوم اعلام شد دولت به وعده مهار تورم عمل کند/ چرا نمایندگان کارگری مصوبه حداقل مزد را امضا کردند جزيیات جدید از خودروهای وارداتی شاهکار جدید رنو را ببینید + تصاویر شرایط دریافت وام فرزندآوری در 1402 + جزيیات سیاست‌های کلی اصل 44 تجلی نگاه رهبر انقلاب به نقش دولت در اقتصاد شرایط دریافت وام فرزند دوم در سال 1402 آخرین خبرها از انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث سه میلیون خانه در کشور نیازمند نوسازی است جزيیات جدید از خودروهای وارداتی / متقاضیان بخوانند مصرف بنزین از 110 میلیون لیتر عبور کرد نرخ بیکاری در 1402 کمتر می‌شود یا بیشتر؟ | مهمترین دلیل کاهش نرخ بیکاری در سال‌های اخیر سرمایه گذاری 8 میلیارد دلاری در چابهار سالانه 500 میلیون بشکه نفت خام در کشور هدر می رود!/ 50 درصد از اتلاف انرژی در کشور قابل بهینه‌سازی ا... ابرتورم در راه است؟ نرخ بیکاری در 1402 به کدام سمت می‌رود؟ مصرف بنزین از 110 میلیون لیتر عبور کرد مسافران هوایی می‌توانند شکایت کنند 3 ریشه‌ تورم مزمن در اقتصاد ایران بازگشت بیت کوین به کانال 29000 دلار پس از یک سال تردد از محور چالوس و آزاد راه تهران- شمال ممنوع است قیمت دلار کولاک کرد | پیش بینی وحشتناک از قیمت دلار در روزهای آینده تفویض اختیار بخشودگی جرايم مالیاتی تا پایان اردیبهشت 1402 تمدید شد کاهش 25 درصدی بدهی خارجی کشور در دی ماه 1401 وزیر کار و تعاون: ادعای ایجاد 1 میلیون شغل درست است مصرف آب و برق مشترکان با حذف یارانه پرمصرف‌ها کاهش یافت چند توصیه به کشاورزان و باغداران برای مقابله با سرمازدگی وزیر کار: ادعای ایجاد 1 میلیون شغل درست است کاهش ناگهانی قیمت مرغ در بازار امروز | قیمت مرغ کیلویی چند؟