مهم‌ترین چالش «آب» گره زدن آن به اقتصاد است

مهم‌ترین چالش «آب» گره زدن آن به اقتصاد است

معاون باسابقه وزارت جهاد کشاورزی تصریح‌کرد: مهم‌ترین چالش بخش آب گره زدن آن به اقتصاد است، تداوم وضعیت موجود هم برای کشاورزی و هم برای آب نامطلوب است.

به گزارش ایسنا، عباس کشاورز به چالش‌های آب در بخش کشاورزی و دیگر مصارف کشور اشاره و اظهار کرد: شورای عالی آب در سال 1400 برای مصارف بخش‌های مختلف سهمیه تعیین و سهم آب مصرفی کشاورزی را 60 میلیارد مترمکعب اعلام کرد، این در شرایطی است که سطح زیر کشت محصولات دايم ما یعنی باغبانی و جنگل و از این قبیل از  1.9 میلیون هکتار به 2.5 میلیون هکتار رسیده است و چیزی معادل 600 هزار هکتار افزایش داشته است.

وی ادامه داد: این در حالی است که بخش زراعت کشور که معمولا هم به کم‌آبی مقاوم تر است 100هزارهکتارافزایش داشته است، در واقع یکی از دلایل کسری منابع آبی کشور همین توسعه‌های بخش کشاورزی است.

کشاورز ادامه داد: این روند مربوط به این دولت و یا آن دولت نیست، عملکرد محصولات دايمی ما در سال‌های 79 تا 82  رقمی معادل 7.5 میلیون تن بوده اما در سال‌های اخیر به 8.5 میلیون تن رسیده است، در همین حال تولید محصولات زراعی را از هشت میلیون تن به 12 میلیون تن رسانده‌ایم. نمی‌گویم این رقم خوب است، اما در کشورهای پیشرفته توانسته‌اند عملکردشان را 3.5 تا 4 درصد افزایش دهند.

کشاورز مهم‌ترین چالش بخش آب را گره زدن آن به اقتصاد عنوان کرد و گفت: به جز تامین آب شرب که از وظایف دولت‌هاست، ما تا کنون حق‌آبه‌های زیست‌محیطی را به رسمیت نشناخته‌ایم، اگر آبی وارد تالاب هورالعظیم شده سیلاب بوده است، یعنی آبی که نمی‌توانستیم آن را کنترل کنیم و اگر می‌توانستیم، تالاب سهمی از آب نداشت.

وی تاکید کرد: در نظام کشاورزی ما تحول تکنولوژیکی در بهره‌وری آب باران نیست، ارزش‌های اقتصادی زیست‌محیطی در محاسبات آبی ما نیست. در سال‌های گذشته تلاش شده با توسل به آب و کشاورزی اشتغال را حفظ کنیم و این وضعیت هم برای کشاورزی و هم برای آب نامطلوب است.

چالش‌های مدیریت آبی چیست؟

وی به ارايه پیشنهاداتی برای کمک به حل بحران آب پرداخت و گفت: دنیا آب را یک عنصر اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و سیاسی تعریف می‌کند، یک مصداق سیاسی، آب مجازی است که دنیا بر سر آن توافق نکرده است، در بحث اقتصادی ما از ظرفیت‌های مصرفمان عبور کرده‌ایم و در ابعاد زیست‌محیطی و اجتماعی دو خلا بزرگ، نگرش آبی ما است.

وی بر این اساس تاکید کرد: شاید یکی از مهم‌ترین نیازهای اکنون کشور این است که به چالش‌های اجتماعی مسيله آب بپردازیم. در این رابطه باید مسايل فنی را به نهادهای مربوطه اعم از وزارت نیرو و جهاد کشاورزی بسپاریم اما از بعد اجتماعی مسيله متفاوت است.

کشاورز توضیح داد: نکته اینجاست که ما در بحث آب نه مشارکت‌پذیر و نه مشارکت‌جو هستیم، نه می‌پذیریم اختیاراتی را برای مدیریت به مصرف‌کننده بدهیم و نه حتی می‌پذیریم در تصمیم‌گیری‌ها با بخش مصرف‌کننده آب مشورت کنیم. مصرف‌کننده‌ای که می‌تواند سرمایه اجتماعی برای مدیریت آب کشور باشد تبدیل به عامل تقابل شده است، به‌گونه‌ای که اکنون قادر به مدیریت چاه‌های غیرمجاز آب نیستیم.

وی خاطرنشان کرد: سال 1382 راهبردهای بلندمدت آب، به تصویب هیيت دولت رسید و از آن زمان‌20 سال می‌گذرد، طرح تعادل بخشی، یکی از دیگر مصوبات بود که اجرایی نشد، چرا؟ چون در این زمینه رابطه‌ درستی با مردم نداریم، ارتباطی با بهره‌برداران چاه‌های کشاورزی نداریم و نمی‌دانیم باید چه کنیم. کشاورز یادآور شد: از برنامه سوم پیش‌بینی شد که مدیریت شبکه‌های آبیاری را با تشکیل شرکت‌های بهره‌بردار به بهره‌برداران بسپاریم، تا اکنون که در برنامه ششم توسعه هستیم، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو دايما در حال گفت‌وگو هستند و توافق‌نامه امضا می‌کنند، اما زمان اجرا یک‌بار این زیر میزند، ‌بار دیگرآن یکی.

کشاورزان باید با ابعاد مساله مدیریت آب آشنا شوند

وی گفت: نتیجه این است که کشاورزان با ابعاد مسيله آب و مدیریت آب آشنا نیستند و در برابر اجرای سیاست‌ها موضع‌گیری می‌کنند. شاهدیم از کوچک‌ترین فرصت برای نصب موتورپمپ‌ها و بهره‌برداری از آب استفاده می‌کنند، هر چه بگوییم مثلا در حوضه زاینده‌رود آب نیست، بنشینیم و با هم گفت‌وگوکنیم، همه سرنشین یک کشتی هستیم، جواب نمی‌گیریم.

این مدیرباسابقه بخش کشاورزی تاکید کرد: بنابراین اگر بتوانیم جامعه را در موضوع آب با خود همراه کنیم، بسیاری از مسايل حل می‌شود. چنانکه شاهدیم در سایر نقاط دنیا ذی‌نفعان در مدیریت آب نقش مستقیم دارند، مثلا در استرالیا مسيله آب کاملا خصوصی است، زمانی یک دریاچه در استرالیا خشک شد و دولت ناگزیر شد برای محیط‌زیست از حقابه داران آب بخرد.

معاون سابق وزات جهاد کشاورزی با 40 سال سابقه خدمت در این وزارتخانه و مسيولیتهایی تا سرپرستی آن اضافه کرد: ما سند مشترکی بین وزارت جهاد کشاورزی، وزارت نیرو و اتاق ایران داریم و طی آن بسیار بررسی کردیم که برای مسيله آب چه باید کرد. در این رابطه با کارشناسان سطح بین‌الملل هم مشورت کردیم که چه باید کرد. وی افزود: به این نتیجه رسیدیم که دو اقدام باید انجام شود، اول اینکه در حوزه آب باید به بازتخصیص برسیم و در این رابطه نیز 6 تا 7 نظریه وجود دارد که متخصصان بخش آب و کشاورزی کشور انجام داده‌اند، باید در مجمعی که بهره‌برداران و کشاورزان هم حضور دارند در این باره به جمع‌بندی برسیم و این گونه نباشد که بگوییم باید مصرف آب کشاورزی 11 میلیارد مترمکعب کاهش یابد، وزارت جهاد کشاورزی نیز سیستم آبیاری تحت‌فشار خود راپیاده‌سازی کند، اما نه اتفاقی در برداشت آب از چاه بیافتند و نه در مصرف آب.

شاخص "بهره‌وری آب" باید جایگزین شاخص‌های دیگر شود

کشاورز درباره دومین رویکرد تاکید کرد: به‌جای تمام شاخص‌هایی که اکنون وجود دارد، باید شاخص «بهره‌وری آب» جایگزین شود و به جای تمام شاخص‌هایی که تا کنون داشته‌ایم، با شاخص بهره‌وری صحبت کنیم.

وی توضیح داد: در دنیا در این رابطه معیارهای متعددی رایج است، مانند این که از یک مترمکعب آب چند کیلو کالای قابل‌مبادله تولید می‌شود، برخی این معیار را با ارزآوری و دلار ارزش‌گذاری می‌کنند و برخی دیگر که دیدگاه افراطی‌تری در امنیت غذایی دارند، در نظر می‌گیرند به ازاء مصرف هر مترمکعب آب چه میزان پروتيین تولید می‌شود، در عین حال اغلب کشورها مقیاس را بهره‌وری در نظر می‌گیرند و ما نیز باید از زاویه بهره‌وری مصرف آب را تنظیم کنیم.

کشاورز با اشاره به این که مصرف آب کشاورزی را 71 میلیارد مترمکعب در سال می‌داند، گفت: معتقدم از این بعد مصرف آب کشاورزی ظرف مدت 10 سال باید از 71 میلیارد مترمکعب کنونی به زیر 50 میلیارد مترمکعب برسد، اگر این امر محقق شود ما بر چالش آب فايق آمده‌ایم و به پایداری منابع آبی می‌رسیم، یعنی دوباره تالاب‌های کشور حقابه‌شان را دریافت می‌کنند، صنعت رونق می‌گیرد و مشکل آب شرب حل می‌شود.

وی در این رابطه به انتشار کتابی اشاره کرد و افزود: ما درباره بهره‌وری کتابی را تدوین کرده‌ایم که 600 صاحب‌نظر در آن نظر داده‌اند و می‌تواند مورد استناد قرار گیرد، این کتاب جدید است و بر روی سایت اتاق بازرگانی قرار دارد، علاوه بر این وزیران نیرو و کشاورزی وقت و ريیس اتاق بازرگانی سندی 7 صفحه‌ای را به امضا رساندند که در آن بهره‌وری تعریف شده است، این‌ها باید مبنای عمل ما باشند، ولی با نگرش‌های سلیقه‌ای و محلی راه به جایی نمی‌برد.

طوفان بنیان‌کن برداشت بی‌حساب و کتاب از آب!

کشاورز اظهار کرد: طوفان بنیان‌کن برداشت‌های بی حساب و کتاب منابع آب، باید با تدبیر مدیریت شود. اگر چشم‌مان را بر روی این مسيله حساس ببندیم، شرایطی به وجود خواهد آمد که ما را له خواهد کرد. وی ادامه داد: امروز مشکلات آب را درحوضه زاینده رود و سایر نقاط کشور شاهدیم، باید بهره‌برداران را نسبت به عواقب کارشان آگاه کنیم، چرا باید در جایی که آب نداریم، سیب‌زمینی بکاریم؟ نیروگاه حرارتی احداث می‌کنیم؟ و...

کشاورز همچنین افزود: در شرایطی که تولید یک کیلوگرم گوشت قرمز نیازمند مصرف یک تانکر 12تنی آب و یک کیلوگرم مرغ 4 تن آب است، یقینا به عنوان شهروندی که از وضعیت کمبود آب در کشور مطلع است، باید به سمت اصلاح الگوی مصرف آب حرکت کنیم.

اروپا چطور الگوی تغذیه خود را عوض کرد؟

وی یادآور شد: مثال واضح آن اروپا است، قاره‌ای که بسیار سبز و پرآب است، سرانه مصرف گندم در آنجا 80 سال قبل 110 کیلوگرم و سیب زمینی 17 کیلوگرم بود، آنها بررسی کردند و دیدند از یک هکتار زمین می‌توانند 4 تن گندم برداشت کنند و در حالی که از همان زمین می‌توان 18 تن سیب‌زمینی برداشت کرد، بنابراین نتیجه گرفتند که باید الگوی تغذیه عمومی را به سمت مصرف سیب‌زمینی سوق دهند، این سیاست را اعمال کردند و هم‌اکنون مصرف سرانه‌شان به 250 کیلوگرم سیب‌زمینی و 16 تا 17 کیلو گندم رسیده است. البته آن‌ها سیب‌زمینی‌شان را غنی کرده‌اند و ما هم باید محصولات تولیدی کشور را غنی کنیم.

این کارشناس ارشد بخش کشاورزی ادامه داد: منظورم این نیست که مردم مواد غذایی مصرف نکنند، اما انعکاس این چالش‌ها به عنوان ابرچالش به دست کارشناسان فنی آب و کشاورزی نیست.

کشاورز تصریح کرد: اگر این مشکلات را بپذیریم بدون تردید راه‌حل‌های زیادی وجود دارد. من نگران مسيله آب نیستم، بلکه اعتقاد دارم نگرانی اصلی بر روی توافق و باورهای ما و عدم مشارکت سرمایه‌های اجتماعی است واین‌ها کار ما و متخصصان آب و کشاورزی نیست، طرح مسايل با زبان مشترک جامعه، هنر رسانه‌ها و روابط عمومی‌ها است.

local_offerبرچسب‌ها:
خودروی هاچ‌بک جان سخت به ایران می‌آید؟ خودروهای خارجی کی می رسند؟ تغییر عجیب در سبد غذای خانوارهای ایرانی پخش آنلاین مجامع عمومی شرکت‌های بورسی، الزامی شد یارانه چه کسانی 80هزار تومان افزایش می‌یابد؟ توافق ایران و غرب قیمت دلار را کاهشی کرد اطلاعیه درباره سلامت مرغ‌های موجود در بازار دلجویی گمرک از تاجران/ عوارض کدام کالاها حذف شد؟ قیمت جدید پراید، کوییک و شاهین در بازار قیمت اجاره مسکن در کرج + جدول خودروهای خارجی کی می رسند؟ / واردات خودروهای کارکرده روی دور تند خبر خوش برای معدنی‌ها افشاگری ريیس کمیسیون صنایع مجلس از مخالفت های... عملکرد بیت کوین در ماه ژوين چگونه خواهد بود؟ ریزش دستوری بورس صحت دارد؟ ارزش دلاری بورس نصف سال 99؛ عقب ماندگی بورس از دلار چه زمانی جبران می شود؟ سالانه حدود 9 میلیون تن ظرفیت صادرات و واردات دار... پیش‌بینی باد شدید و گرد و خاک در شرق و غرب کشور سکه به 30 میلیون 496 هزار تومان رسید اسناد غیررسمی مسکن باید نامعتبر شود پیوستن 30 بانک روسیه به سیستم پرداخت بین بانکی فرامرزی چین آرامش در بازار مرغ/ به زودی از سامانه معاملاتی جوجه رونمایی می‌شود 5000 واحد مسکونی نوسازی شده در بافت‌های فرسوده 17 استان افتتاح شد تسهیلات‌دهی بانک‌ها تحت یک سیستم نظارتی قوی قرار دارد تجمع بازنشستگان صندوق مس؛ روی صندوق ما دست گذاشته‌اند و وعده توخالی می‌دهند افزایش 2 برابری تسهیلات ودیعه نوسازی بافت‌های فرسوده ماجرای آمیتیس؛ آیا بیمه مرکزی می‌خواهد استارتاپ‌های اینشورتک را نابود کند؟ برنامه‌ریزی ایران و ازبکستان برای ارتقای همکاری‌های اقتصادی و فناوری‌ 40 پروژه زیرساختی طی 2سال اجرایی شد / در حوزه... جزيیات رشد تجارت ایران و امارات در سال گذشته/ تاجران دو کشور چه کالاهایی خریدند؟ مسکو: بریکس می‌تواند مرکز ثقل در جهان چند قطبی باشد قیمت دلار در صورت احیای برجام چقدر می‌شود؟ تقاضای تسهیل در تخصیص ارز از سوی واردکنندگان موبایل کاهش قیمت خودرو در بازار آزاد همچنان ادامه دارد/ نبود مشتری برای خودروهای میلیاردی بغداد: پیگیر پرداخت بدهی گازی به ایران هستیم بلاتکلیفی کارگران برای خانه دار شدن آخرین ‌قیمت ارز و طلا در بازار تهران تجارت ایران و ازبکستان تا 1404 به یک میلیارد دلار می‌رسد چند بنگاه مسکن با یکدیگر هم دست می‌شوند تا قیمتها را افزایش دهند واردات خودروهای کارکرده روی دور تند افتاد تغییرات جدید «کالا برگ» برای سه دهک درآمدی از شنبه / مددجویان مشمول افزایش مشروط 20 درصدی یارانه ادامه آشفتگی در بازار اجاره بها استقرار خودروهای امدادی گروه بهمن در جاده‌های کشور جزيیات اجرای طرح کالابرگ/ با کالابرگ کدام کالاها را می توان خرید؟ توافق بازخرید 58 هزار میلیارد تومانی در اجرای عملیات بازار باز آگاهی دستگاه‌های نظارتی از نحوه پرداخت وام کارمندان بانک‌ها قیمت طلا و سکه 11 خرداد 1402/ افزایش جزيی قیمت ها نسبت به دیروز کاهش 460 هزار بشکه‌ای تولید نفت کشورهای عضو اوپک این فروشگاه از معدن طلا باارزش‌تر است! بهبود شاخص‌های اقتصادی ایران به رغم تشدید تحریم‌های غیرقانونی آمریکا