میزان دریافت تنخواه از بانک مرکزی در دولت سیزدهم یکبیستم شد/ تداوم کاهش سرعت رشد نقدینگی
به گزارش خبرگزاری برنا، بانک مرکزی جزيیات متغیرهای پولی و بانکی اردیبهشتماه 1401 را منتشر کرد که براساس آمارهای آن، حجم کل پایه پولی به 632 هزار و 210 میلیارد تومان رسیده که نسبت به پایان سال گذشته 6.5 درصد رشد نشان میدهد. پایه پولی در دو ماهه اول سال گذشته رشد 7.4 درصدی را تجربه کرده بود.
همچنین رشد نقدینگی در دو ماهه اول سال جاری 4 هزار و 943 هزار و 470 میلیارد تومان بوده که نسبت به اسفندماه سال گذشته 2.3 درصد رشد داشته است. رقم رشد نقدینگی در دو ماهه اول سال قبل معادل 3.6 درصد بوده است؛ بنابراین در دو ماهه اول امسال سرعت رشد نقدینگی کاهش قابل توجهی نسبت به مدت مشابه سال قبل داشته است.
سیاستهای دولت و بانک مرکزی در دولت سیزدهم کنترل رشد پایه پولی و نقدینگی بوده و در همین راستا کنترل ترازنامه بانکها و کاهش قابل توجه دریافت تنخواه از بانک مرکزی و عدم استقراض از بانک مرکزی از سیاستهای دولت در این مدت بوده است؛ اما به نظر میرسد یکی از علل رشد 6.5 درصدی پایه پولی در دو ماهه اول امسال، اجرای سیاست حذف ارزی 4200 تومانی و پرداخت یارانه نقدی بوده است، چراکه این سیاست در گام اول بهصورت همزمان اجراشده و وصولی دولت از محل فروش ارز با فاصله به دست آمده اما یارانه نقدی یکباره پرداخت شده است.
این پدیده صرفا در گام اول رخ میدهد و در ماههای بعد از اردیبهشتماه نقدینگی دیگر از این محل رشد نخواهد کرد، چراکه همزمان با پرداخت یارانه نقدی، درآمد از محل فروش ارز به حساب دولت واریز خواهد شد.
*ارقام به میلیارد تومان
بر اساس این گزارش، خالص دارایی خارجی بانک مرکزی 5.4 درصد، مطالبات بانکها از بانک مرکزی 6.1 درصد و خالص سایر اقلام بانک مرکزی 55.6 درصد کاهش یافته است.
در واقع بدهی بانکها به بانک مرکزی از رقم 146 هزار و 270 میلیارد تومان به 137 هزار و 390 میلیارد تومان کاهش یافته است. در این میان بدهی بانکهای تجاری دولتی از 49 هزار و 610 میلیارد تومان با 8.1 درصد کاهش به 45 هزار و 570 میلیارد تومان رسیده و بدهی بانکهای غیردولتی و خصوصی با کاهش 8.8 درصد، از رقم 47 هزار و 430 میلیارد تومان به 43 هزار و 260 میلیارد تومان کاهش یافته است. بدهی بانکهای تخصصی هم 48 هزار و 560 میلیارد تومان درج شده که نسبت به اسفندماه سال گذشته 1.8 درصد افت داشته است.
اما خالص مطالبات بانک مرکزی از دولت در دو ماهه اول سال جاری 105.9 درصد رشد کرده و به مثبت 5 هزار و 100 میلیارد تومان رسیده است.
در نگاه اول به نظر میرسد که علت این افزایش خالص مطالبات دولت به بانک مرکزی، استقراض دولت از بانک مرکزی است اما وقتی به بدهی (بدهی ناخالص) دولت به بانک مرکزی نگاه میکنیم، میبینیم اولا با این وجود رشد خالص بدهی دولت به بانک مرکزی در دو ماهه اول سال گذشته 183.8 درصد بوده اما رشد این متغیر در دو ماهه اول سال جاری 105.9 درصد بوده است.
دوما، رشد واقعی و ناخالص بدهی دولت به بانک مرکزی در دو ماهه اول امسال فقط 1630 میلیارد تومان رشد کرده و از 132 هزار و 240 میلیارد تومان در اسفند 1400 به 133 هزار و 870 میلیارد تومان رسیده که نشاندهنده رشد 1.2 درصدی بدهی دولت به بانک مرکزی است اما در دو ماهه اول سال گذشته دولت 35 هزار و 880 میلیارد تومان تنخواه از بانک مرکزی دریافت کرده بود و به همین دلیل رقم بدهی دول به بانک مرکزی از 115 هزار و 220 میلیارد تومان به 151 هزار و 100 میلیارد تومان رسید.
طبق قانون دولت میتواند معادل 3 هزار از رقم بودجه عمومی از بانک مرکزی تنخواه دریافت کرده و تا پایان سال تسویه کند. علت اینکه قانونگذار این استقراض موقت دولت از بانک مرکزی را تعیین کرده است، تاخیر دولت در وصول درآمدهای خود و نیاز به نقدینگی در چند ماه اول سال است.
اما در دولت سیزدهم باوجود اینکه دولت میتوانست حداقل 41 هزار و 823 میلیارد تومان از بانک مرکزی تنخواه بگیرد، در دو ماهه اول امسال فقط 1630 میلیارد تومان تنخواه بودجه از بانک مرکزی دریافت کرده که بیانگر کاهش 95.4 درصد استفاده دولت از تنخواه بودجه است.
اما چرا "خالص" بدهی دولت به بانک مرکزی رشد قابل توجهی در دو ماهه اول امسال داشته است؟ علت این رشد، استفاده از سپردههای دولت نزد بانک مرکزی است زیرا مفهوم خالص بدهی دولت به بانک مرکزی، بدهیهای دولت به بانک مرکزی منهای سپردههای دولت نزد بانک مرکزی است.
بنابراین باوجود اینکه دولت در دو ماهه اول امسال فقط 1630 میلیارد تومان تنخواه بودجه دریافت کرده است، اما به دلیل استفاده از سپردههای خود نزد بانک مرکزی، خالص بدهی دولت به بانک مرکزی رشد قابل توجهی داشته است.
هدف دولت از عدم استفاده از تنخواه بودجه تلاش برای ایجاد انضباط مالی و کنترل پایه پولی و نقدینگی است و این برای اولین بار است که دولت به جای دریافت تنخواه بودجه از بانک مرکزی، از سپردههای خود نزد بانک مرکزی برای تامین مالی موقت بودجه استفاده کرده است.
اطلاعیه دولت خطاب به مردم درباره خرید خودرو
از آنجا که دلالان تا حدودی از این بازار عقبنشینی کرده اند، بهتر است که مردم هم با خریدهای هیجانی، باعث تشویق و برگشت...
رشد 6517 واحدی شاخص بورس تهران
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات امروز با افزایش 6517 واحد همراه شد.
•جزییات جلسه مشترک ريیس کل بانک مرکزی و ريیس...
تصمیمات جدید دولت برای اجرایی شدن قانون ساماندهی صنعت خودرو
اعضای دولت پس از بحث و بررسی مقرر کردند دولت در راستای اجرای قانون جدید ساماندهی صنعت خودرو، الزامات اجرا، راهکارهای...
چرا دولت تولید 4 محصول لبنی را اجباری کرد؟
دولت به جای سیاست تنظیم بازار و تشویق تولید کننده با رویکرد سرکوب، قصد ظاهر سازی بازاراز اشباع تولیدات لبنی را دارد؛...
پایان همکاری فطانت با بانک مرکزی در بانک آینده/ سرپرست جدید معرفی ...
با پایان ماموریت 31 ماهه بانک مرکزی به محمد فطانت در بانک آینده، نهاد ناظر بازار پولی کشور برای این بانک بحران زده به دنبال سکاندار جدیدی است.
برنامه دولت برای تحقق اسناد بالادستی/ساخت 18 نیروگاهی که بدون سوخت...
برنامه توسعه 3705 مگاوات واحد بخار نیروگاههای گازی بدون نیاز به سوخت علاوه بر افزایش بازدهی، زمینه تحقق اهداف اسناد بالادستی در زمینه کاهش شاخص شدن انرژی را مهیا میکند.
نقدینگی از 4900 هزار میلیارد عبور کرد
بانک مرکزی اعلام کرد: حجم نقدینگی در پایان اردیبهشتماه سال 1401 (معادل 49434.7 هزار میلیارد ریال) نسبت به پایان سال 1400 معادل 2.3 درصد افزایش یافته که در مقایسه با رشد متغیر مذکور در دوره مشابه سال ...
سیاست دولت سیزدهم همان مسیر دولت قبل در مدیریت نرخ ارز است
یک استاد دانشگاه برنامه دولت در زمینه مدیریت نرخ ارز را ادامه سیاست غلط دولت قبل دانست و گفت: اقدامات انجام شده و شجاعت دولت در افزایش نرخ ارز تاثیر روانی بر جامعه گذاشت.
•مدیریت بازار ارز و انضباط پولی در دولت سیزدهم
دولت ريیسی به دلار جهانگیری برگشت که 28 هزارمیلیاردتومان از درآمدش...
اقتصاد کلانشرق نوشت:پشیمانی دولت برای حذف ارز چهارهزارو 200 تومانی، خبری است که بهتازگی روی خروجی بسیاری از رسانههای ایران قرار گرفته است.
دولت ایران 70 میلیون کارمند دارد / ريیسی باید...
هاشمی طبا:دولت مرتبا شعار کوچک شدن دولت را به کار میبرد ولی کوچک شدن دولت به این معنا نیست که در برنامههای خود به...
راهکار بنیادی دولت برای جبران خسارتهای بلایای طبیعی
صندوق بیمه حوادث طبیعی ساختمان قرار است پشتوانهای قوی برای مردم خسارتدیده از بلایای طبیعی باشد.
کاهش گازسوزی در مشعلها تا پایان دولت سیزدهم
مدیر بهداشت، ایمنی و محیط زیست شرکت ملی نفت ایران از برنامهریزی برای کاهش سوزاندن گازهای ارسالی به مشعل تا پایان دولت سیزدهم خبر داد.
بانک مرکزی: تورم در ماههای آینده کاهش مییابد
اقتصاد کلانتسنیم نوشت :بانک مرکزی اعلام کرد تورم ماهانه اقلام خوراکی از 25.4 درصد در خردادماه به 5.7 درصد در تیرماه کاهش یافت. کاهش حدود 20 واحد درصدی تورم اقلام خوراکی از خرداد تا تیر، به وضوح پایان ...