به گزارش خبرنگار اقتصاد آنلاین؛ هزینه ساخت مسکن این روزها در شهرها به خصوص شهرهای بزرگ به تبعیت از افزایش نهاده های ساختمانی افزایش یافته است و همین مساله کافی است تا هزینه ساخت مسکن در روستاها نیز دچار تغییرات اساسی شود. کارشناسان بر این باور هستند که افزایش عوارض ساختمانی و هزینه های خدمات سازمان نظام مهندسی تاثیر بسزایی بر رشد هزینه های ساخت در شهرها داشته اما بر کسی پوشیده نیست که این دو مورد در روستاها نمی تواند چندان تاثیری بر هزینه های ساخت بگذارد.
ساخت و ساز مسکن به یکی از چالش برانگیزترین ماموریت های دولت سیزدهم تبدیل شده است. با وجود وعده ساخت 4 میلیون واحد مسکونی در 4 سال و رشد شدید قیمت ها از سال 1400، این ماموریت سنگین تر از گذشته شده است. از زمانی که دولت چنین وعده ای را به متقاضیان مسکن داد، هزینه های ساخت و ساز با رشد زیادی مواجه شد. در سال 1400، هزینه ساخت مسکن ملی به شکل میانگین، متری 4 الی 5 میلیون تومان بود اما حالا این میانگین قیمتی به حدود 15 میلیون تومان برای یک متر مسکن رسیده است.
اما نکته حايز اهمیت این است که حتی مدیران کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی توانایی دادن آمار دقیق از میزان هزینه های ساخت مسکن را در روستاها ندارند. چرا که هر کدام به نوعی مبلغ های متفاوتی ارايه می کنند.
عطاءالله زمانی مدیر کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی تهران در گفتگو با خبرنگار «اقتصاد آنلاین» در پاسخ به این پرسش که هزینه ساخت مسکن در روستاها این روزها به طور متوسط چقدر است؟ گفت: هزینه های ساخت هر متر مربع مسکن در روستاها به شکل میانگین 9 میلیون تومان است. البته این عدد به سال گذشته و روستاهای حوالی تهران مربوط می شود و مشخص نیست که در سال جاری، این مبلغ چقدر خواهد شد.
هزینه های ساخت هر متر مربع مسکن در روستاها به شکل میانگین 9 میلیون تومان
او ادامه داد: هزینه ساخت مسکن به متریال مورد استفاده در ساختمان نیز بستگی دارد اما به طور متوسط یک ساختمان 80 متری در روستاها با مبلغ متری 9 میلیون تومان به قیمت های پارسال تمام می شود. هر چند در سال جاری تورم عمومی می تواند تاثیری بر این قیمت نیز داشته باشد.
مشخص نیست که متقاضیان قرار است هزینه های اضافه مسکن ملی را از کدام منبع تامین کنند
با توجه به وضعیت مالی متقاضیان مسکن در شهرها و روستاهای کشور، اصلا مشخص نیست که متقاضیان قرار است هزینه های اضافه مسکن ملی را از کدام منبع تامین کنند. از سوی دیگر، تسهیلات بانکی نیز به موقع پرداخت نمی شود و همین مسيله، منجر به تاخیر در اجرای پروژه و نهایتا افزایش قیمت تمام شده بیانجامد.
این اظهارات از سوی مدیر کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی تهران در حالی مطرح می شود که مجید جودی مدیر کل مسکن روستایی بنیاد مسکن متوسط ساخت مسکن در روستاها را متری 7 میلیون تومان برآورد می کند.
جودی معاون امور مسکن روستایی بنیاد مسکن در پاسخ به این پرسش که هزینه ساخت مسکن در روستاها به طور متوسط چقدر است؟ گفت: امروز ساخت مسکن روستایی در کشور به طور متوسط متر مربعی هفت میلیون تومان هزینه در بر دارد و با در نظر گرفتن متوسط متراژ 60 متر مربعی ساخت آنها، میتوان هزینه 420 میلیون تومانی ساخت را متصور بود؛ بر این اساس تسهیلات مذکور پوشش دهنده 70 درصد هزینههای ساخت است و افراد با آورده 70 میلیون تومانی میتوانند صاحب مسکن شوند.
امروز ساخت مسکن روستایی در کشور به طور متوسط متر مربعی هفت میلیون تومان هزینه در بر دارد
جودی خاطرنشانکرد: حتی افراد کمدرآمدی که مبلغ 70 میلیون تومان را در اختیار نداشته باشند، میتوانند از طریق نهادهای حمایتی همچون بنیاد مستضعفان، کمیته امداد امام خمینی(ره) و ستاد اجرایی فرمان حضرت امام آن مبلغ 70 میلیون تومان را به صورت بلاعوض دریافت کنند.
معاون امور مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی تاکید کرد: چنانچه برخی افراد از تمکن مالی لازم برای تامین آورده نقدی ساخت مسکن روستایی برخوردار نباشند، میتوانند طبق تفاهمنامههای یاد شده، این مبالغ را در اختیار بگیرند و حتی اگر برخی افراد تحت پوشش هیچیک از نهادها و سازمانهای یاد شده نباشند، هم تمهیداتی اندیشیده شده تا از این مبالغ بهرمند شوند.
در حال حاضر بخش زیادی از متقاضیان مسکن به دلیل آورده های سنگین و اقساط بسیار بالای تسهیلات مسکن ملی، قید حضور در این طرح را زده اند و ثبت نام نکرده اند. با توجه به گفته های مدیرکل بنیاد مسکن تهران و معاون امور مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به نظر می آید که حتی فرصت خانه دار شدن در روستاها نیز از متقاضیان تهرانی و حتی کشوری سلب شده و باید منتظر افزایش قیمت ها و عبور ساخت مسکن از متری 9 میلیون تومان نیز بود.