آیا قیمت‌گذاری دستوری محدود می‌شود؟

آیا قیمت‌گذاری دستوری محدود می‌شود؟

در بند چهارم پیش‌نویس لایحه برنامه هفتم توسعه به موضوع قیمت‌گذاری دستوری اشاره و پیشنهاد شده که به منظور تقویت رقابت‌پذیری در اقتصاد، قیمت‌گذاری کالاها و خدمات به کالاهای اساسی و انحصاری و ضروری محدود می‌شود.

به گزارش ایسنا، پس از چند ماه بررسی، گمانه زنی و نگارش، سرانجام از متن برنامه هفتم توسعه پیشنهادی دولت رونمایی شد و به این ترتیب نمایندگان مجلس به زودی بررسی‌های خود در این زمینه را آغاز خواهند کرد.

بر اساس بند چهارم پیش‌نویس لایحه برنامه هفتم توسعه، به منظور تقویت رقابت‌پذیری در اقتصاد، قیمت‌گذاری کالاها و خدمات به کالاهای اساسی و انحصاری و ضروری محدود می‌شود.

همچنین در این بند آمده که فهرست این گروه از کالاها و خدمات به پیشنهاد دستگاه مربوط به تصویب شورای اقتصاد می‌رسد.

اما سوال اینجاست که آیا تصویب و اجرای این ماده می‌تواند جدال طولانی که بر سر قیمت‌گذاری دستوری وجود دارد را خاتمه دهد؟ بحث قیمت گذاری کالاها همواره دستمایه اختلاف بین سازمان حمایت، زیرمجموعه وزارت صمت با تولیدکنندگان بوده است. چراکه سازمان حمایت معتقد است بخشی از وظایفش مربوط به تعیین قیمت کالاهای اساسی و مهم و نظارت بر قیمت‌ها است، اما تولیدکنندگان می‌گویند قیمت گذاری دستوری، در شرایطی که مواد اولیه مانند کالای نهایی تحت نظارت نیست و شرایط تورمی نیز بر کشور حاکم است، برای آن‌ها مشکل ایجاد می‌کند.

تا اوایل سال 1401 فرآیند قیمت‌گذاری کالاها به این شکل بود که تغییر قیمت 50 قلم کالای اساسی، حساس و ضروری مشمول قیمت‌گذاری پیشین، مستلزم طی فرایند قانونی بود. در اصل این 50 کالا که گوشت قرمز، گوشت مرغ، لبنیات، روغن موتور، پوشاک و لوازم خانگی از جمله آن‌ها بود، کالاهای اساسی بودند که از نظر سازمان حمایت در سبد خانوار نقش بالایی داشتند. بنابراین اگر تولید کننده یا صاحب کالایی می‌خواست قیمت این 50 کالا را تغییر دهد، اول باید مستندات تغییر قیمت را به سازمان حمایت ارايه می‌کرد تا کارشناسی و بعد در ستاد تنظیم بازار ابلاغ شود تا افراد بتوانند افزایش قیمت دهند.

اما مرداد ماه سال قبل نامه‌ای از حسین فرهیدزاده، ريیس سازمان حمایت تولیدکنندگان و مصرف کنندگان، به معاونان وزارت صمت منتشر شد که بر اساس آن مقرر شده بود درخواست افزایش قیمت کالاها در دفاتر تخصصی وزارت صمت و جهاد کشاورزی، سازمان حمایت، کمیسیون اقتصادی دولت و ستاد تنظیم بازار بررسی و تایید شود و در نهایت به تایید ريیس جمهوری برسد. هر چند این موضوع یک روز بعد از انتشار نامه منتفی اعلام شد، اما اظهارات بعدی مسيولان نشان می‌دهد بخشی از مراحل آن در حال اجراست.

برای مثال فرهیدزاده اواخر سال قبل درباره نتیجه درخواست‌های افزایش قیمت، گفته بود که هر کالایی که درخواست افزایش قیمت دارد، مستندات خود را برای سازمان ارسال می‌کند. ابتدا دفاتر تخصصی وزارت صمت و وزارت جهاد کشاورزی این درخواست را بررسی می‌کنند و اگر تشخیص دادند که درست است، سازمان حمایت صورت‌های مالی را بررسی می‌کند. اگر مجوزی برای افزایش قیمت بگیرند می‌توانند قیمت‌های جدید را اعمال کنند. اما اگر مجوزی دریافت نکردند افزایش قیمت پذیرفته نیست.

حالا همانطور که اشاره شد در لایحه برنامه هفتم موضوع محدود شدن بحث قیمت گذاری دستوری مطرح شده است، اما همچنان بر قیمت‌گذاری کالاهای اساسی تاکید شده است. اما به نظر می‌رسد باید منتظر ماند و دید در مراحل بعدی کدام کالاها در گروه کالاهای اساسی و ضروری قرار خواهند گرفت

قیمت خودرو در سراشیبی سقوط قرار گرفت قیمت بلیت پرواز عتبات اوج گرفت دست مستاجران به وام 200 میلیونی می‌رسد؟ حل چالش بنزین با توسعه صنعت CNG قیمت روز انواع مگان + جدول قیمت گوشی های پرطرفدار بازار چند؟ +جدول فراخوان عمومی برای این سهامداران بورسی مدیرعامل جدید بانک ملی ایران منصوب شد پیش‌پروانه 9 شهرک مسکونی به‌نام سازمان ملی زمین و مسکن صادر شد حمایت بانک رفاه کارگران از افزایش تولید تجهیزات پزشکی از سوی جمعیت هلال احمر با کمتر از 8 میلیون تومان این جاروبرقی ها را بخرید ترمز قیمت مرغ کشیده شد | قیمت مرغ گرم در بازار امروز چند؟ رهن آپارتمان 90 متری در کرج چقدر پول می خواهد؟ قیمت گوشت اشک همه را درآورد | قیمت گوشت گوساله و گوسفندی کیلویی چند؟ افزایش تورم در ایران تا اطلاع ثانوی ادامه دارد! جزییات مهم عرضه اولیه شهر | میزان نقدینگی مورد نیاز عرضه اولیه شهر آشوب میان فولادی‌ها و معدنی‌ها یک ابزار جدید در بورس تهران هفته آینده معرفی می‌شود «شهر» به بورس تهران می‌آید پیش‌پروانه 9 شهرک مسکونی به‌نام سازمان ملی زمین و مسکن صادر شد قطب‌های تولید و حفاری نفت ایران توافقنامه همکاری امضا کردند ناترازی گاز مدیریت می‌شود/ وزارت نفت چه مشوق‌هایی برای سرمایه‌گذاران در نظر گرفته است؟ صدور اسناد کشاورزی به کجا رسید؟ پیش بینی قیمت سکه 11 خرداد 1402 | عقبگرد قیمت سکه با سطوح حمایتی طلای جهانی پیش‌بینی مهم از قیمت کاردانو مقاومت مالیاتی پولدارها! جزيیات مهم درباره عرضه اولیه «نیان» خرید خودرو بدون قرعه کشی و ثبت نام در سامانه بانک رفاه کارگران خود را متعهد به حمایت از حوزه سلامت کشور می‌داند تقویت دوطرفه شدن بورس با راه‌اندازی «آتی تک سهم» بازدهی روزانه حیرت انگیز صندوق درآمد ثابت ثبات ویستا کنایه سنگین به ريیسی درباره سفره مردم ایران دجله و فرات تا 17 سال دیگر خشک می شوند چشم امید پاکستان به نفت ارزان روسیه شرکت نفتی بزرگ روس: مبادله به روبل و ارزهای ملی با کشورها در اولویت است همتی: با حجم پولی که چاپ می‌کنید، امسال هم سفره مردم 30 تا 40 درصد کوچکتر می‌شود! خبر جدید وزیر کار درباره تغییر حقوق کارگران گلایه مسافران از تاخیر 2 ساعته پرواز تهران - عسلویه هواپیمایی پارس ایر شاهکار تازه دولت ريیسی در رکوردشکنی گرانی! نیازمند تدوین قانون با نگاه مثبت در حوزه رمزارز و بلاکچین هستیم دلارهای ایران آزاد می‌شود؟ "ومهان" در یک سال چقدر سود ساخت؟ برنامه‌ریزی برای عبور موفق از پیک تابستان امسال با همراهی مردم گزارش بازار بدهی 10 خرداد ماه/ معامله عجیب در اوراق گام بانک شهر با 68 درصد بازدهی سرمایه بانک مشترک ایران-ونزويلا210 درصد افزایش یافت تاکید دبیرکل اوپک بر نقش مثبت توافقنامه همکاری در ثبات بازار نفت افزایش 8 درصدی میزان بارش‌ها نسبت به سال آبی گذشته ‌ارزش لیر در برابر دلار کاهش یافت افزایش بیش از 80 درصدی "فخوز" جزيیات افزایش 20 درصدی یارانه کالابرگ سه دهک کم درآمد