تبلیغات

شقاقی: آمارهای تورمی نیز تصویری نگران‌کننده از وضعیت اقتصاد ارايه می‌دهد

شقاقی: آمارهای تورمی نیز تصویری نگران‌کننده از وضعیت اقتصاد ارايه می‌دهد

اقتصاد کلانیک تحلیل گر اقتصادی از سه برابر شدن نرخ نقدینگی در چهار سال خبر داد.

به گزارش خبرآنلاین بحران اقتصاد ایران در سال 1405 شدت بیشتری پیدا کرده طوری که در میانه سال هم رکورد تورم بالا در اقتصاد کشور شکسته شده و با ادامه وضعیت «نه جنگ، نه صلح» می‌رود که بر شدت آن هم افزوده شود. در این شرایط نرخ بالای رشد نقدینگی و شدت جهش‌های نرخ ارز هم مزید برعلت شده تا بحران تورم در اقتصاد کشور تشدید شود.

در این رابطه وحید شقاقی، کارشناس اقتصادی، با اشاره به این‌که در فاصله سال‌های 1400 تا 1404 نقدینگی سه برابر شده است به خبرآنلاین گفت: اگر شرایط فعلی ادامه پیدا کند، نمی‌توان انتظار داشت روند نقدینگی در سال جاری به‌سادگی مهار شود.

او با اشاره به اینکه بانک مرکزی هنوز آمارهای پولی و بانکی سال جاری را به‌روز نکرده است، می‌گوید: نرخ رشد نقطه‌ای نقدینگی در اسفندماه 1404 حدود 53 درصد بوده و در صورت تداوم محاصره دریایی، تشدید تحریم‌های اقتصادی و افزایش فشار بر منابع مالی، نرخ رشد نقدینگی در پایان 1405 می‌تواند به محدوده 60 تا 65 درصد برسد.

برآورد او این است که در چنین شرایطی حجم نقدینگی به حدود 24 تا 25 هزار همت افزایش پیدا کند.

شقاقی شهری البته این اعداد را در کنار اندازه اقتصاد ایران و حجم تجارت کشور و با در نظر گرفتن بدهی خارجی اندک ایران، یعنی کمتر از 10 میلیارد دلار، قرار می‌دهد و می‌گوید در سناریوی بدبینانه، نقدینگی 25 هزار همتی می‌تواند با دلار حدود 250 هزار تومانی در پایان سال همراه شود.

به بیان دیگر، از نگاه او قدرت دلاری این حجم از نقدینگی حدود 100 میلیارد دلار خواهد بود.

این اقتصاددان در عین حال تاکید می‌کند که این به معنای ناگزیر بودن چنین مسیری نیست. به گفته شقاقی شهری، هرچه رشد نقدینگی، البته با لحاظ ضرورت مقابله با رکود، حمایت از خسارت‌دیدگان جنگ و کمک به دهک‌های فرودست، بیشتر کنترل شود، احتمال جهش‌های ارزی و در پی آن تشدید تورم نیز کاهش پیدا خواهد کرد.

نگرانی تنها به نقدینگی خلاصه نمی‌شود؛ آخرین آمارهای تورمی نیز تصویری نگران‌کننده از وضعیت اقتصاد ارايه می‌دهد.

شقاقی شهری با اشاره به آمارهای مرکز آمار ایران می‌گوید در مردادماه 1405، شاخص قیمت مصرف‌کننده خانوارهای کشور نسبت به ماه قبل 3.4 درصد افزایش یافته، تورم نقطه‌به‌نقطه به 89 درصد رسیده و تورم 12ماهه نیز 69.9 درصد بوده است.

به گفته او، بانک مرکزی نیز تورم ماهانه مردادماه را 3.7 درصد و تورم نقطه‌به‌نقطه را 84.4 درصد برآورد کرده است.

این اقتصاددان با کنار هم گذاشتن روند نقدینگی و شرایط اقتصادی کشور می‌گوید اگر رشد نقدینگی در پایان سال به 60 تا 65 درصد برسد و همزمان سناریوی بدبینانه تداوم محاصره دریایی و فشارهای سنگین تحریمی محقق شود، تورم نقطه‌ای در اسفندماه 1405 می‌تواند در محدوده 90 تا 100 درصد قرار گیرد.

با این حال، شقاقی شهری معتقد است حتی در این سناریو نیز می‌توان از تشدید بی‌ثباتی جلوگیری کرد؛ مشروط به اینکه انضباط بودجه‌ای، مالی و پولی حفظ شود و اقتدار حکمرانی اقتصادی و سیاسی کشور تضعیف نشود.

متن کامل این گفتگو را در این‌جا می‌توانید بخوانید.

223229

local_offerبرچسب‌ها:

اخبار مرتبط

آخرین اخبار بورس و اقتصاد

Rejoining the server...

Rejoin failed... trying again in seconds.

Failed to rejoin.
Please retry or reload the page.

The session has been paused by the server.

Failed to resume the session.
Please retry or reload the page.