ضعف‌های مدیریتی در مناطق آزاد

ضعف‌های مدیریتی در مناطق آزاد

محمدمهدی ريیس‌زاده-فعال تجاری

بندر چابهار یکی از مهم‌ترین و استراتژیک‌ترین بنادر ایران از نظر موقعیت جغرافیایی به‌شمار می‌رود، اما سهم آن در تجارت جهانی کشور، بسیار ناچیز است. موافقتنامه تاسیس دالان تجاری ایران ـ هند ـ افغانستان، خرداد سال 95 ، بین این 3 کشور به امضا رسید. از ابتدا ورود یک شرکت هندی به بندر شهید بهشتی چابهار مطرح و در نهایت اپراتوری بندر شهید بهشتی چابهار به یک شرکت هندی با هدف توسعه این بندر و افزایش سهم ایران در مسیر ترازیتی شرق کشور واگذار شد. در آن زمان، دولت وقت نوید روزهای روشن را برای توسعه چابهار داد، اما تا به امروز شاهد رخداد اتفاق چندان بزرگی نبوده‌ایم. موارد مختلفی، به‌عنوان دلایل این عدم‌بهره‌وری و به‌ثمر نرسیدن موافقتنامه یاد می‌شود، اما مهم‌ترین دلیل آن، ضعف مدیریتی است. برای توضیح این موضوع در ابتدا باید تا به بررسی کارکرد مناطق آزاد برای توسعه فعالیت‌های تجاری کشور بپردازیم، چرا که با شناسایی و تحلیل این کارکرد، می‌توانیم مشخص کنیم ایران در بهره‌گیری از فرصت‌های مناطق آزاد خود چگونه عمل کرده است. از سویی دیگر، برنامه‌های توسعه‌ای باید براساس ماهیت این مناطق تدوین و اجرایی شوند.

به‌طورکلی مناطق آزاد، از جمله مهم‌ترین محدوده‌های تجاری در کشورها شناخته می‌شوند. در ایران نیز مناطق آزاد متعدد و مهمی وجود دارند، اما متاسفانه در دهه‌های اخیر از مزیت‌ها و ظرفیت آنها در توسعه تجارت بهره کافی نبرده‌ایم. بندر چابهار در جایگاه یکی از استراتژیک‌ترین بنادر و مناطق آزاد در ایران شناخته می‌شود. این دریا ضمن راه داشتن به آب‌های آزاد، به سرزمین اصلی متصل است و جزو مناطق مهم تجاری در کل منطقه به‌حساب می‌آید. بندر چابهار از نظر دسترسی به کشورهای همسایه و امکان برقراری اتصال میان کشورهای همسایه شمالی با جنوبی، در درجه اهمیت بالایی قرار دارد، اما باوجود تمام ظرفیت‌های عنوان‌شده، تا به امروز نتوانستیم آن‌طور که باید و شاید از فرصت‌های منطقه آزاد چابهار استفاده کنیم. از مهم‌ترین مشکلات فعلی نه‌تنها چابهار، بلکه سایر مناطق آزاد و بنادر کشور نیز، خلاهای زیرساختی و تجهیزاتی است. این کمبودها از علت‌های اصلی ناکارآمدی بنادر ایران به‌شمار می‌روند. بنابراین، نخستین ضعف مدیریتی، بی‌توجهی به زیرساخت‌های فنی موردنیاز مناطق آزاد است. علاوه بر آن، به‌طورکلی افزایش صادرات و ارزآوری، مهم‌ترین کارکرد مناطق آزاد است. به‌منظور دستیابی به این اهداف، به‌نظر می‌رسد باید به مسايل مختلفی همچون ظرفیت و ویژگی هر منطقه توجه داشت. به‌عبارتی، یکی از راهکارهای مهم و موثر برای افزایش استفاده از مناطق آزاد در تجارت، برنامه‌ریزی براساس ویژگی‌های آن منطقه است. به‌عنوان‌مثال، یکی از اهداف افزایش بهره‌گیری از مناطق آزاد، ایجاد ساختارهای صنعتی و رشد تولید است، چرا که در این مناطق مواد اولیه و تجهیزات تولیدی با دردسر و موانع کمتری وارد می‌شوند و تولید با روند بهتری همراه خواهد بود. در برخی دیگر از مناطق آزاد مانند بندر چابهار، ترانزیت مسيله اساسی است و باید زیرساخت‌های مربوط به آن تامین شود. همچنین در ادامه، تولیدات صادرات‌محور، در کمترین زمان و صرف هزینه و بدون تشریفات قانونی، به بنادر و پایانه‌های صادراتی می‌رسند و به کشورهای مقصد فرستاده خواهند شد. این روند، یکی از کارکردهای اصلی مناطق آزاد در توسعه تجارت است، اما در حال‌ حاضر نه‌تنها نیازسنجی بنادر انجام نشده، بلکه هنوز مشکلات پایه‌ای و اساسی لجستیکی و تجهیزاتی مهمی برای مناطق آزاد وجود دارد. بنابراین، عمده مشکلات تمام مناطق آزاد به‌ویژه چابهار، از ضعف‌های مدیریتی سرچشمه می‌گیرد. بدین‌ترتیب، تا زمانی که رویکردهای کلان مدیریتی اصلاح نشوند، روند بهره‌گیری از مناطق آزاد بهبود نمی‌یابد.

روایت اکونومیست از سقوط ریال؛ در طول یک دهه ریال 94 درصد سقوط کرد! بورس به سقف تاریخی نزدیک شد رشد پول به بیش از 70درصد رسید! / چرا رشد نقدینگی کم اما تورم زیاد شد؟ رشد 11.6 درصدی بخش صنعت در پاییز 1401/ بالاترین نرخ رشد فصلی صنعت در 5 سال گذشته ثبت شد هیچگونه اختلالی در سامانه های خدمات دهی بیمه سلامت وجود ندارد/ رصد و نظارت لحظه ای وزارت بهداشت بر ا... موافقت‌نامه و شرایط عمومی قرارداد‌های واگذاری (فاکتورینگ) ابلاغ شد انتقاد از امضای یک مصوبه غیرقانونی/ تلاش کارگران برای ابطال دستمزد 1402 هشدار سطح قرمز برای کاهش شدید دما و خسارت به صنعت کشاورزی ملاک ابقاء یا حذف مدیران در سال جدید رضایتمندی عمومی است پاسخ ارسالی نماینده سهامداران شرکت پدیده در هیات مدیره "گشان" به انتشار یک گزارش نرخ دلار و یورو در مرکز مبادلات ارزی افزایش 2.7 واحد درصدی پایه پولی و کاهش 5.7 واحد درصدی نقدینگی در دی ماه 1401 جهشی دیگر در بازار سهام/ بورس به سقف تاریخی نزدیک شد کارگران برای ثبت نام مسکن کجا بروند؟ نوسان نرخ سکه در کانال 31 میلیون تومان مصرف بنزین خودروهای داخلی 2برابر استاندارد جهانی است/ برآورد قاچاق روزانه 10 میلیون لیتر گازويیل رشد 34 هزار واحدی شاخص کل بورس تداوم روند صعودی "شپدیس" دلار 40 هزار و 200 تومان اعلام شد نوبرانه‌ای که از فرانسه به تهران آمد/ پای خوشمزه‌ترین دسر جهان چطور به ایران باز شد؟ سهم ایران از بازار 188 میلیارد دلاری عربستان با برقراری روابط چقدر است؟ افزایش حداقلی دستمزد کام کارگران را تلخ کرد تکمیل واحدهای باقیمانده مسکن مهر در شهرهای جدید تا پایان تابستان تمدید پرداخت وام کمک ودیعه مسکن تا پایان شهریور 1402 رشد 31 درصدی تامین مالی از طریق فرابورس نرخ دلار در بازار آزاد باز هم بالاتر رفت "وسینا" همسو با بانکداری درست نظارت و بازرسی دقیق برای کنترل قیمت ها افزایش حداقلی دستمزد کام کارگران را تلخ کرد قیمت سکه در بازار امروز چند ؟ | افزایش بی سابقه قیمت سکه در بازار امروز گردشگری معدن چغارت بافق، تجربه‌ای متفاوت برای مسافران نوروزی هدایت بیش از 1500 پرواز روزانه در کریدورهای هوایی کشور در نوروز دلایل افزایش نرخ دلار در ایام نوروز چه بود؟ جریان صادرات نفت روسیه تغییر می کند قیمت سکه تمام‌بهار آزادی طرح جدید سکه گرانتر شد/ افزایش قیمت 39 هزار تومانی یک گرم طلا افزایش 34 هزار و 303 واحدی شاخص بورس تهران مرغ ارزان شد؟ تخصیص سهام عدالت به متقاضیان جدید منتفی شد؟ قیمت روز تلفن همراه- 9 فروردین 1402 + جدول قیمت دلار همه را شوکه کرد | قیمت دلار در بازار امروز چند؟ حمایت از تولید داخلی تکلیف قانونی‌ است قیمت سکه و طلا 9 فرودین1402/ گام های صعودی سکه امامی تورم زیر 30 درصدی با عملکرد جدی جهش 112 درصدی فروش "شیران" در فصل اول سال مالی علت تاخیر پرداخت حقوق شب عید معلمان مشخص شد تولید در فولادسنگان از مرز 4 میلیون تن فراتر رفت جهش قیمت این ماشین پرطرفدار در بازار رفع مشکلات بخش تولید مهار تورم است علت تاخیر در پرداخت حقوق معلمان چه بود؟