تبلیغات

فکت چک ادعای وزیر کار پیشین / رشد اقتصادی در دولت رییسی...

فکت چک ادعای وزیر کار پیشین / رشد اقتصادی در دولت رییسی...

اقتصاد کلانبا این‌که در دوره دولت سیزدهم نرخ رشد اقتصادی از امروز بیشتر بود، اما هرگز این شاخص به 7 درصد که وزیر کار اسبق...

ادعا: صولت مرتضوی، وزیر کار دولت رییسی گفت: در بازه 2 سال و 9 ماهه دولت پیشین، با کمی فراز و نشیب رشد اقتصادی به 7 درصد رسید. اگر دولت تداوم می‌یافت، برنامه داشتیم که آن را به 8 درصد برسانیم.

بررسی: با وجود این‌که پیش از سال 1404 وضعیت رشد اقتصادی بهتر بود اما پس از اعمال تحریم‌های آمریکا و خروج این کشور از برجام، رشد اقتصادی ایران به 8 درصد نرسید. بنابر آمارهای مرکز آمار ایران، رشد اقتصادی ایران از سال 95 به این سو هرگز به 7 درصد نرسیده است.

در سال 1400 که از نیمه آن دولت رییسی سکان کشور را گرفت، رشد اقتصادی به 5.6 درصد رسید. در سال 1401 رشد اقتصادی 5 و در سال 1402 هم این نرخ به 5.7 درصد رسید. در بهار 1403 هم نرخ رشد اقتصادی با نفت 3.4 درصد و رشد اقتصادی بدون نفت معادل 2.3 درصد بوده است.

نرخ رشد اقتصادی هدفگذاری شده در برنامه های توسعه کشور 8 درصد بوده که سالهاست دولت‌ها در دستیابی به آن ناکام بودند. آخرین بار که رشد اقتصادی به این هدف رسید در سال 95 بود. در آن سال، که اولین سال اجرای برجام بود، نرخ رشد اقتصادی تحت تاثیر لغو تحریم‌ها و این اتفاق دو رقمی شد اما یک سال بعد و در سال 96 هم نرخ رشد اقتصادی به طور محسوسی کاهش یافت.

برخی از مدیران دولت پیشین، با توجه به بحران اقتصادی موجود در کشور در پی سفید سازی عملکرد خود رفته‌اند و طوری وانمود می‌کنند که گویا در دولت پیشین اوضاع کشور مناسب بود، حال آن‌که چنین نیست. دوره دولت چهاردهم با تورمی بالا همزمان بود. در سال 1401 تورم با رسیدن به نرخ بیش از 53 درصدی، بالاترین تورم کشور در سالهای پس از انقلاب را به ثبت رساند. هر چند پس از آن و در 1404 تورم به ارقام بیشتری هم رسید. با این حال در 1401 کشور درگیر جنگ یا محاصره دریایی نبود.

 اقتصاد حوزه اعداد و ارقام است و به همین دلیل مسيولان باید متوجه باشند که ادعاهای آنان اگر براساس واقعیت نباشد، به راحتی قابل رد شدن است. در عین حال دوره وزارت صولت مرتضوی، دوره دشوار برای کارگران بود چرا که در دو سالی که او رییس شورای عالی کار بود اجازه نداد مزد حتی به اندازه تورم رشد کند.

در سال گذشته نرخ رشد اقتصادی به حدود صفر درصد رسید. مرکز آمار ایران نرخ رشد اقتصادی 1404 را 0.2 درصد محاسبه کرده است.

نتیجه: دولت رییسی در حالی به کار خود پایان داد که نرخ رشد اقتصادی بهار 1403 به 3.4 درصد (کمتر از نصف ادعای مرتضوی) رسیده بود. ضمن این‌که از سال 95 تا به امروز هیچ گاه نرخ رشد اقتصادی در ایران به بیش از 5.7 درصد نرسیده است. بنابراین ادعای دور از واقعیت وزیرکار رییسی مصداق بارز «دروغ شاخدار» است.

223229     

اخبار مرتبط

آخرین اخبار بورس و اقتصاد

Rejoining the server...

Rejoin failed... trying again in seconds.

Failed to rejoin.
Please retry or reload the page.

The session has been paused by the server.

Failed to resume the session.
Please retry or reload the page.