زنگ خطر برای فولاد به صدا درآمد

زنگ خطر برای فولاد به صدا درآمد

به طور طبیعی هرگونه نوسانی که در خرید مواد اولیه انجام می‌شود، قیمت آهن‌آلات را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

به طور طبیعی هرگونه نوسانی که در خرید مواد اولیه انجام می‌شود، قیمت آهن‌آلات را تحت تاثیر قرار می‌دهد. حال امروز به دلیل اینکه تولید‌کننده در شرایط نامناسب اقتصادی قرار دارد، ناچار است هزینه بیشتری برای خرید مواد اولیه مورد نیاز خود بپردازد؛ در نتیجه قیمت آهن‌آلات نیز تحت تاثیر این مهم افزایشی می‌شود.

اما مساله این است که با افزایش قیمت‌ها در این عرصه، قدرت خرید مصرف‌کنندگان مقاطع فولادی هم روز‌به‌روز کمتر می‌شود. به این ترتیب برخی تولیدکنندگانی که به آهن‌آلات نیاز دارند، با مشکل تامین رو‌به‌رو شده و این از جمله تاثیرات منفی‌ای است که نوسانات ارزی در داخل کشور به وجود آورده است. مساله‌ای که موجب کاهش تقاضا شده و در نهایت ما را به سمت رکود اقتصادی در بازار می‌برد.

یک کارشناس بازار ارز در این خصوص گفت: متاسفانه مشکلی که در این حوزه مشاهده می‌شود، آن است که با کاهش عرضه آهن‌آلات، قیمت آنها افزایش پیدا می‌کند که یکی از دلایل آن را می‌توان صادرات عنوان کرد.

احسان کاظمی گفت: با افزایش نرخ دلار، میل و رغبت تولید‌کننده به دلیل کسب درآمد بیشتر در بازار صادراتی، برای عرضه آهن‌آلات در داخل کشور کاهش پیدا می‌کند.

قدرت خرید مصرف‌کنندگان کاهش پیدا کرد

کاظمی درباره تاثیر نوسانات ارزی بر بازار فولاد اظهارداشت: در حال حاضر با افزایش قیمت ارز در کشور، تولیدکنندگانی که برای تولید آهن نیاز به خرید مواد اولیه دارند، باید هزینه بیشتری برای خرید مواد اولیه بپردازند و در نتیجه قیمت آهن‌آلات نیز افزایش خواهد یافت. در واقع، می‌توان گفت هر نوسانی که در خرید مواد اولیه از دیگر کشورها انجام شود، قیمت آهن‌آلات در کشور نیز تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. وی گفت: با افزایش قیمت‌ها در این حوزه، قدرت خرید مصرف‌کنندگان و افرادی که به مقاطع فولادی نیاز دارند، کاهش پیدا خواهد کرد. کاهش قدرت خرید آهن‌آلات باعث کاهش تقاضا شده و شرایط برای ایجاد یک رکود اقتصادی در بازار به وجود خواهد آمد. وی با اشاره به رابطه مستقیم افزایش صادرات و کاهش عرضه محصولات فولادی در داخل کشور، گفت: با افزایش نرخ دلار، میل و رغبت تولید‌کننده به دلیل کسب درآمد بیشتر در بازار صادراتی، برای عرضه آهن‌آلات در داخل کشور کاهش پیدا می‌کند. بر همین اساس، برخی تولیدکنندگانی که برای شروع کار خود به آهن‌آلات نیاز دارند، با مشکلات عدیده‌ای رو‌به‌رو می‌شوند و این از جمله تاثیرات منفی‌ای است که نوسانات ارزی در داخل کشور به وجود می‌آورد.

به گفته کاظمی، این احتمال وجود دارد که با رفع محدودیت منابع انرژی برای کارخانجات تولید فولاد کشور، نرخ تولیدات افزایش و قیمت مقاطع کاهش یابد، اما بزرگ‌ترین عامل موثر بر قیمت آهن‌آلات، قیمت دلار است.

هزینه‌های افزایش قیمت دلار

در این رابطه کارشناسان به هزینه‌های معدنکاری اشاره کرده و مطرح می‌کنند که معدنکار چرخه‌ای از تامین مواد اولیه،‌ حقوق و دستمزد،‌ هزینه‌های مرتبط با تولید و … را دارد و اینها همه بر مبنای نرخ ارز در بازار آزاد محاسبه می‌شود. درواقع در بسیاری از موارد برای تامین مواد اولیه نرخ دلار آزاد و روز برای او محاسبه می‌شود. به این ترتیب این جمله معروف که امروز دلار گران شده پس ما هم گران می‌فروشیم برای کل جامعه و همچنین معدنی‌ها هم صدق می‌کند.

درباره مخارج معدنی‌ها به دلار می‌توان به افزایش قیمت ماشین‌آلات اشاره کرد. کارشناسان باور دارند که با افزایش قیمت دلار برای دستگاهی که سال گذشته 8 میلیارد تومان هزینه می‌کردند، حالا باید 15 میلیارد تومان هزینه کنند. بنابراین امروز تولید‌کننده هم دچار چالش جدی شده است. آنها تاکید می‌کنند که چطور می‌شود ‌برای تامین مواد اولیه بر مبنای نرخ دلار آزاد هزینه کرد، اما محصول را بر مبنای 28 هزار و 500 تومان به صورت دستوری به فروش رساند! در این شرایط تولید‌کننده به طور حتم نابود می‌شود، چراکه مدام باید از جیب خود هزینه کند.

فشار به تولید‌کننده

در این بین اگر مسوولان به این مساله فکر کنند که دلار 28 هزار تومان شود که بسیار تحسین‌برانگیز است، اما این مساله به ناگهان شکل نمی‌گیرد و با فشار به تولید‌کننده عملی نمی‌شود. بلکه احتیاج به برنامه‌ریزی چندین ساله دارد تا بتوانیم روی تمام مواد اولیه آن را جاری کنیم.

کارشناسان باور دارند که تولید‌کننده نمی‌تواند سرگردان باشد بلکه باید مطمين شود که هزینه‌هایش بر مبنای همین نرخ 28 هزار تومانی تعیین می‌شود، اما با افزایش سر‌سام‌آور هزینه‌ها از جمله حقوق نیروی کار و… نمی‌شود به تولید فکر کند.

فعالان معدنی باور دارند که اگر تولید‌کننده بر مبنای بازار آزاد عمل کند، باید ‌بر مبنای بازار آزاد هم محصول خود را بفروشد. درواقع اقتصاد معدن هم با این مسايل که بتوانیم فروش مناسب و متناسب با هزینه‌ها داشته باشیم، می‌چرخد وگرنه در عرض چند ماه معادن تعطیل می‌شوند. در این بین اگر در مقابل افزایش نرخ ارز و هزینه‌ها چاره‌ای اندیشیده نشود در نهایت شاهد افزایش نرخ بیکاری، رکود و عدم تامین مواد اولیه برای صنایع پایین‌دستی خواهیم بود.

ضرر بخش معدن

در چند ماه گذشته ارزش ریال تا میزان 50 درصد هم افت کرده است؛ این در حالی است که نرخ تعهدات نیمایی 28 هزار تومان بوده که با نرخ واقعی دلار که بیش از 50 هزار تومان است، اختلاف زیادی دارد. اما مساله این است که این مشکل اثرات تورمی خود را خواهد گذاشت و مضرات زیادی برای معدنی‌ها ایجاد خواهد کرد.

هرچند افزایش نرخ ارز برای بخش معدن بسیار خوشایند است، اما مشکل وقتی ایجاد می‌شود که بدانیم عمده صادرات ما منوط به واردات است. به طور مثال می‌توان به تجهیزات ماشین‌آلات، ‌مواد اولیه و… اشاره کرد که همه مدتی است با مشکل روبه‌رو شده‌اند. متاسفانه امروز بخش معدن علی‌رغم اینکه می‌تواند به دلیل افزایش قیمت ارز سود‌آور باشد، اما در حال ضرر است.

متقاضیان خرید خودرو بر سر دو راهی هفت نکته درباره وام ودیعه مسکن 200 میلیونی اخبار مهم کدال جمعه 12 خرداد 1402 | کدام شرکت های شاخص ساز عملکرد سالانه منتشر کردند؟ میزان سود 100 میلیون سپرده بانکی چقدر است؟ ماجرای لغو پذیرش ایران خودرو و سایپا از بورس چیست؟ ریسک خرید کدام قطعه سکه بالاست؟ آمار تکان‌دهنده از تغییرات شدید در مصرف گوشت طرح کالابرگ الکترونیک در راستای مهار تورم است/ رشد 20 درصدی یارانه مددجویان در مرحله نخست هوش مصنوعی در این کشور 4هزار نفر را بیکار کرد! انعقاد پیمان‌های پولی باعث تقویت اقتصاد کشور می‌شود استان فارس در رتبه دوم خطر فرونشست زمین/ شاید شاهد حوادث بحران‌زا ناشی از فرونشست زمین در کشور باشیم تامین برق مراکز حساس از ژنراتور پشتیبان در صورت بروز حادثه/ شبکه برق اهواز پایدار است ظرفیت صادراتی 50 درصدی سنگ‌های تزيینی کشور سقوط 200 میلیونی قیمت این مدل خودرو زمان جایگزینی چک‌های قدیمی با چک‌های جدید اعلام اولویت بندی متقاضیان 24 خرداد؛ قیمت برخی خودروها همچنان نامشخص است اختصاص 320 میلیون متر مکعب گاز در روز به نیروگاه‌ها رفع محدودیت ترافیکی شمال به جنوب محور چالوس برنامه پاکستان برای انجام مبادلات تهاتری با ایران زمان جایگزینی چک‌های قدیمی با چک‌های جدید اعلام شد ضرر باورنکردنی خریداران پژو 207 / سقوط 200 میلیونی قیمت این مدل! واگذاری زمین 250 متری رایگان به خانوارهای روستایی پیش‌ بینی بورس فردا 13 خرداد 1402 | فردا کدام گروه ها پر تقاضا خواهند بود؟ اطلاعیه وزارت کار درباره مبلغ جدید یارانه اعتباری تاکید دبیرکل اوپک بر اهمیت افزایش ظرفیت پالایش نفت در سراسر جهان فعلا خبری از لغو پذیرش ایران خودرو و سایپا در بورس نیست ناترازی های شدید صندوق های بازنشستگی / جزییات تغییر سن بازنشستگی در برنامه هفتم هشدار به کشاورزان و دامداران برای رعد و برق و بارش باران ژیان محبوب ایرانیان 250 میلیون تومان! سکه و طلا ارزان شد مجامع هفته آتی/ دتماد و دتوزیع و دسبحا به مجمع می‌روند هفته خوب کریپتو/ بازارهای داخلی همگی منفی تورم امسال به کانال 30 درصد می‌رسد جزيیات توافق گمرکی ایران و اقلیم کردستان عراق قیمت برخی خودروها همچنان نامشخص است تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید سکه و طلا ارزان شد فرزین: تورم امسال به کانال 30 درصد می رسد حقوق یک سال کار کارگران، پول 2 متر آپارتمان! آرزوی همتی برای گرفتن وام از صندوق جهانی پول! ناتوانی متقاضیان در پرداخت سود وام مسکن جمعه بازار بورس - شماره 4 - 12 خرداد 1402 دولت چقدر بدهی دارد؟ جزيیات واگذاری زمین دولتی به خانوارهای دارای 3 فرزند پایه‌گذاری برنامه‌ هفتم بر اساس آمایش سرزمین بازار نفت چشم‌ به‌ راه نشست اوپک پلاس چشم انداز احیای طریق الحج از رونق گردشگری دینی تا تجارت 10 خبر مهم برای بورس فردا شنبه 13 خرداد کدامند؟ مصوبه شورای رقابت برای خودروهای مونتاژی اجرایی... دارندگان این خودروها به خاک سیاه نشستند