معایب قیمتگذاری دستوری خودرو/ رانت اختلاف قیمت و سود دلالان
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، برخی مخاطبان سامانه «فارس من» با ثبت سوژهای با عنوان «قیمتگذاری دستوری خودرو را حذف کنید» خواستار پیگیری این موضوع شدند.
در این باره آرش محبینژاد، دبیر انجمن همگن قطعهسازان کشور در یادداشتی درباره احتمال آزادسازی قیمت نوشت:
صنعت خودرو که از آن بهعنوان یکی از صنایع پیشرو و محرک اقتصاد یاد میشود، ارتباط گستردهای با سایر صنایع کشور دارد، بهطوریکه رونق این صنعت میتواند تاثیر مستقیمی بر رشد سایر صنایع داشته باشد.
هماکنون خودرو با 10 صنعت بزرگ کشور شامل فولاد، پتروشیمی، مس، آلومینیوم، رنگ و رزین، نساجی و چرم، ماشینآلات و ابزارسازی، شیشه، لاستیک و کايوچو و برق و الکترونیک ارتباط نزدیک دارد و از محصولات این صنایع استفاده میکند.
بر همین اساس، قیمتگذاری در صنعت خودرو باید برمبنای زنجیره تولید خودرو صورت گیرد. به این معنا که در تعیین قیمت محصول نهایی خودرو باید قیمت محصولاتی که برای تولید آن خریداری میشود، محاسبه شود، اما فرمولهای قیمتگذاری دستوری خودرو در ایران با نادیده گرفتن این زنجیره کلیدی، خروجی باورنکردنی و شگفتانگیزی دارد که مشابه آن را در هیچ کشور دیگری، نمیتوان یافت.
به عبارتدیگر، در شرایطی که قیمت مواد مصرفی صنعت خودرو در سالهای اخیر و بهویژه، طی سال جاری، رشد شدیدی را تجربه کرده و این افزایش قیمت بر روی هزینههای تولید خودرو تاثیر مستقیم و «یک به یک» دارد، بیتوجهی به متغیر مهم هزینه مواد مصرفی، موجب زیان کلان خودروسازان و ضرر هنگفت سهامداران شرکتهای خودروسازی شده است.
این نقص زمانی پررنگتر میشود که روش قیمتگذاری در زنجیره تولید خودرو نیز تفاوت و اختلاف فاحشی پیدا میکند. در شرایطی که قیمت اغلب مواد مصرفی صنعت خودرو مانند فولاد، آلومینیوم و مواد پتروشیمی بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا تعیین میشود، تعیین قیمتها در صنعت خودرو، دستوری است و بهاینترتیب، تمام زیان ناشی از قیمتگذاری دستوری در حلقه آخر، یعنی خودروی تولیدی انباشته شده و به همین دلیل، برخلاف صنعت خودرو که صورتهای مالی سالهای اخیر آن، حاکی از زیان هنگفتی است، در ابتدای این زنجیره و در صنایعی همچون فولاد و پتروشیمی، شاهد کسب سود قابلتوجهی هستیم.
قیمتگذاری دستوری حتی هزینه مواد مصرفی را تامین نمیکند
در صنعت خودرو اصلیترین بخش از هزینهها متعلق به مواد مصرفی است که 71 درصد از کل هزینهها را شامل میشود. همچنین 12 درصد هزینهها مربوط به هزینه مالی، 11 درصد کارکنان، 4 درصد توزیع و فروش و 2 درصد هزینههای سربار و حقالزحمه سایتها است. این در حالی است که با قیمت تعیینشده خودرو توسط شورای رقابت، حتی هزینه خرید مواد مصرفی نیز بهطور کامل پوشش داده نمیشود.
بدین ترتیب، نقص در این زنجیره زیان 40 هزار میلیارد تومانی صنعت خودرو در سالهای 1397 و 1398 را به دنبال داشته است.
مقایسه رشد قیمت خودرو با نهادههای تولید
همانگونه که اشاره شد، تفاوت در روش قیمتگذاری خودرو که دستوری تعیین میشود و نهادههای تولید که براساس عرضه و تقاضا کشف میشود، باعث شده تا میزان زیاندهی صنعت خودرو افزایش یابد.
بررسی قیمت نهادههایی که در تولید خودرو سهم بالایی دارد، در فاصله سالهای 1396 تا 3 ماهه دوم سال جاری نشان میدهد که درصد رشد نهادههای بیشتر از رشد قیمت خودرو بوده است. البته در یک بازه 14 ماهه یعنی انتهای سال 1397 تا اوایل سال جاری، قیمت مصوب خودرو افزایشی نداشت، در حالیکه نرخ نهادههای تولید براساس شرایط بازار افزایش یافته است.
درهمین چارچوب، نرخ ارز تامینشده به یورو در سهماهه دوم سال جاری در مقایسه با سال 1396 363 درصد رشد داشته است. همچنین ورق آهن در این مدت با رشد 375 درصدی و ورق گالوانیزه رول با رشد 449 درصدی روبرو شده است.
همچنین رنگ دو پوششه سفید، ورق سرد و ورق گرم نیز به ترتیب با افزایش قیمت 383، 497 و 537 درصدی همراه شده است. در این مدت آلومینیوم نیز رشد 447 درصدی، مس کاتدی رشد 551 درصدی و مواد پلیمری افزایش 286 درصدی داشته است.
این در حالی است که باوجود تغییر دوره قیمتگذاری خودرو در سال جاری از سالانه به فصلی که به دو بار رشد قیمت در ششماهه نخست امسال منجر شد، بازهم میزان رشد قیمت انواع خودروی پرتیراژ عقبماندگی شدیدی نسبت به مواد مصرفی تولید دارد.
در این زمینه قیمت پژو 206 تیپ 2 در سهماهه دوم سال جاری نسبت به سال 1396 برابر با 170 درصد رشد کرده است. سمند آل ایکس نیز در این مدت 207 درصد، پژو پارس 168 درصد و پژو 405 با رشد 173 درصدی همراه شده است.
همانگونه که مشاهده میشود، هرچند قیمت کارخانهای خودرو نیز در این مدت رشد قابلتوجهی داشته است، اما در مقایسه با رشد بالای قیمت مواد مصرفی همچنان شکاف شدیدی وجود دارد.
* رانت اختلاف قیمت در جیب دلالان
تمام عقبماندگیهای قیمتی و ضرر و زیانها ناشی از قیمتی است که برای فروش کارخانهای خودرو تعیین میشود، چراکه قیمت خودرو در بازار همپا و حتی بیش از رشد نرخ ارز و سایر نهادهها رشد کرده است. اما مشکل اینجاست که فاصله قیمتی خودرو در کارخانه تا بازار آزاد نه نصیب تولیدکننده میشود و نه مصرفکننده واقعی، بلکه به جیب عدهای دلال میرود. رقمی که کارشناسان صنعت خودرو آن را سالانه 100 هزار میلیارد تومان برآورد میکنند. نگاهی به فاصله قیمتی خودروها از کارخانه تا بازار که در برخی از خودروها به بیش از 200 میلیون تومان میرسد، گواهی بر وجود این رانت عظیم است.
برای مثال در آبان ماه سال جاری در حالیکه قیمت مصوب و کارخانهای پژو پارس 95 میلیون تومان بود، قیمت تمامشده آن 118 میلیون تومان برآورد میشود و در بازار با قیمت 178 میلیون تومانی به فروش میرسید، بهعبارتدیگر 83 میلیون تومان اختلاف. نرخ مصوب خودروی 206 تیپ 2 نیز در این ماه 86 میلیون تومان تعیین شده بود که قیمت تمامشده آن به 110 میلیون تومان و قیمت بازار آزاد آن به 163 میلیون تومان میرسید.
انتهای پیام/ب
نوسانات بازار خودرو بالا گرفت
طی دو روز اخیر نوسانات قیمت ها در بازار خودرو شدت گرفته است و با وجود روند کلی افزایش قیمت ها در این بازار، در این مدت قیمت برخی از خودروها کاهش نیز یافته است که از جمله آنها می توان به 206 تیپ 2 اشار...
قیمت بیت کوین افزایش یافت
بیت کوین 6.67 درصد رشد کرد و به 50735 دلار رسید.
قیمت دلار و یورو امروز چهارشنبه 13 اسفندماه 99/ افزایش نرخ دلار در صرافیهای مجاز
بهای ارز در پنجمین روز هفته، با افزایش همراه شده است. این روند در حالی است که روز گذشته، شاهد عقب گرد دلار در میانه کانال بیست و چهار هزار تومانی بودیم.
اولین واکنش بازار طلا به تعویق FATF / قیمت طلا چقدر شد؟
بازار طلا و سکه به خبر تعویق FATF در فروردین سال 1400 واکنش نشان داد. دبیر هیات مدیره اتحادیه طلای تهران درباره اولین واکنش بازار طلا به تعویق FATF میگوید: امروز طلای 18 عیار پنج هزار تومان و سکه طرح...
آخرین قیمت دلار تا پیش از امروز 14 اسفند 99 چقدر بود؟
دلار در برابر نزول به زیر مرز 25هزار تومانی مقاومت میکند. با این حال این ارز توان عبور از سطح 25 هزار و 500 تومانی را نیز از خود نشان نداده است. آخرین قیمت دلار تا پیش از امروز 14 اسفند چقدر بود؟
•قیمت انواع خودرو امروز 13 اسفند 99
احتمال نصف شدن قیمت خودرو در سال 1400/ تاثیر FATF بر بازار خودرو
تعیین تکلیف FATF به سال 99 نرسید و در حالیکه خیلیها منتظر بودند امروز نتیجه اعلام شود، محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد که بررسی FATF در مجمع به فروردین 1400 موکول شده است اما آیا تصوی...
قیمت دنا پلاس توربو در بازار چقدر است؟
قیمت خودروی دنا پلاس توربو اتوماتیک در نمایندگی ایران خودرو امروز 13 اسفند 370 میلیون و 800 هزار تومان اعلام شده که این خودرو در بازار 425 میلیون تومان قیمت خورده است.
قیمت تارا در بازار چقدر است؟
خودرو تارا هنوز به بازار نرسیده و پیشفروش آن آغاز شده است. برای مشارکت در این طرح حداقل 143 میلیون تومان نیاز است اما هنوز مشخص نیست قیمت نهایی آن به چقدر میرسد؟
جزيیات قیمتهای امروز در بازار طلا و سکه / قیمت دلار و یورو امروز 99/12/13
قیمت طلا و سکه امروز، بر خلاف افت بهای طلای جهانی و با پیروی از رشد نرخ ارز، افزایش یافت که بر این اساس قیمت سکه تمام طرح جدید به ده میلیون و 858 هزار تومان رسید.
•دلار، نجاتبخش سکه شد / آخرین قیمت طلا تا پیش از امروز چقدر بود؟
•پیشبینی قیمت طلا فردا 14 اسفند / ربع سکه چقدر گران شد؟
•قیمت سکه و طلا امروز 13 اسفند 99
•قیمت دلار و یورو اعلام شد / نرخ ارز در صرافی ملی 99/12/13
قیمت دلار امروز 13 اسفند 99 چقدر شد؟
اولین قیمتهای امروز دلار در بازار آزاد، صرافیملی، سامانه سنا و بازار متشکل ارزی نسبت به آخرین نرخهای روز گذشته افزایشی بود.
در حال بارگیری...