خوش‌بینی دولت به تفاهمنامه‌های تجاری

خوش‌بینی دولت به تفاهمنامه‌های تجاری

محمدمهدی ريیس‌زاده-فعال بازرگانی

مهم‌ترین مبنای بررسی شرایط تجارت طی یک سال گذشته، آمارها و اطلاعات موجود در رابطه با حجم فعالیت‌های تجاری انجام‌گرفته است. براساس آمار گمرک، رشد 18 درصدی صادرات غیرنفتی طی 10 ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل رخ داد که به‌نوبه خود می‌تواند خبری مهم و تاثیرگذار در عرصه‌های تجارت محسوب شود. از سویی دیگر، برخی نهادهای دولتی افزایش صادرات به کشورهای همسایه، اتحادیه اوراسیا و قاره افریقا را از جمله دستاوردهای 10 ماهه دولت سیزدهم در بخش تجارت غیرنفتی عنوان و پیش‌بینی مثبتی را از روند آتی صادرات غیرنفتی کشور اعلام کرده‌اند.

بنابراین آن‌طور که از شواهد پیدا است، تلاش‌های دولت طی یک سال گذشته برای بهبود روند تجارت غیرنفتی ایران نتایج مثبتی داشته‌اند. مدیران دولتی بر این باور هستند که در سال آینده نیز با تمرکز بر ظرفیت‌های کشورهای همسایه و منطقه، ایران می‌تواند آمار صادرات خود را بهبود بخشد و تجارت خود را گسترش دهد. آنها بر این  نظر هستند که بخش زیادی از درآمدهای صادراتی ایران از تجارت با اتحادیه‌های اقتصادی مهم منطقه حاصل خواهد شد. انتشار اخبار مربوط به امضا شدن توافقنامه تجارت آزاد ایران با کشورهای اتحادیه اوراسیا، توسعه همکاری‌های میان ایران و چین، عضویت رسمی ایران در سازمان همکاری شانگهای و سایر مسايل این‌چنینی باعث شده تا برخی افراد آینده روشنی را پیش‌روی تجارت به‌ویژه صادرات غیرنفتی ایران بدانند و نسبت به این دست اتفاقات خوش‌بین باشند.

در رابطه با نقش و عملکرد حضور ایران در اتحادیه‌های این‌چنینی باید ابعاد مختلفی را موردبررسی قرار داد. ابتدا باید گفت سایه سنگین تحریم‌ها هنوز بر سر تجارت ایران وجود دارد؛ ایران به‌دلیل مسايل مربوط به FATF هنوز نمی‌تواند نقل‌وانتقالات بانکی در بسترهای مناسب داشته باشد و ارزهای صادراتی خود را دریافت کند و سایر چالش‌های پولی و بانکی هنوز پابرجا هستند. مشخص نیست که با این مشکلات آیا می‌توان به توسعه تجارت با کشورهای مختلف، حتی کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا امیدوار بود یا خیر؟ به بیان دیگر، چالش‌های تجارت ایران، چه در داخل و چه در خارج از کشور ریشه‌ای است و راهکارهای این‌چنینی را می‌توان تنها مسکنی موقت عنوان کرد. در پاسخ به این ابهامات و نگرانی‌های بانکی، برخی افراد راهکار اجرای پیمان پولی و تجارت با ارزهای ملی را پیشنهاد می‌دهند که باید به این نکته نیز توجه کرد. پیمان‌های پولی چندجانبه، یکی از راهکارهایی است که از سوی ایران و چند کشور برای بهبود و تسهیل نقل‌وانتقالات بانکی مطرح شده است. ابتدا باید دید که چه کشورهایی خواهان ایجاد چنین تعاملات تجاری هستند. کشورهای همسایه و منطقه که اغلب درگیر مشکلات تورمی یا تحریمی هستند، با اجرای پیمان‌های پولی موافقت دارند.

 به‌عنوان مثال، ارزش لیر ترکیه به‌دلیل مشکلات اقتصادی همواره در نوسان بوده و ارزش واحد پولی هند نیز در مسیر سقوط است. از سویی دیگر، دولت امید جدی به اجرای پیمان پولی در سال آینده با روسیه دارد؛ روسیه به‌دلیل مسايل سیاسی، از سوی جوامع غربی تحریم شده و اگر با این مشکلات مواجه بود، علاقه‌ای به تجارت با ارز مشترک با ایران نداشت. اجرای پیمان‌های پولی برای تجارت با کشورهایی که مشکلات جدی اقتصادی دارند، شرایط ایران را بهبود نخواهد بخشید. در چنین شرایطی بهترین کار، کاهش محدودیت‌های تحریمی و فراهم کردن زمینه تجارت با ارزهای جهان‌روا است. تداوم مذاکرات برجام و تلاش برای باز کردن حصارهای تحریمی، مهم‌ترین اقدامی است که باید دولت سیزدهم به‌سمت آن حرکت کند، چرا که تنها در این صورت راه تجارت جهانی برای ایران باز می‌شود و فرصت‌های بی‌شماری در اختیار اقتصاد کشور قرار خواهد گرفت.

یکی از خلاءهای مهم کشور، مسيله سرمایه‌گذاری است اعمال مجدد مالیات ارزش افزوده بر کالاهای اساسی عکس | فرمان فوق العاده این بنز ! عکس | هیولاهای دنیای ماشین با این دستگاه ها ساخته شدند! اعلام آمادگی دیوان محاسبات برای گره گشایی و رفع اشکالات در پرداخت حقوق معلمان پشت پرده کمبود بلیت هواپیما چیست؟ روسیه جای عربستان را به عنوان بزرگترین صادر کننده نفت به چین گرفت اعمال مجدد مالیات ارزش افزوده 9 درصدی کالاهای اساسی در سال 1402 + سند سال 1401 را بدون استفاده از تنخواه بانک مرکزی به پایان بردیم 3 میلیارد دلار صادرات فراورده‌های نفتی با کمک بورس انرژی خبر تازه درباره ثبت‌نام خودروهای داخلی یک چهارم پروژه مسکن ملی به پیشرفت 70 درصد رسید عرضه آجیل‌های تقلبی در میادین تره‌بار/ خشکسالی دلیل جدید گرانی ها حتی پسته! وزیر کار: نرخ بیکاری در سال جاری به 8.2 درصد کاهش یافت تولید یک میلیون و 348 هزار خودرو در سال 1401/ ایران رکورددار رشد تولید خودرو در جهان شد خاندوزی: سال 1401 را بدون استفاده از تنخواه بانک مرکزی به پایان بردیم سامانه ثبت‌نام خودروها 24 امشب بسته می‌شود/ بازگشایی مجدد 7 و 8 فروردین رای شورای رقابت به لغو عضویت شرکت‌های کروز در هیات مدیره ایران خودرو درج قیمت روی بلیت هواپیما الزامی شد/ برخورد با شرکت های متخلف پیش‌بینی فرزین درباره وضعیت بازار ارز در 1402 پیش بینی فرزین درباره وضعیت بازار ارز در سال 1402 عرضه 257 میلیون دلار حواله، دو برابر بیشتر از معاملات بیت‌کوین تخت گاز می‌رود! عکس| ستایش سایت معتبر از ماشین شگفت انگیزی که طالبان با موتور کرولا ساخت! مردم 30 درصد کمتر به خشکشویی‌ها مراجعه می کنند سخنگوی وزارت صمت: مهلت ثبت نام در طرح یکپارچه فروش خودرو 2 روز دیگر تمدید شد / جاماندگان 7 و 8 فرورد... واکنش ایران خودرو درپی انتشار تصاویری از پارکینگ این شرکت در شبکه های اجتماعی دفتر رسانه وزارت صمت: از تخلفات شرکت‌های بهمن و کروز تا فروش خودرو 3 تا 5 برابر قیمت واقعی به مردم تمدید مهلت ثبت نام در طرح یکپارچه عرضه خودرو در 7 و 8 فروردین اولویت‌ها و برنامه‌های کلیدی سازمان بورس در سال 1402 اعلام شد تحویل حضوری خودروها در ایران‌خودرو مازندران مصرف بنزین کشور باز هم رکورد زد آخرین قیمت دلار و یورو 29 اسفند 1401 مردم به زودی شاهد بهبود عملکرد بازار ارز خواهند بود آخرین قیمت سکه و طلا در آخرین روز اسفند 1401 خاندوزی: 2 برابر سال گذشته بودجه عمرانی پرداخت کردیم/ 12 ماه بودجه عمومی بدون استقراض طومار تخلفات شرکت‌های بهمن و کروز؛ از قاچاق 33 هزار میلیارد تومانی تا جریمه 13800 میلیاردی شمار شرکت‌های دانش‌بنیان فعال در صنعت آب و برق از 1000 شرکت فراتر رفت دریافت شماره شبا بانک رفاه مزیت‌های «مرغ سایز» برای مصرف‌کنندگان مصرف بنزین رکورد زد/ هشدار افزایش مصرف بنزین همزمان با افزایش مسافرت ها صندوق توسعه ملی 33 درصد از بانک سینا را تملک کرد خودرویی که فقط رنگ‌آمیزی آن به 600ساعت زمان نیاز دارد! کاهش دما در برخی شهرها/ آسمان کشور 2 روز آینده بارانی است کارگران مزد سال 1402 را چگونه محاسبه کنند؟ بازار پوشاک یخ زد پیش‌بینی ريیس کل بانک مرکزی از وضعیت بازار ارز در سال جدید ‌خودپردازهای خالی از اسکناس در روزهای پایانی سال/ گلایه مردم از نبود پول نو در آستانه سال نو‌ فرزین: مردم به زودی شاهد بهبود عملکرد بازار ارز خواهند بود مرکز فروش ماهی بعثت ؛ از فروش ماهی لوکس تا گارانتی تعویض!