تبلیغات

پایان انتظار مردم تهران؛ سامانه بارشی از این...

پایان انتظار مردم تهران؛ سامانه بارشی از این...

پاییز امسال با کاهش بی‌سابقه بارش‌ها در ایران آغاز شده و نگرانی‌ها از خشکی گسترده و کم‌آبی در بخش‌های مختلف کشور بالا...

با آغاز فصل پاییز، بسیاری از کارشناسان هواشناسی و منابع طبیعی نسبت به کاهش بارش‌ها در ایران هشدار داده‌اند. آمارهای اولیه نشان می‌دهد که در برخی استان‌ها، میزان بارندگی نسبت به میانگین بلندمدت کمتر از 30 درصد بوده و این موضوع می‌تواند پیامدهای جدی برای منابع آبی و کشاورزی کشور به همراه داشته باشد. کاهش نزولات جوی در پاییز، که معمولا فصل آغاز ذخیره‌سازی آب در سدها و منابع زیرزمینی است، نگرانی‌ها از کسری آب در سال آبی آینده را افزایش می‌دهد.

خشکی پاییز نه تنها تاثیر مستقیم بر کم‌آبی و کاهش ظرفیت سدها دارد، بلکه به افزایش تنش‌ها در بخش کشاورزی، باغداری و دامپروری نیز منجر می‌شود. کشاورزان و بهره‌برداران منابع طبیعی در استان‌هایی مانند خوزستان، اصفهان و فارس از هم‌اکنون با مشکل کمبود آب روبه‌رو هستند و کاهش بارش‌های پاییزی می‌تواند چرخه تولید محصولات اساسی را با اختلال مواجه کند. علاوه بر این، کاهش رطوبت خاک و سطح آب‌های زیرزمینی، خطر خشکسالی‌های شدیدتر در ماه‌های آینده را افزایش می‌دهد.

از سوی دیگر، کمبود بارش‌ها می‌تواند اثرات زیست‌محیطی گسترده‌ای داشته باشد. کاهش رواناب رودخانه‌ها و جویبارها، خشک شدن تالاب‌ها و کاهش سطح آب در دریاچه‌ها، اکوسیستم‌های حساس و گونه‌های آبزی را تهدید می‌کند. کارشناسان هشدار می‌دهند که ادامه این روند می‌تواند به نابودی پوشش گیاهی طبیعی و افزایش گرد و غبار و ریزگردها منجر شود، مساله‌ای که سال‌های گذشته در برخی استان‌ها بحران‌آفرین بوده است.

پیامدهای اجتماعی و اقتصادی خشکی پاییز

کمبود آب و کاهش بارش‌ها همچنین تبعات اقتصادی و اجتماعی دارد. محدودیت منابع آبی می‌تواند هزینه‌های تولید محصولات کشاورزی و مواد غذایی را افزایش دهد و فشار اقتصادی بر خانواده‌ها را بیشتر کند. همچنین احتمال افزایش مصرف آب در بخش خانگی و صنعتی، در شرایط کاهش منابع، مدیریت هوشمندانه آب را ضروری می‌سازد.

شهروندان و مسيولان محلی نیز باید آماده مواجهه با پیامدهای این خشکی باشند. از جمله اقدامات ممکن می‌توان به مدیریت بهینه مصرف آب، افزایش ذخایر استراتژیک و اطلاع‌رسانی عمومی برای کاهش هدررفت منابع اشاره کرد. کارشناسان محیط‌زیست بر لزوم اتخاذ سیاست‌های بلندمدت برای مقابله با تغییرات اقلیمی و کاهش خطرات خشکسالی تاکید دارند.

در مجموع، پاییز خشک و کم‌بارش ایران نه تنها یک هشدار کوتاه‌مدت است، بلکه می‌تواند زنگ خطری برای سال‌های آینده باشد. اگر برنامه‌ریزی مناسب و سیاست‌های مدیریت منابع آبی اتخاذ نشود، پیامدهای آن می‌تواند دامنه وسیعی از بخش‌های اقتصادی، اجتماعی و محیط‌زیستی را تحت تاثیر قرار دهد.

بارش‌های پاییزی آغاز شد؛ ورود سامانه بارشی جدید به کشور از روز شنبه

کارشناس هواشناسی گفت: بررسی آخرین داده‌های هواشناسی نشان می‌دهد از روز شنبه (24 آبان)، از سمت استان‌های کردستان، کرمانشاه و آذربایجان غربی نخستین نشانه‌های ابرناکی و بارش ظاهر خواهد شد.

محمد اصغری کارشناس هواشناسی با بیان اینکه دلیل اصلی تاخیر در بارش‌های پاییزی پدیده پرفشار جنب حاره‌ای است، گفت: اکنون این پدیده جوی بر فراز خاورمیانه حاکم شده است.

وی افزود: پدیده پرفشار جنب حاره‌ای مانند یک سقف نامريی در لایه‌های بالایی جو عمل می‌کند و مانع از صعود رطوبت و تشکیل ابر می‌شود. در واقع، تا زمانی که این سامانه فعال باشد، آسمان کشور صاف می‌ماند و بارندگی رخ نمی‌دهد.

اصغری ادامه داد: افزون بر این عامل، تغییرات الگوی جریان‌های جوی در مقیاس منطقه‌ای نیز در کاهش بارندگی نقش داشته است. کاهش انتقال رطوبت از سمت دریای مدیترانه، اقیانوس هند و دریای سرخ و همچنین تشدید پدیده تغییر اقلیم، از دیگر دلایل اصلی تداوم خشکی هوا در پاییز امسال است.

وی تاکید کرد: شرایط فعلی صرفا موقتی نیست و باید آن را هشداری برای آینده دانست. تغییرات اقلیمی در منطقه و جهان باعث شده الگوی بارش‌ها در ایران نیز تغییر کند و این مسيله نیازمند آمادگی و برنامه‌ریزی ملی در حوزه مدیریت منابع آب و محیط زیست است.

کارشناس سازمان هواشناسی گفت: امروز هم در برخی نواحی صنعتی از جمله تهران، البرز، اصفهان و خوزستان، غلظت آلاینده‌های جوی به سطح ناسالم برای گروه‌های حساس رسیده و کیفیت هوا به‌شدت کاهش یافته است.

وی افزود: انتظار می‌رود این وضعیت آلودگی هوا حداقل تا پایان هفته ادامه داشته باشد، اما از اوایل هفته آینده شاهد تغییر نسبی در شرایط جوی و نفوذ موج جدیدی از بارش‌ها به کشور خواهیم بود.

اصغری در پایان خاطرنشان کرد: بررسی آخرین داده‌های هواشناسی نشان می‌دهد از روز شنبه (24 آبان)، از سمت استان‌های کردستان، کرمانشاه و آذربایجان غربی نخستین نشانه‌های ابرناکی و بارش ظاهر خواهد شد.

اخبار مرتبط

آخرین اخبار بورس و اقتصاد

Rejoining the server...

Rejoin failed... trying again in seconds.

Failed to rejoin.
Please retry or reload the page.

The session has been paused by the server.

Failed to resume the session.
Please retry or reload the page.