تبلیغات

مصرف بنزین ایران فاصله معناداری با الگوی بهینه دارد

مصرف بنزین ایران فاصله معناداری با الگوی بهینه دارد

معاون ريیس‌جمهور و ريیس سازمان بهینه‌سازی و مدیریت راهبردی انرژی گفت:هر تصمیمی درباره قیمت بنزین پیش از اجرا باید به‌ صورت شفاف با مردم در میان گذاشته شود.

به گزارش خبرگزاری مهر، سید اسماعیل سقاب اصفهانی، معاون ريیس‌جمهور و ريیس سازمان بهینه‌سازی و مدیریت راهبردی انرژی در گفت‌ وگویی درباره مباحث مطرح‌شده در روزهای اخیر پیرامون وضعیت عرضه بنزین در کرمان، اظهار کرد: موضوع از شب گذشته در حال پیگیری بوده و دستور توقف اقدام انجام‌شده نیز صادر شده است.

وی افزود: امروز نیز گفت‌ وگوهایی با وزرای نفت و امور اقتصادی و دارایی و دیگر مسيولان دولت برای بررسی دقیق‌تر این مساله انجام شده است.

ريیس سازمان بهینه‌سازی و مدیریت راهبردی انرژی با اشاره به حساسیت جامعه نسبت به موضوع بنزین گفت: رویکرد دولت، پرهیز از هرگونه اقدامی است که مردم را غافلگیر کند. هر تغییر احتمالی در حوزه انرژی به‌ ویژه بنزین باید پیش از اجرا با مردم مطرح و دلایل، ابعاد، راهکارها و پیامدهای آن به‌روشنی تشریح شود.

سقاب اصفهانی با بیان اینکه مصرف روزانه بنزین کشور به‌ طور میانگین حدود 135 میلیون لیتر است، یادآورشد: از این میزان، حدود 112 میلیون لیتر در پالایشگاه‌های کشور تولید می‌شود و نزدیک به 9 میلیون لیتر نیز از طریق تبدیل محصولات پتروشیمی به بنزین تامین می‌شود.

وی ادامه داد: محصولاتی که اکنون در پتروشیمی‌ها به بنزین تبدیل و در جایگاه‌ها عرضه می‌شود، تا سال 1400 صادر می‌شد و برای کشور درآمد ارزی داشت؛ اما ناترازی بنزین موجب شد این محصولات به مصرف داخلی برسد.

معاون ريیس‌جمهور اعلام کرد: برآورد می‌شود استفاده از این محصولات در داخل کشور، سالانه حدود 2 میلیارد دلار از منابع ارزی قابل استفاده برای تامین دارو، کالاهای اساسی، گندم و پرداخت یارانه‌ها را کاهش داده باشد.

مصرف فعلی بنزین کشور حدود 135 میلیون لیتر است

وی خاطرنشان کرد: بخش دیگری از نیاز روزانه کشور نیز از طریق واردات یا برداشت از ذخایر راهبردی تامین می‌شود و به همین دلیل، مدیریت مصرف و نزدیک‌کردن میزان مصرف به تولید داخلی، یک ضرورت اقتصادی است.

سقاب اصفهانی با اشاره به بررسی‌های انجام‌شده درباره مصرف سوخت در کشورهای مختلف، توضیح داد: بر اساس این بررسی‌ها، مصرف بهینه بنزین در ایران با توجه به جمعیت، وسعت کشور و میزان جابه‌جایی بار و مسافر باید بین 50 تا 70 میلیون لیتر در روز باشد؛ در حالی که مصرف فعلی حدود 135 میلیون لیتر است.

وی استاندارد و مصرف بالای خودروها را یکی از مهم‌ترین عوامل این فاصله دانست و افزود: بخش قابل توجهی از شکاف موجود میان مصرف فعلی و مصرف بهینه، ناشی از وضعیت خودروها و سیاست‌گذاری در صنعت خودروسازی است و نباید صرفا مردم را مسيول افزایش مصرف دانست.

تشریح سه سناریوی در دست بررسی

ريیس سازمان بهینه‌سازی و مدیریت راهبردی انرژی با تاکید بر اینکه هیچ‌کدام از گزینه‌های مطرح‌شده مصوبه مکتوب دولت نیست، گفت: وجود سناریوهای متعدد برای یک مساله، امری طبیعی است و باید همه گزینه‌ها در فضایی کارشناسی بررسی شوند تا بهترین راهکار انتخاب شود.

وی سناریوی نخست را عرضه بنزین به میزان تولید روزانه کشور اعلام و اضافه کرد: در این روش، بدون تغییر در قیمت، بنزین تا سقف تولید کشور در جایگاه‌ها عرضه می‌شود؛ اما ممکن است این شیوه به ایجاد صف و نابرابری در دسترسی به سوخت منجر شود.

سقاب اصفهانی درباره سناریوی دوم اذعان داشت: در این الگو، میزان سوخت در دسترس میان خودروها توزیع می‌شود و مصرف بیش از سهمیه تعیین‌شده، با نرخ غیریارانه‌ای و متناسب با هزینه تامین یا واردات عرضه خواهد شد.

وی سناریوی سوم را اختصاص بخشی از بنزین به حمل‌ونقل عمومی بر مبنای پیمایش و توزیع بخش باقی‌مانده میان همه آحاد مردم دانست و اظهار کرد: در این روش، به جای آنکه سهم یارانه بنزین فقط به دارندگان خودرو اختصاص یابد، امکان توزیع عادلانه‌تر آن میان مردم فراهم می‌شود.

معاون ريیس‌جمهور تاکید کرد: هر سه سناریو دارای نقاط قوت و ضعف است و رسانه‌ها، کارشناسان و مردم می‌توانند با بررسی ابعاد مختلف این راهکارها، دولت را در انتخاب تصمیم درست یاری کنند.

سقاب اصفهانی گفت: هدف نهایی، کاهش وابستگی به واردات بنزین، ایجاد تعادل میان تولید و مصرف و هدایت منابع کشور به اولویت‌هایی همچون تامین دارو، کالاهای اساسی و تقویت زیرساخت‌هاست.

اخبار مرتبط

آخرین اخبار بورس و اقتصاد

Rejoining the server...

Rejoin failed... trying again in seconds.

Failed to rejoin.
Please retry or reload the page.

The session has been paused by the server.

Failed to resume the session.
Please retry or reload the page.