لالایی "حجم مبنا" زیرگوش بزرگان خفته "بورس"

لالایی "حجم مبنا" زیرگوش بزرگان خفته "بورس"

برای بازار امروز نیز ادامه روند کاهشی قیمت‌ها را انتظار داریم و با کاهش قدرت خرید بازارگردان‌ها به دلیل معاملات یک‌طرفه‌ای که آن‌ها در ماه‌های اخیر داشته‌اند (و صرفا در سمت خرید فعال بودند و به دلیل تصمیمات غیر کارشناسانه مسيولین بازار از فروش منع شدند)، شاهد سنگین شدن صف‌های فروش از یک‌سو و عدم‌تغییر قیمت‌ها هستیم.

خواندن 5دقیقه

به گزارش بورس‌نیوز، روز گذشته شاهد ادامه روند کاهشی بازار سرمایه بودیم و بااین‌حال، اتفاق جدیدی که در معاملات روز گذشته مشاهده شد، ضعف شدید نقدشوندگی بازار بود، آن‌هم به‌گونه‌ای که اکثر صف‌های فروشی که در ساعت 9صبح تشکیل‌شده بودند تا پایان معاملات همچنان پابرجا بودند و حجم معاملات در برخی نماد‌های بزرگ بازار مثل “وتجارت”، "وبصادر"، "خودرو" و "خساپا" کمتر از 10 میلیون سهم بود.

ارزش معاملات خرد بازار به کمتر از 4 هزار میلیارد تومان رسید تا به‌این‌ترتیب سومین روز کم‌ارزش بازار از حیث معاملات در 5 ماه اخیر ثبت گردد.

شاخص کل با بیش از 10هزار واحد کاهش به یک میلیون و 222هزار واحد رسید، درحالی‌که اکثر نماد‌های بازار صف فروش بودند اما؛ شاخص کل تنها 0.8 درصد افت را تجربه کرد و دلیل آن نیز عدم ثبت قیمت‌های منفی به دلیل معاملات ضعیف بازار و به‌اصطلاح پر نشدن حجم‌مبنا بود.

شاخص کل هم‌وزن نیز با کاهش 0.26 درصدی به 437 هزار و 171 واحد رسید.

سیاست و اقتصاد کلان

در بازار ارز همچنان شاهد روند کاهشی قیمت‌ها بودیم. قیمت هر دلار آمریکا با بیش از 500 تومان کاهش به 24هزار و 200 تومان در عصر روز گذشته رسید.

از سوی دیگر و با توجه به کاهش تقریبا شدید نرخ دلار، سقوط قیمت‌ها در بازار طلا نیز ادامه داشت تا حدی که بهای هر سکه طرح امام به مرز 11میلیون تومان رسید و به نظر می‌رسد که کانال 11میلیون تومانی سکه در معاملات امروز از دست برود.

در حوزه بین‌المللی برخی خبر‌ها حکایت از تسهیل صادرات نفت کشورمان در روز‌های پیش رو دارد و به نظر می‌رسد که در ادامه تحولات مربوط به برجام شاهد کاهش فشار‌های آمریکا در بحث فروش نفت کشورمان هستیم.

اجلاس آتی اوپک نیز با حضور ایران و با درخواست مشورت از کشورمان در خصوص برنامه‌های فروش ایران در بازار نفت برگزار خواهد شد و در حال حاضر کشورمان آمادگی دارد که در اولین روز کاهش تحریم‌ها حجم صادرات خود را حتی تا 3میلیون بشکه در روز نیز افزایش دهد.

با توجه به اینکه بخش زیادی از نفت کشورمان در نفت‌کش‌های غول‌پیکر وجود دارد، به نظر می‌رسد که مشکلی در خصوص فروش صادراتی نفت در حجم 2.5 تا 3 میلیون بشکه در روز وجود نداشته باشد.

در خبری از همین حوزه، رافايل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که برای دیدار و گفت‌وگو با مقامات کشورمان به تهران سفرکرده، روز گذشته با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دیدار و گفت‌وگو کرد.

همکاری‌های جمهوری اسلامی ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، تلاش آژانس برای حل‌وفصل موضوعات فی‌مابین و همچنین همکاری‌های ایران و آژانس در چارچوب پادمان از مهم‌ترین موضوعات مورد گفت‌وگو و تبادل‌نظر در دیدار وزیر امور خارجه کشورمان و مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در این دیدار بود.

ذره‌بین مجلس بر لایحه بودجه

روز گذشته شاهد آغاز بررسی‌های مجلس شورای اسلامی در خصوص لایحه بودجه کل کشور بودیم.

مهم‌ترین تصمیم نمایندگان، تعیین سقف درآمد‌های نفتی بود. بر این اساس، نمایندگان با میزان «یک‌میلیون و 992 هزار و 720 میلیارد ریال» (معادل یک‌میلیون بشکه در روز) به‌عنوان سقف منابع حاصل از درآمد‌های نفتی، میعانات گازی و خالص صادرات گاز برای سال آینده کشور موافقت کردند.

اهالی بهارستان همچنین با تصویب بند (الف) تبصره (1) ماده واحده لایحه بودجه، با سهم 20 درصدی صندوق توسعه ملی از درآمد‌های حاصل از صادرات نفت و میعانات گازی تا سقف یک‌میلیون بشکه در روز، موافقت کردند.

البته نمایندگان با تصویب بند (ج) تبصره (1) ماده واحده، این اجازه مشروط را هم به دولت دادند که در صورت کاهش منابع حاصل از درآمد‌های نفتی، از حساب ذخیره ارزی برداشت کند. ازجمله بخش‌های درآمدی امروز که موردبررسی مجلس قرار خواهد گرفت تصمیم‌گیری در خصوص ادامه یا حذف تخصیص ارز 4.200 تومانی در خصوص واردات کالا‌های اساسی خواهد بود.

به نظر می‌رسد که حداقل در 6ماهه ابتدایی سال آینده نیز شاهد برقراری نظام ارز 4.200 تومانی در خصوص محصولات و کالا‌های اساسی باشیم.

بازار امروز

برای بازار امروز نیز ادامه روند کاهشی قیمت‌ها را انتظار داریم و با کاهش قدرت خرید بازارگردان‌ها به دلیل معاملات یک‌طرفه‌ای که آن‌ها در ماه‌های اخیر داشته‌اند (و صرفا در سمت خرید فعال بودند و به دلیل تصمیمات غیر کارشناسانه مسيولین بازار از فروش منع شدند)، شاهد سنگین شدن صف‌های فروش از یک‌سو و عدم‌تغییر قیمت‌ها هستیم.

این رویه می‌تواند نقدشوندگی بازار سرمایه را که یکی از مهم‌ترین ارکان آن محسوب می‌شود را به‌شدت به مخاطره بیندازد و در حال حاضر شاید تنها کار معامله‌گران قرار دادن سهام شرکت‌ها در صف فروش و پس‌ازآن عدم هیچ‌گونه فعالیت معاملاتی است.

رویه‌ای که با روی کار آمدن تیم جدید مدیریتی سازمان بورس آغاز شد و با سکوت یا تايید به‌اصطلاح خبرگان بازار صورت گرفت منجر به تحمیل ریسک‌های جدیدی به بازار شده که در نوع خود جای تاسف و نگرانی دارد.

مسيولین ذی‌ربط به‌جای بدعت‌گذاری در فرآیند‌های معمول بازار‌های مالی به وظیفه اصلی خود که نظارت بر عملکرد صحیح شرکت‌ها و معامله گران است بپردازند.

بیشتر بخوانید:

انتظار ادامه روند کلی بازار در چند روز اخیر

اخبار مرتبط

آخرین اخبار بورس و اقتصاد