مصرف نفت تا دو سال دیگر عادی نمیشود
به گزارش تجارتنیوز، آژانس بینالمللی انرژی در گزارشی پیشبینی کرد مصرف سوخت در سال 2023 به بیش از 101 میلیون بشکه در روز خواهد رسید و 9 میلیون بشکه در روز کاهش تقاضایی که سال گذشته در پی وضع قرنطینه در کشورهای سراسر جهان و فلج شدن پروازها روی داد، را جبران می کند.
اما گرایشهایی مانند دورکاری و تلاش دولتها برای محدود کردن تغییرات اقلیمی باعث می شود استفاده از هیدروکربن کمتر شود. تقاضا برای نفت در اواسط دهه جاری حدود 2.5 میلیون بشکه کمتر از میزان پیش بینی شده از سوی آژانس بینالمللی انرژی در سال میلادی گذشته خواهد بود. مصرف بنزین نیز احتمالا پیش از این به پیک خود رسیده است.
آژانس بینالمللی انرژی در گزارش نیم سالانه دورنمای میان مدت اعلام کرد تقاضا برای نفت احتمالا هرگز به مسیری که پیش از شیوع پاندمی داشت بازنخواهد گشت و در دوران پساکرونا ممکن است هیچ بازگشتی به وضعیت عادی برای بازار نفت وجود نداشته باشد.
قیمتهای نفت روند نزولی سال گذشته را معکوس کرده و در بازار لندن به مرز 70 دلار در هر بشکه افزایش پیدا کردهاند. این افزایش تا حدودی به دلیل قوی ماندن تقاضا در آسیا بوده اما عمدتا نتیجه محدودیت عرضه چشمگیری است که تولیدکنندگان گروه اوپک پلاس به سرکردگی عربستان سعودی اجرا کردهاند.
بزرگترین برندگانآژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد کشورهای عضو گروه اوپک پلاس بزرگترین برندگان در سالهای پیش رو خواهند بود و سهم بازاری که اکنون فدا کردند را باز پس خواهند گرفت.
اما دورنمای آژانس برای صنعت نفت شیل آمریکا که رقیب طولانی مدت اوپک بوده است، به میزان چشمگیری ضعیف. تر شده است. این آژانس پیش بینی کرد پس از احیای قابل توجه تقاضای جهانی برای نفت در سال جاری و آینده که همسو با بهبود اقتصادی گسترده روی میدهد، رشد مصرف آهسته خواهد شد و در سال 2026 به 104.1 میلیون بشکه در روز خواهد رسید.
آسیا حدود 90 درصد از این رشد را به خود اختصاص میدهد و عمده آن مربوط به پتروشیمی و احیای تدریجی بازار سوخت هواپیما خواهد بود. با فراگیر شدن بیشتر خودروهای برقی و بهره وری بیشتر موتورهای احتراق داخلی، تقاضا برای بنزین راکد خواهد شد.
با اوج گرفتن مصرف، اوپک و متحدانش قادر خواهند بود کاهش تولید چشمگیری که در سال 2020 به اجرا گذاشتند را معکوس کنند. نیاز به نفت اوپک از 27.3 میلیون بشکه در روز در سال 2021 به 30.8 میلیون بشکه در روز در سال 2026 رشد خواهد کرد. بازارهای جهانی نفت حتی ممکن است در اواسط دهه جاری در صورت ادامه تحریمهای آمریکا علیه ایران، با کمبود عرضه روبرو شوند. در چنین سناریویی، عربستان سعودی، عراق و سایر صادرکنندگان نفت منطقه خلیج فارس باید نفت بیشتری تولید کنند و در نتیجه ظرفیت مازاد تولید این گروه به پایینترین حد از سال 2016 کاهش پیدا خواهد کرد.
کاهش سرمایه گذاری در عرضه جدید نفتبرای رقیبان اوپک تصویر تیره تری وجود دارد. سرمایه گذاری در تولید جدید سال میلادی گذشته در پی ریزش قیمتهای نفت به میزان 30 درصد سقوط کرد و در سال 2021 تنها به میزان اندکی بهبود پیدا خواهد کرد.
صنعت نفت شیل آمریکا که زمانی به نظر می رسید اوپک را قطعا در منگنه قرار خواهد داد، با معکوس شدن اقبال خود روبرو شده است. اکنون که شرکتهای انرژی ناچارند پس از سالها ضرردهی هزینه شان را محدود کرده و به سوددهی بالاتر متمرکز شوند و توجه بسیاری از شرکتهای حفاری به نگرانیهای محیط زیستی سرمایهگذاران جلب می شود، تولید نفت آمریکا تنها رشد ملایمی خواهد داشت.
این کشور در این دورنما بزرگترین سهم را در عرضه جدید نفت خواهد داشت. در حالی که سال میلادی گذشته پیش بینی شد آمریکا تا اواسط دهه جاری عمده عرضه جدید را فراهم خواهد کرد اما اکنون پیشبینی میشود آمریکا تنها 16 درصد در رشد تولید نفت تا سال 2026 سهم داشته باشد.
طبق گزارش آژانس بینالمللی انرژی، این صنعت تحکیم می شود و رویکرد محافظهکارانه تری را در خصوص سرمایهگذاری در پیش می گیرد و همزمان سرمایه ارزان به وفور سالهای رونق نخواهد بود. کندی رشد تولید نفت آمریکا راه را برای گروه اوپک پلاس به منظور پر کردن عمده شکاف عرضه هموار می کند.
سهم کمتر اوپک از بازار نفتبا این حال حس پیروزی برای اوپک و شرکایش نسبی خواهد بود. ظرف پنج سال آینده، سهم بازار اوپک پلاس حدود 52 درصد خواهد بود که کمتر از 57 درصد سهم این گروه در سال 2016 است که اتحاد اوپک پلاس تشکیل شد. کشورهای عضو اوپک در سالهای آینده میزان عرضه نفت را افزایش خواهند داد اما عمده این عرضه مربوط به ظرفیت جدید نخواهد بود بلکه شامل احیای تولیدی است که متوقف کرده بودند.
آژانس بینالمللی انرژی هشدار داد ریسک بیشتر برای اوپک پلاس و سایر تولیدکنندگان، تقاضای کمتر است که که ممکن است پایینتر از میزان پیشبینی شده باشد. اگر دولتها در زمینه اصلاحات محیط زیستی سریعتر از حد انتظار اقدام کنند و مصرف کنندگان سفرهای تجاری را متوقف کرده و از بازیافت استقبال کنند، حدود 5.6 میلیون بشکه در روز تقاضا برای نفت ممکن است تا سال 2026 حذف شود.
بر اساس گزارش بلومبرگ، آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد تقاضا ممکن است زودتر از آنچه که تصور می رفت به پیک خود رسیده باشد. سیاستهای قوی تر و تغییرات رفتاری می تواند زمان پیک تقاضا را جلوتر بیاندازد.
منبع: ایسنا
وضعیت بازار نفت چگونه است؟
قیمت نفت در معاملات روز پنج شنبه بازار جهانی تحت تاثیر تجدید قرنطینه ها در اروپا و آسیا برای مقابله با شیوع ویروس کرونا، چهار درصد ریزش کرد.
زنگنه: بازار نفت پدر و مادر ندارد
وزیر نفت بابیان اینکه بازار نفت پدر و مادر ندارد و برای گرفتن آن مشکلی نیست گفت: خیلی علاقهمند بودم تولید نفت ایران به 6 میلیون بشکه در روز برسد برخی فکر میکردند خامفروشی است، اما پول نفت باید صرف ...
بازار نفت، مهمترین محور مذاکره ایران و روسیه
وزیر نفت مهمترین محور مذاکره با مقامهای روسیه را بازار جهانی نفت دانست و گفت: هنوز زود است درباره بازگشت نفت ایران به بازار صحبت کنیم.
شمارش معکوس برای بازگشت ایران به بازار نفت
کاهش هزینهها، افزایش درآمدها، کاهش تصدیگریهای دولت، توسعة دولت الکترونیک، قطع وابستگی مستقیم بودجه به نفت، رونق و جهش تولید و اجرای سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی؛ اینها اهدافی است که ريیسجمهوری بر...
واکسن کرونا بازار نفت را نجات نمیدهد
آژانس بین المللی انرژی (IEA) در تازه ترین پیش بینی خود اعلام کرد تقاضای جهانی برای نفت بعید است تحت تاثیر عرضه واکسن کووید 19 در سال 2021 به میزان قابل توجهی تقویت شود.
تاثیر نتیجه انتخابات آمریکا بر بازار نفت ایران
بیانیه روز دوشنبه وزارت خزانهداری آمریکا، درباره اعمال تحریمهای جدید علیه وزارت نفت و چند شخص یا نهاد دیگر، علاوه بر ابعاد سیاسی، با تحلیلهای بیشمار اقتصادی نیز از سوی کارشناسان داخلی و خارجی، همر...
افزایش قیمتها در بازار نفت
قیمت نفت در معاملات روز پنجشنبه تحت تاثیر کاهش غیرمنتظره ذخایر نفت آمریکا بالا رفت اما رشد قیمتها به دلیل دورنمای تیره اقتصاد شماره یک جهان و نگرانیها نسبت به موج دوم شیوع ویروس کرونا محدود شد.
بررسی آخرین وضعیت بازار نفت در دوران کرونایی
بررسی آخرین وضعیت بازار نفت در دوران کرونایی
گزارشی کامل از تحولات بازار نفت
گزارشی کامل از تحولات بازار نفت
اخبار ضد و نقیض بازار نفت، مهمترین رویداد اثرگذار هفته
انتظار افزایش قابل توجه در قیمتهای اسمی، در اکثر کالاها و داراییها مورد انتظار است که قاعدتا قیمت سهام هم از این اصل مستثنی نخوهد بود.
گسترش ویروس کرونا تاکنون برای بازار نفت پرهزینه بوده است و قیمت شا...
گسترش ویروس کرونا تاکنون برای بازار نفت پرهزینه بوده است و قیمت شاخص نفت خام برنت در پایان هفته گذشته به کمتر از 50 دلار رسید. این قیمت برای همه تولیدکنندگان نفت نگرانکننده است و بدون تشدید کاهش تول...
روند قیمت در بازار نفت معکوس شد
از آن جایی که خوشبینی گستردهای در مورد کاهش ابتلا به ویروس کرونا برای دومین روز در چین ایجاد شده است و افزایش نگرانیها در مورد عرضه، پس از اقدام آمریکا برای کاهش بیشتر نفت ونزويلا در بازار، قیمت ن...
بهترین عملکرد هفتگی بازار نفت از ابتدای سال 2020
پس از پنج هفته نزولی، بازار نفت در هفته گذشته با رشد 5.1 درصدی، بهترین عملکرد هفتگی خود را از ابتدای سال میلادی بهثبت رساند. امیدواری سرمایهگذاران به سرعت بهبود وضعیت اقتصادی چین پس از شیوع ویروس کر...
راهحلهای بازیگران بزرگ برای بحران جدید بازار نفت چیست؟
در حالی که عربستان سعودی خواستار موافقت تولیدکنندگان با کاهش سریع عرضه نفت در واکنش به افت تقاضا پس از شیوع ویروس کرونا است، روسیه از پاسخ مثبت به این تقاضا طفره میرود و آمریکاییها بدون دغدغه به نظا...
کرونا چه تاثیری بر بازار نفت ایران میگذارد؟
کارشناسان معتقدند بازار نفت ایران نیز همانند دیگر کشورها تحت تاثیر اتفاقات اخیر قرار خواهد گرفت، البته اثر شیوع این ویروس و در پی آن کاهش قیمت نفت برای بازار کشور رقم پایینی خواهد بود.
در حال بارگیری...