خانه‌به‌دوش| ناتوانی در شناسایی مالیات بر اجاره از عوامل گرانی اجاره‌ها/ لزوم ابطال مجوز املاکی‌های متخلف در «سقف رشد اجاره‌‌بها»

خانه‌به‌دوش| ناتوانی در شناسایی مالیات بر اجاره از عوامل گرانی اجاره‌ها/ لزوم ابطال مجوز املاکی‌های متخلف در «سقف رشد اجاره‌‌بها»

به گفته کارشناسان، خلا حضور یک سامانه قوی اطلاعاتی از طرق مختلف از جمله عرضه نشدن مسکن‌های خالی، نبود اطلاعات مشخص از وضعیت سکونت افراد و همچنین ناتوانی در شناسایی مالیات بر اجاره از موجران، زمینه نابه‌سامانی بازار مسکن را مهیا می‌کند.‌

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، همزمان با نزدیک شدن به فصل تابستان، بازار نقل و انتقال مسکن استجیاری همزمان با دمای هوا گرم می‌شود و در این مدت مستاجران در همه شهرهای کشور، همواره اضطراب انعقاد قرارداد جدید اجاره‌بهای خود را دارند.

در این راستا، بررسی دقیق و تحلیل بازار اجاره در خبرگزاری فارس در قالب سلسله گزارشاتی تحت عنوان «خانه به دوش» در دستور کار قرار گرفته است که بخشی از گزارش‌های این مجموعه به مسيله رصد مستاجران در کشور می‌پردازد.

یکی از اخبار پرتکرار پیرامون بازار مسکن در ارتباط با بازار اجاره مسکن، تمدید دوباره قانون سقف اجاره بهای مسکن است.

بر اساس این قانون هیچ موجری نمی‌تواند اجاره بهای واحد مسکونی خود برای مستاجر را در تهران بیش از 25 درصد و در کلانشهرها بیش از 20 درصد افزایش دهد.

* تاریخچه اجرای سیاست سقف اجاره‌بهای مسکن در ایران

دراین راستا، نگاهی به سابقه اجرای این سیاست می‌تواند قابل توجه باشد، روز 8 تیرماه تابستان سال 1399 بود که ريیس جمهور وقت در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا از ممنوعیت افزایش نرخ اجاره بهای مسکن بیش از میزان تعیین شده از سوی دولت خبر داد.

براساس این مصوبه، موجران نمی‌توانستند میزان اجاره‌‌بهای دریافتی خود در آن سال بیش از مقدار مشخصی افزایش دهند، به‌طوری که امکان افزایش اجاره‌بها در تهران حداکثر 25 درصد، در سایر کلانشهرها حداکثر 20 درصد و دیگر شهرهای کشور حداکثر 15درصد وجود داشت.

در بند 9 مصوبه مذکور، آمده بود:« با عنایت به شرایط اقتصادی تحمیلی بر کشور ناشی از شیوع ویروس کرونا و همچنین تحریم‌های ظالمانه و با لحاظ ضرورت حمایت از اقشار آسیب‌پذیر، همه قراردادهای اجاره مربوط به املاک مسکونی استیجاری که تا هشتم تیرماه 99 هنوز تمدید نشده است، در صورت عدم توافق بین طرفین و تمایل مستاجر تا سه ماه پس از اعلام رسمی وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی نسبت به پایان شیوع کرونا و اتمام شرایط اضطراری تمدید می‌شود».

مصوبه ستاد ملی مبارزه با بیماری کرونا، یک نکته دیگر نیز داشت، مطابق این مصوبه موجران نمی‌توانستند مستاجر خود را وادار به تخلیه کنند، مگر اینکه واحد مسکونی را به صورت رسمی بفروشند، البته پس از فروش واحد مسکونی نیز، مستاجر فرصت 2 ماهه برای تخلیه را داشت.

این مصوبه پس از سال 1399 در سال‌های 1400، 1401 و حالا برای سومین سال پیاپی تمدید شده است اما نگاهی به اثرگذاری این طرح می‌تواند پرده از میزان اجرای آن در سطح کشور بردارد.

*سقف افزایش 25 درصد، رشد اجاره‌بها 46 درصد

به گزارش فارس، بر اساس آمار منتشر شده از بانک مرکزی، شاخص بهای اجاره مسکن در سه ماهه سوم سال 1401 نسبت به سه ماه دوم همان سال 16.8 درصد افزایش را تجربه کرده است. این در حالیست که نرخ اجاره بها در سه ماهه دوم سال 1401 نسبت به سه ماهه قبل نیز 12.4 درصد رشد کرده بود.

به عبارت دیگر از انتهای بهار سال 1401 تا انتهای پاییز همان سال نرخ اجاره بها 29.2 درصد رشد کرده است. مشکل بیشتر در بازار اجاره زمانی مشخص می‌شود که میزان رشد اجاره‌بها در فصل پاییز سال 1401 را نسبت به فصل پاییز سال 1400، میزان 46 درصد افزایش را تجربه کرده است.

* در نبود نظارت سیاست سقف اجاره‌بهای مسکن در کف بازار خریدار ندارد

در حالی که مصوبه افزایش سقف اجاره این رشد را تا حداکثر 25 درصد تعیین کرده بود اما رشد اجاره بها در یک سال بیش از 46 درصد افزایش داشته و این مسيله به معنای بی‌اثری کامل طرح تعیین سقف اجاره‌بهای مسکن است. در این میان گزارشات مردمی ثبت شده در خبرگزاری فارس نیز از بی‌تاثیر بودن مصوبه تعین سقف اجاره‌بها خبر می‌دهد.

هر اندازه که مصوبه تعیین سقف اجاره بها در جلسات هیيت دولت با قدرت پیگیری می‌شود در کف جامعه شرایط به طور قابل توجهی از قانون به دور است و در نبود نظارت رقم افزایش‌های عنوان شده برای بازار اجاره به طور سرسام‌آوری رشد داشته است.

در این راستا یکی از مخاطبان خبرگزاری فارس با اشاره به شرایط بد بازار اجاره مسکن به خبرنگار فارس گفت: اجاره یک واحد مسکونی‌ در جوالی میدان توحید سال گذشته 100 میلیون ودیعه به همراه چهار میلیون تومان اجاره‌بهای ماهانه بود اما در سال جدید، صاحب‌خانه طلب رهن 300 میلیون تومانی و اجاره ماهانه 7 میلیون تومانی را طلب کرده است؛ وقتی به صاحب‌خانه مصوبه هیيت دولت مبنی بر رعایت سقف 25 درصدی را طلب کردم، او گفت، این رقم برای خود دولت است و در بازار اتفاقات طور دیگری رقم می‌خورد.

بسیاری از کاربران خبرگزاری فارس در تماس با خبرگزاری بر عدم رعایت سقف افزایش اجاره بها در سال جاری از سوی موجران اعتراض دارند و نگرانند که هیچ نظارتی بر افزایش افسارگسیخته‌ اجاره بها وجود ندارد.

* 2 دلیل برای جدی نگرفتن سیاست سقف اجاره‌بهای مسکن در بازار

کارشناسان علت اصلی بی‌تاثیر بودن سیاست سقف اجاره‌بهای مسکن را مسيله خلا اطلاعاتی تلقی می‌کنند، به اعتقاد بدنه کارشناسی کشور، نبود یک سامانه برای رصد بازار اجاره مسکن یکی از مهمترین دلایل رعایت نشدن سقف اجاره‌بها است، بر این اساس مهمترین گام برای اجرای چنین مصوباتی وجود سامانه اطلاعاتی قوی است.

در این راستا، محمد حمیدزاده، کارشناس حوزه مسکن در گفت‌وگو با خبرنگار فارس می‌گوید:‌ وقتی سامانه‌های مهمی مانند سامانه ملی املاک و اسکان به طور کامل مورد توجه قرار نگیرد، طبیعتا نمی‌توان انتظار ساماندهی بازار مسکن را داشت.‌

این کارشناس مسکن ادامه داد:‌ خلا حضور یک سامانه قوی اطلاعاتی از طرق مختلف از جمله عرضه نشدن مسکن‌های خالی و همچنین نبود اطلاعات مشخص از وضعیت سکونت افراد و همچنین ناتوانی در شناسایی مالیات بر اجاره از موجران، زمینه نابه‌سامانی بازار مسکن را مهیا می‌کند.‌

به گزارش فارس، علاوه بر مسيله نبود زیرساخت اطلاعاتی، خلا حضور ضمانت‌های اجرایی قوی عامل دیگری در رعایت نشدن قانون سقف افزایش اجاره‌بها است. در این راستا با وجود اینکه معاون اول ريیس جمهور خواستار در نظر گرفتن تمهیدات قانونی جهت برخورد با متخلفان شد، اما هنوز هیچ سازوکاری برای برخورد با افرادی که این قانون را رعایت نمی‌کنند وجود ندارد.

در این رابطه حمید بهزادی، کارشناس حوزه اقتصاد با طرح پیشنهادی می‌گوید:‌ الزام ثبت همه قراردادهای اجاره در سامانه ملی املاک و اسکان و همچنین باطل کردن مجوز فعالیت مشاوران املاکی که قرارداد بالای سقف تعیین شده می‌بندند، می‌تواند در اجرای این قانون موثر واقع شود.‌

به گفته بهزادی‌، مسيله اجاره‌بها و اتکا به سیاست‌های تعیین سقف بدون ورود مستقیم دولت و ضمانت‌های اجرایی قوی، پیاده‌سازی نمی‌شود.‌

با توجه به نظر کارشناسان باید دید آیا دولت در سال جاری زیرساخت‌های لازم برای اجرای دقیق سیاست سقف اجاره‌بهای مسکن را در دستور کار قرار می‌دهد یا همچنان این راهکار بدون اثر باقی می‌ماند.

پایان پیام/

افتتاح 5000 واحد در بافت فرسوده/ افزایش 80 درصدی صدور پروانه در بافت‌ها اندونزی صادرات ال‌ان‌جی را محدود می‌کند پشت پرده سقوط قیمت دلار قبل از تعطیلات ماموریت غیرممکن درباره خانه‏‏‌های خالی امکان دسترسی سریع به 6.7 میلیارد دلار از منابع ایران در صندوق بین‌المللی پول خبر خوب رییس بانک مرکزی / 6.7 میلیارد دلار از منابع ایران در صندوق بین المللی در دسترس قرار می گیرد قیمت سنگ آهن وارداتی چین کاهش یافت هرگونه افزایش قیمت نان ممنوع است طرح وام قرض‌الحسنه "آفتاب" بانک سینا رونمایی شد بیش از 47 هزار تن میلگرد در بورس کالا به فروش رسید بهره برداری از 5 هزار واحد مسکونی در بافت فرسوده بهبود شاخص‌های اقتصادی ایران باوجود تشدید تحریم‌های غیرقانونی آمریکا گواهینامه CARES در ذوب آهن اصفهان تمدید شد قیمت خودرو در بازار آزاد -11 خرداماه 1402+جدول تولید گروه صنعتی ایران خودرو از مرز 100 هزار دستگاه عبور کرد تقویت برند فولاد هرمزگان در دنیا با اجرای طرح‌های توسعه‌ای واردات خودروهای کارکرده روی دور تند افتاد/ می‌توانیم به این زودی منتظر واردات باشیم؟ قیمت خودرو سکته کرد | قیمت پراید در بازار امروز چند؟ خبرهای خوب اقتصادی در راه است بهبود شاخص‌های اقتصادی ایران به رغم تشدید تحریم‌های غیرقانونی آمریکا/ تقویت بانکداری بین‌الملل بهبود شاخص‌های اقتصادی ایران به رغم تشدید تحریم‌های غیرقانونی آمریکا / تقویت بانکداری بین‌الملل برای... دولت کند و گران مسکن می‌سازد/ 600 هزار واحد مسکونی در تهران باید نوسازی شود عملیات اجرایی مجتمع پتروشیمی سروش انرژی پایدار... ریزش قیمت سکه در بازار/ چگونه قیمت سکه 4 میلیون تومان... دلیل کاهش قیمت اتریوم مشخص شد فوری؛ از شنبه یارانه این افراد افزایش می یابد سود غول نفتی روسیه 45 درصد رشد کرد روسیه عامل رشد 225 درصدی انتقال پنهانی نفت در دریا قیمت سکه رفاه پایین‌تر از سکه امامی/ ترمز ریزش قیمت دلار کشیده می شود؟ تایر‌های درآمدزایی مجتمع صنایع لاستیک یزد در راه صادرات اجاره خانه در شهرک اکباتان چند؟ / اجاره سوییت 43 متری ماهی 16 میلیون تومان دلار یک کانال سقوط کرد/ پیش‌بینی از قیمت ارز در بازار دلار از بازار جمع شد؟/ ارز جایگزین معرفی شد قیمت دلار با سر زمین خورد | قیمت دلار در بازار امروز چند؟ ماموریت غیرممکن درباره خانه‏‏‌های خالی سیر تاریخی نگاه به آب؛ از سدسازی تا پروژه‌هایی کاغذی از جزيیات ذخیره سازی گاز ایران تا تکذیب چندباره افزایش قیمت بنزین سرمایه گذاری با برنامه در بازار سودآور است/ آغاز شیب ملایم صعودی از نیمه دوم خرداد ایمیدرو به تمام تعهدات خود عمل کرد اپلیکیشن‌های اندرویدی حامل جاسوس افزار 421 میلیون دفعه دانلود شدند پشت پرده سقوط قیمت دلار قبل از تعطیلات/ اتفاق بزرگ در راه است؟ قیمت بلیت هواپیما برای عتبات پرواز کرد ابزار جدید بورس تهران؛ بدون ریسک سود کنید بازدید خبرنگاران و اهالی رسانه از محل احداث... این اقدام همه جوره به نفع بورس است ویدیویی که ثابت می‌کند، چیپس کیلویی 500 هزار تومان است! استفاده از ابزار مالیات برای کنترل اجاره خانه پشت پرده تعطیلی کارخانه قدیمی «داروگر» / از زمزمه ورشکستگی در سال 96 تا ورشکستگی قطعی در 1402 خبر فوری دولت برای حقوق کارگران | افزایش حقوق کارگران به دستور وزیر کار؟ این خودروی تمام برقی در ایران تاکسی می‌شود؟/عکس