جایگاههای سوخت کشور دیروز مورد حمله سایبری قرار گرفت و حدود 70 درصد از پمپبنزین ها، از مدار خارج شدند. ماجرایی که اسرايیل پشت پرده آن بود و مسيولیت این خرابکاری را بر عهده گفت. بعد از این ماجرا، صفهای بسیار طولانی در مقابل جایگاههای سوخت ایجاد شد و مردم که از همه چیز بی خبر بودند، باید منتظر رفع مشکل می ماندند یا اینکه جایگاه را ترک می کردند.
واکنش مسيولان در لحظات ابتداییاین حمله سایبری، واکنشهای متفاوتی از سوی مقامات مسيول کشور داشت و ريیسجمهور در همان لحظات ابتدایی، دستور داد این مشکل هرچه سریع تر برطرف شود. در همان لحظات ابتدایی بروز اختلال در شبکههای سوخترسانی کشور، معاون وزیر نفت در پیامی اعلام کرد که در تلاش هستیم تا مشکل ایجاد شده در پمپ بنزینها تا پایان امروز برطرف شود. جلیل سالاری معاون وزیر نفت اعلام کرد که به همکاران در مجاری عرضه اختیار دادهایم که فرایند آفلاین را انجام دهند و تیمهای خودمان نیز در جایگاهها حضور دارند تا فرآیند سوختگیری با مشکل روبهرو نشود؛ بنابراین در ساعات آینده تقاضای ما از مردم این است که همکاری لازم را داشته باشند.
در ادامه، ريیس پلیس راهور کشور از مردم خواست که در مقابل جایگاههای سوخت دارای اختلال توقف نکنند که این عمل باعث ایجاد ترافیک خواهد شد. در ادامه، ماجرا تا جایی پیش رفت که ابراهیم ريیسی پیغامی را برای اوجی، وزیر نفت کشور ارسال کرد. ريیسی به وزیر نفت دستور داد ضمن بررسی علت وقوع اختلال در عرضه سوخت در برخی جایگاههای سوخترسانی، به نحو مقتضی نسبت به رفع فوری اختلال پیش آمده اقدام کند.
موضوع خرابکاری در شبکه سوخترسانی ادامه پیدا کرد و به همین دلیل مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران در پیامی اعلام کرد که 90درصد جایگاههای سوخت تا ساعاتی دیگر به مدار باز خواهند گشت. سالارینسب از هموطنان درخواست کرد برای سوختگیری حوصله به خرج دهند و تا چند ساعت آینده به جایگاهها مراجعه نکنند.
اما امروز اعلام شد که فرایند سوخت رسانی به حالت عادی برگشته است و مردم میتوانند بهراحتی سوختگیری کنند. در این راستا، با سخنگوی صنف جایگاهداران سوخت کشور گفت و گو کردیم و از او دربارە آخرین وضعیت شبکه سوخترسانی کشور، جزيیاتی را جویا شدیم.
بازگشت به مدار، زمان بر خواهد بودرضا نواز، سخنگوی صنف جایگاه داران کشور، به خبرنگار گسترش نیوز گفت: آمار دقیق به دستمان نرسیده و علت این امر این است که بازگشت جایگاهها به مدار زمان زیادی را خواهد برد اما گزارشهای میدانی و طبق بررسیهای صورت گرفته، صفهای خودرو در کلانشهرها در مقابل جایگاهها کاهش پیدا کرده است.
نواز ادامه داد: عمده جایگاههایی که همچنان مشکل فنی دارند، بیشتر در استانهای مرزی هستند. البته تمام استانهای مرزی با این مشکل روبه رو نیستند و فقط تعدادی از استانهای مرزی با مشکل جایگاههای سوخت مواجه هستند.
وی گفت: با تلاشهای صورت گرفته، روال سوخترسانی به حالت عادی بازگشته است و مشکلی خاص در این حوزه وجود ندارد. همچنین باید به این موضوع اشاره کنم که هیچ مشکلی برای تامین سوخت وجود ندارد و با توجه به افزایش تقاضا با مشکلی در این حوزه عرضه مواجه نیستیم. وضعیت جایگاهها مانند روال قبل بوده و سوختگیری خودروها به حالت عادی برگشته است.
نواز با بیان اینکه در تلاش هستیم امکان استفاده از کارتهای هوشمند سوخت در تمام جایگاهها فراهم شود، گفت: پیشرفت خوبی در این حوزه نیز حاصل شده است و جایگاهها در تهران و کلانشهرها با مشکل خاصی مواجه نیستند و پیشبینی میشود که بهزودی کل مشکل برطرف شود. تعدادی از نقاط مرزی کشور، مانند استان کرمان، سوخترسانی با مشکل روبه رو شده است که تلاش برای حل این مسيله نیز ادامه دارد.
این مقام مسيول دربارە اینکه آیا ممکن است ماجرای خرابکاری و حمله سایبری دوباره در کشور اتفاق بیفتد یا خیر، گفت: باید اجازه بدهید بعد از پشت سر گذاشتن این بحران، دربارە این موضوع صحبت شود. درحال حاضر نمیتوان دربارە آینده چیزی گفت.
کلام آخرسال گذشته چنین اتفاقی برای شبکه سوخترسانی کشور رخ داد که با گذشت زمان توانستند سیستم را دوباره به چرخه سوخترسانی برگردانند اما باوجود آنکه این اتفاق در سال گذشته شاهد بودیم، امسال هم دوباره هک سامانههای پمپبنزین را تجربه کردیم. این سوال مطرح میشود که چرا باوجود تجربە چنین مسيلهای، جلوی عملیات خرابکاری گرفته نشد؟ امید است تا مسيولان کشور تدابیری را در نظر بگیرند تا دیگر شاهد این گونه مشکلات در کشور نباشیم.