توافقی که میلیاردها نفر را از گرسنگی نجات می‌دهد

توافقی که میلیاردها نفر را از گرسنگی نجات می‌دهد

​​​​​​​دو روز پیش توافق بازگشایی بنادر اوکراین به منظور صادرات غلات با میانجیگری سازمان ملل و ترکیه میان روسیه و...

خبرآنلاین: ​​​​​​​دو روز پیش توافق بازگشایی بنادر اوکراین به منظور صادرات غلات با میانجیگری سازمان ملل و ترکیه میان روسیه و اوکراین امضا شد.

نادین ابراهیم در گزارشی برای سی ان ان نوشت: پس از ماه‌ها نگرانی در مورد عرضه جهانی مواد غذایی پس از حمله ماه فوریه روسیه به اوکراین، قرارداد رفع انسداد حمل‌ونقل غلات اوکراینی در ترکیه امضا شد.

واقعیت این است که غلات به این زودی‌ها به دست کشورهای خاورمیانه و آفریقا که برای مواد غذایی اصلی به روسیه و اوکراین وابسته اند، نخواهد رسید.

روسیه و اوکراین از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان گندم در جهان هستند. به گفته سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فايو) جنگ در اوکراین که توسط حمله بی‌دلیل روسیه آغاز شد، عامل اصلی افزایش 17 درصدی قیمت مواد غذایی از ژانویه بوده است و جمعیت زیادی را در آستانه قحطی قرار داده است.

رجب طیب اردوغان، ريیس‌جمهور ترکیه روز جمعه گفت که این توافق میلیاردها نفر را از گرسنگی نجات می‌دهد. وی گفت: در روزهای آینده شاهد آغاز تردد کشتی‌ها خواهیم بود و بسیاری از کشورها هوای تازه خواهند داشت.

بانک جهانی در آوریل 2022 در چشم‌انداز بازارهای کالا تخمین زد که درگیری در اوکراین باعث خواهد شد که قیمت‌ها تا پایان سال 2024 به‌طور تاریخی افزایش خواهند داشت . هم فايو و هم برنامه جهانی غذا هشدار داده‌اند که ناامنی غذایی حاد در ده‌ها کشور بین ژوين تا سپتامبر 2022 ممکن است بدتر شود.

بر اساس داده‌های فايو، در خاورمیانه، لبنان، تونس و لیبی معمولا برای نیمی از واردات غلات خود به اوکراین متکی هستند. مصر، یکی از بزرگ‌ترین واردکنندگان مواد غذایی در جهان نیز در سال 2021، هشتاد درصد گندم خود را از روسیه و اوکراین خریداری کرده است.

در مورد کشورهای آفریقایی، بر اساس گزارش ژوين 2022 فايو، برای مثال، اریتره در سال 2021 کل واردات گندم خود را از اوکراین و روسیه تامین کرده است. سومالی هم که درگیر خشک‌سالی است شاهد افزایش موارد سوءتغذیه و حداقل دو برابر شدن قیمت گندم بوده است.

کشورهای آسیب دیده سعی کرده‌اند اقداماتی را برای کاهش تلفات شهروندان خود انجام دهند. در مصر، دولت به ازای هر تن گندم 435 دلار یارانه پرداخت می‌کند . این رقم در سال گذشته 270 دلار به ازای هر تن گندم بود. این کشور آفریقای شمالی که به بیش از 70 میلیون نفر از جمعیت 103 میلیونی خود یارانه پرداخت می‌کند، همچنین به دنبال فروشندگان دیگر برای تامین ذخایر خود از جمله هند است.

اوکراین همچنین تامین‌کننده اصلی غذا برای برنامه‌های کمک‌رسانی سازمان ملل است که به کشورهای جنگ‌زده و فقیر در خاورمیانه و آفریقا کمک می‌کند.

برنامه جهانی غذا ماه‌هاست که خواستار بازگشایی بنادر دریای سیاه - از جمله اودسا - به منظور تامین نیازهای غذایی حیاتی کشورهایی مانند اتیوپی، سودان جنوبی، سوریه و یمن بوده و هشدار داده است که میلیون‌ها نفر در آستانه سوءتغذیه قرار دارند.

برنامه غذایی سال 2022 را «سال گرسنگی بی‌سابقه» نامید و درگیری‌ها، مانند جنگ در اوکراین را به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین محرک‌های گرسنگی معرفی کرد و هشدار داد که تاثیر عدم اقدام سریع دراین‌باره سال‌ها در سراسر جهان احساس خواهد شد.

درحالی‌که جهان نفس خود را برای صدور مجدد غلات اوکراین حبس کرده است، قیمت گندم به اخبار این قرارداد واکنش نشان داد و قیمت گندم در روز جمعه 2 درصد کاهش یافت.

نادر نورالدین، کارشناس مجمع عمومی فايو و مشاور سابق وزارت تامین مصر، گفت: اخبار این قرارداد قیمت‌ها را پایین آورده است. وی افزود که انتظار می‌رود در صورت ازسرگیری حمل‌ و نقل غلات، قیمت‌ها به‌تدریج کاهش یابد. نورالدین گفت، با این حال، هرگونه کاهش قابل توجه قیمت مواد غذایی به هزینه‌های سوخت که از ژانویه در حال افزایش است هم بستگی دارد.

پ

اخبار مرتبط

آخرین اخبار بورس و اقتصاد