سکوت وزارت جهاد کشاورزی در مورد بازار مرغ

سکوت وزارت جهاد کشاورزی در مورد بازار مرغ

سکوت ها و عدم توضیح کافی برای ضعف موجود در بازار مرغ توسط وزارت جهاد کشاورزی جای تامل دارد. همه ساله از ابتدای اسفند، قیمت اقلام ضروری سبد خانوار به بهانه های مختلف دچار التهاب می شود که امسال هم بازار محصولات پروتيینی از این قاعده مستثنی نبوده است.

به گزارش تجارت‌نیوز، علی رغم آنکه مسيولان وزارت جهاد کشاورزی خبر از تولید و توزیع مکفی مرغ می دهند، اما صف های طولانی و جهش قیمت در بازار موضوع دیگری را نشان می دهد، هر چند مسيولان وزارتخانه های صمت و جهاد کشاورزی هر یک دیگری را مقصرصف های طولانی و التهاب بازار می دانند، اما در نهایت توپ را به زمین مرغدار و مصرف کننده می اندازند.

بسیاری از مسيولان بر این باورند که نگرانی خانوارها از آینده بازار و ازدیاد تقاضا برای خرید و ذخیره سازی خانگی و همچنین انحراف در توزیع مرغ دولتی منجر به گرانی و رسیدن مرغ به مرز 40 هزار تومان در مغازه ها شده است چرا که بنابر آمار جوجه ریزی، تولید گوشت مرغ بیش از نیاز کشور است.

با وجود وعده های مختلف مسيولان‌پشتیبانی امور دام و وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر آرامش مرغ در ایام پایانی سال، اما بازار بشدت ملتهب شده است به طوریکه اختلاف قیمت مرغ دولتی با بازار آزاد له حدود 2 برابر می رسد.

با توجه به آنکه تقاضا در چند روز پایان سال برای خرید مایحتاج سبد خانوار به اوج خود می رسد،هم اکنون نگرانی هایی مبنی بر افزایش مجدد قیمت مرغ در بازار وجود دارد که این امر بیش از پیش دهک های ضعیف جامعه را در تامین دچار مشکل می کند.

حال به سراغ مسيولان ذی ربط می رویم تا از آخرین دلایل گرانی مرغ و راهکار رسیدن بازار به آرامش با خبر شویم:

مرغدار مقصر گرانی نیست

محمد علی کمالی سروستانی مشاور اتحادیه مرغداران گوشتی با اشاره به اینکه تولید مرغ نسبت به میزان مدت مشابه سال قبل کمتر است، اظهار کرد: اگر یکی از معیارها و شاخص های میزان نهاده را در نظر بگیریم، میزان نهاده وارداتی همچون کنجاله سویا و دانه های روغنی کمتر از سال قبل بوده، درحالیکه جز اساسی در جیره محسوب می شود که این امر نشان می دهد تولید به میزان سال قبل نیست‌.

وی افزود: با توجه به تصمیم گیری 130 میلیون قطعه جوجه ریزی در ایام پایانی سال از کارگروه تنظیم بازار درخواست کرده ایم که دوره پرورش را از 40 روز به 45 روز افزایش دهند که با این وجود میزان گوشت استحصالی بیشتر است.

کمالی سروستانی ادامه داد: با توجه به افزایش تخصیص دان و سن گله طی سه هفته اخیر، مرغ های تولیدی از پایان هفته وارد بازار می شود که با وجود عرضه حدود 230 هزار تن گوشت در بازار، کمبودی در عرضه نداریم و این‌میزان جوابگوی نیاز کشور است.

این مقام مسيول کشش قیمت را یکی از عوامل التهاب در بازار دانست و گفت: با افزایش عرضه نسبت به تقاضا احتمال کاهش قیمت در بازار وجود دارد به طوریکه اگر 100 درصد مرغ مورد نیاز کشور است، میزان عرضه باید به 110 درصد ارتقا یابد.

وی با اشاره به اینکه مرغدار مقصر گرانی در بازار نیست، بیان کرد: مرغدار صاحب مرغ تا مزرعه است و بعد از خریداران مرغ، عمده فروشی و خرده فروشی ها باید پاسخگوی کمبود یا گرانی باشند چرا که مرغدار اطلاعی ندارد که مرغ بعد از خروج از واحد مرغداری چه بلایی سرش می آید.

مشاور اتحادیه مرغداران گوشتی ادامه داد: با توجه به فاصله چشمگیر قیمت مصوب تا بازار آزاد این احتمال وجود دارد که برخی افراد مرغ دولتی را بخرند و سپس با نرخ ازاد در بازار عرضه کنند، هر چند سند و مدرکی در این خصوص وجود ندارد.

وی با اشاره به صف های طولانی میادین تهران برای دریافت مرغ بیان کرد: استان تهران واردکننده مرغ از دیگر استان هاست، از این رو با افزایش عرضه از دیگر استان ها بازار به تعادل می رسد.

جوجه ریزی در بهمن ماه 125 میلیون قطع بود

برومند چهارآیین مدیر عامل سابق کانون سراسری مرغداران گوشتی با اشاره به اینکه مشکلی از حیث عرضه مرغ نداریم، اظهار کرد: براساس آمار جوجه ریزی مرغ مادر 125 میلیون قطعه جوجه ریزی در بهمن انجام شده که با این وجود مشکلی از حیث عرضه نداریم.

وی افزود: علی رغم‌آنکه تولید به اندازه کافی صورت گرفته، اما رفتار مصرف کنندگان در ایام پایانی سال مبنی بر خرید بیش از نیاز و ذخیره سازی در فریزر و همچنین جایگزینی مرغ به عنوان ارزانترین پروتيین در دسترس خانوار موجب شده قیمت بشدت در بازار افزایش یابد.

چهارآیین ادامه داد: با توجه به افزایش قیمت گوشت قرمز، ماهی و قارچ و اثر جایگزینی مرغ به عنوان ارزانترین پروتيین در دسترس خانوار منجر به التهاب قیمت در بازار شده است.

این کارشناس صنعت طیور با اشاره به اینکه قیمت فعلی مرغ در بازار قابل قبول نیست، بیان کرد: در حال حاضر قیمت تمام شده هر کیلو مرغ زنده 17 هزار و 500 تومان است که با این وجود عرضه با نرخ بالای 26 هزار تومان اجحاف در حق مصرف کننده است.

به گفته وی، با وجود افزایش قیمت نهاده و سایر هزینه های تولید، مسيولان ستاد تنظیم بازار همچنان بر نرخ مصوب 7 تا 8 ماه گذشته اصرار دارند، در حالیکه عرضه با نرخ های غیرواقعی به زیان تولیدکننده تمام می شود‌.

این کارشناس صنعت طیور با اشاره به اینکه مشکلی در تولید مرغ نداریم، بیان کرد: هر زمانیکه قیمت مرغ در بازار 2 نرخی شود، فساد در بازار ایجادمی شود

وی مکانیزم عرضه و تقاضا را تعیین کننده قیمت دانست و گفت: با کاهش عرضه، قیمت بالا می رود و با ازدیاد عرضه در برابر تقاضا، نرخ در بازار کاهش می یابد.

عضو هیيت مدیره سابق کانون سراسری مرغداران گوشتی ادامه داد: علی رغم وعده های متعدد مسيولان، اما بازار ساماندهی نشده است چرا که آرامش بازار در گرو اصلاح قیمت و اعلام نرخ واقعی است و به عبارت دیگر با مکانیزم عرضه و عدم دخالت های دولت بازار به تعادل می رسد.

نیاز روزانه مرغ کشور 6 هزار و 500 تن است

حبیب اسداله نژاد نایب ريیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی با اشاره به اینکه کمبودی در عرضه مرغ نداریم، اظهار کرد: وظیفه تولیدکنندگان تولید، پرورش و عرضه مرغ به بازار است چرا که مرغداران حلقه های واسط مرغ مادر و کشتارگاه ها هستند.

وی افزود: بنابر سامانه اطلاعات 125 تا 130 میلیون قطعه جوجه ریزی شده است که متاسفانه واقعیت بازار این موضوع را نشان نمی دهد.

اسداله نژاد ادامه داد: بنابر 130 میلیون قطعه جوجه ریزی و تولید روزانه 7 هزار و 300 تا 7 هزار و 500 تن مرغ در کشور،مشکلی در عرضه نباید داشته باشیم.

این مقام مسيول با بیان اینکه مرغداران مرغ زنده را با نرخ 14 هزار و 500 تا 15 هزار و 500 تومان برمبنای فروش نقدی و غیرنقدی به کشتارگاه ها عرضه می کنند، گفت: با توجه به قیمت مرغ زنده، قیمت مرغ گرم نباید بالای 21 تا 22 هزار تومان باشد، درحالیکه شاهدیم با قیمت بالای 30 هزار تومان فروخته می شود که انحراف در توزیع را نشان‌می دهد.

وی کمبود نظارت را علت اصلی التهابات قیمت مرغ در بازار دانست و گفت: با توجه به آنکه مرغداران دارای زنجیره تولید با نرخ مصوب اقدام به عرضه می کنند، از این رو مشکلات توزیع و ضعف در نظارت ها منجر به گرانی مرغ در بازا شده است. به عنوان مثال در استان گیلان ماهیانه 8 میلیون و 400 هزار قطعه جوجه ریزی صورت گرفته که بنابر آمار سازمان جهاد استان حدود 520 تا 530 تن مرغ در روز تولید می شود، درحالیکه حداکثر نیاز روزانه این استان 250 تن است.

نایب ريیس کانون مرغداران گوشتی با اشاره به اینکه مشکلی در تامین مرغ نداریم، بیان کرد: با توجه به جوجه ریزی صورت گرفته، مشکلی در تولید و عرضه محصول نباید وجود داشته باسد که متاسفانه واقعیت بازار نشان می دهد که نظارت و پایش مسيولان وزارت صمت و جهاد کشاورزی به حداقل رسیده و در نهایت این موضوع منجر به نارضایتی مردم و تولیدکنندگان شده است.

اسداله نژاد ادامه داد: با وجود آنکه عرضه 2 تن مرغ با نرخ ازاد در بازار تهران وجود دارد، این امر نشان می دهد که مرغ های دولتی سراز بازار آزاد درآوردند و با قیمت 30 و 35 هزار تومان در بازار عرضه می شود، درحالیکه دستگاه های مسيول اتهامات را به تولید می زنند.

این مقام مسيول نیاز روزانه کشور را 6 هزار و 500 تن اعلام کرد و افزود: با توجه به عرضه روزانه 7 هزار و 300 تا 7 هزار و 500 تن مرغ، کسری در نیاز کشور نباید داشته باشیم.

وی در پایان تصریح کرد: اگر آمار و ارقام تولید واقعی باشد، نظارت دستگاه های مسيول تنها راه حل عرضه مرغ با نرخ مصوب در بازار است چرا که در شرایط فعلی به رغم انکه مرغداران به منظور دسترسی مردم به قیمت های ارزان با نقطه سربه سر مرغ تولیدی را عرضه می کنند، اما متاسفانه با قیمت های غیر واقعی بدست مصرف کننده می رسد.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

اخبار مرتبط

آخرین اخبار بورس و اقتصاد