موج جدید فروش در بازار سهام؟

موج جدید فروش در بازار سهام؟

بازار سهام معاملات روز دوشنبه را در حالی آغاز کرد که نماگرهای اصلی بورس و فرابورس از همان ابتدا روند نزولی را در پیش گرفتند.

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از دنیای اقتصاد، افزایش عرضه‌ها بسیاری از نمادها را به محدوده منفی و حتی صف فروش کشاند و سبب شد تا پس از چهار صعود متوالی، نماگرهای اصلی تالار شیشه‌ای دوباره به رنگ قرمز درآمده و با افت 95/ 0 درصدی به محدوده یک میلیون و 145 هزار واحدی بازگردند. بازگشت دلار به کانال 23 هزار تومانی در کنار شناسایی سود پس از صعود چهار روزه قیمت‌ها را می‌توان از دلایل افزایش فشار فروش در معاملات روز گذشته بورس تهران عنوان کرد. اما آیا می‌توان عنوان کرد که موج جدیدی از فشار فروش در بازار ایجاد شده است؟

واقعیت این است که متغیرهای بنیادی همچون قیمت‌های جهانی، نرخ ارز، شرایط سیاسی و پیشرفت مذاکرات احیای برجام همگی به نفع بورس در حال بازی هستند و آخرین گزارش اجماع تحلیلگران نیز حاکی از کاهش نسبت قیمت به درآمد آینده‌نگر کل بازار سهام به 6/ 6 واحد است. با این حال باید دید چه زمانی اعتماد سرمایه‌گذاران به این بازار که طی ماه‌های گذشته با فراز و فرود چندباره مواجه شده، جلب می‌شود.

نگاه سهامداران به بازار ارز

دلار در میانه معاملات روز یکشنبه تا 24 هزار و 800 تومان نیز رشد کرده بود اما با تغییر مسیر از همان دقایق پایانی معاملات آن روز شاهد افزایش فشار فروش بودیم. این فشار فروش همزمان با عقبگرد دلار به کانال 23 هزار تومان، به معاملات دیروز تالار شیشه‌ای نیز سرایت کرد تا 73 درصد از نمادهای معاملاتی جامه‌ای قرمز به تن کنند؛ بازاری که 60 درصد ارزش آن در دست گروه‌های بزرگ دلاری است و با نوسان نرخ اسکناس آمریکایی، شاهد تغییر درآمد خود خواهند بود. در این روز اما تنها گروه‌های دلاری نبودند که منفی شدند بلکه افزایش عرضه در کوچک‌ترها نیز سبب شد تا شاخص کل هموزن 7/ 0 درصد عقب‌نشینی کند. در فرابورس ایران نیز به مثابه نماگرهای بورسی، آیفکس 7/ 0 درصد افت داشت.

آخرین مهلت واریز 150 میلیون دلاری

بیست‌ویکم اردیبهشت‌ماه بود که معاون اقتصادی رییس‌جمهور سه هفته به بانک مرکزی فرصت داد تا با فروش تدریجی بخشی از منابع ارزی صندوق توسعه ملی، منابع حاصل را به صندوق تثبیت بازار سرمایه واریز کند. حدود یک هفته بعد 1034 میلیارد تومان (معادل‌50 میلیون دلار) از این منابع به حساب صندوق تثبیت بازار سرمایه واریز و گفته شد بخشی از این پول صرف خرید سهام شده اما همان‌طور که پیش‌بینی می‌شد اثری بر روند بازار سهام و رفتار معامله‌گران به جا نگذاشت.

مهلت سه هفته‌ای بانک مرکزی امروز به پایان می‌رسد.  ابراهیم آقابابايی، رییس هیات عامل صندوق تثبیت بازار سرمایه در گفت‌وگویی عنوان کرد: تصمیم واریز معادل ریالی مبلغ 200 میلیون دلار در تاریخ 7 اردیبهشت 1400 اتخاذ شد، اما زمان ابلاغ آن که ملاک شروع کار به حساب می‌آید به تاریخ 21‌اردیبهشت 1400 بازمی‌گردد؛ به عبارت دیگر از تاریخ مذکور یعنی (21 اردیبهشت) بانک مرکزی مکلف شد به مدت 3 هفته، معادل ریالی تمام مبلغ مذکور را به حساب صندوق تثبیت بازار سرمایه واریز کند.  بانک مرکزی مطابق مصوبه جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت موظف شده است، مبلغ 200 میلیون دلار از منابع صندوق توسعه ملی را به تدریج در بازار به فروش برساند و ریال آن را به حساب صندوق تثبیت بازار سرمایه واریز کند. 

طبق ابلاغیه‌ که در ستاد هماهنگی اقتصادی دولت معین شده، مهلت واریز 200 میلیون دلار امروز به پایان خواهد رسید و تاکنون فقط معادل ریالی مبلغ 50 میلیون دلار به ارزش 1034 میلیارد تومان، از جانب بانک مرکزی به حساب صندوق تثبیت واریز شده است.

همگام با بازیگران

روز گذشته پس از دو روز، عرضه‌ها از سوی سهامداران خرد مجددا تقویت شد، به طوری که سهامداران عمده خالص خرید 384 میلیارد تومانی را رقم زدند. در این روز هر چند سهامداران خرد به خرید زیرمجموعه‌هایی از گروه کانه‌های فلزی، سایر معادن، رایانه، منسوجات، محصولات کاغذی و دستگاه‌های برقی علاقه نشان دادند اما دیگر صنایع در لیست فروش این گروه از بازیگران بورس تهران قرار گرفتند.

در صدر این لیست، گروه بانک‌ها و موسسات اعتباری قرار داشت که شاهد جابه‌جایی سهامی به ارزش 119 میلیارد و 530‌میلیون تومان در مسیر حقیقی به حقوقی بود. پس از آن فلزی‌ها با خالص فروش حدود 69 میلیارد تومانی حقیقی‌ها مواجه شدند و خروج سهامداران خرد از زیرمجموعه‌های خودرویی نیز 50 میلیارد تومان برآورد شد. صندوق‌های ETF که روز شنبه خروج تاریخی سهامداران خرد را تجربه کرده بودند، روز گذشته شاهد ثبت خالص خرید مثبت از سوی این دسته از معامله‌گران به میزان 9/ 3 میلیون تومان بودند. 

در روزی که شاخص کل بورس تهران با افت 95/ 0 درصدی همراه شد، از 320 نماد معامله شده، قیمت پایانی 45 سهم (14 درصد) مثبت بود و در مقابل 233 سهم (73 درصد) در سطوح منفی دادوستد شدند. در این بازار 11 نماد (3 درصد) صف خریدی به ارزش 272 میلیارد تومان تشکیل دادند. اما در مقابل شاهد شکل‌گیری صف فروش در 162 نماد بورسی (51 درصد) به ارزش 1686 میلیارد تومان بودیم. 

در فرابورس ایران در روزی که آیفکس افت 7/ 0 درصدی را ثبت کرد، 123 نماد معامله شدند که در این میان قیمت پایانی 13 سهم (5/ 10درصد) مثبت و 103 سهم (84 درصد) منفی بود. در این بازار 6 نماد (5 درصد) صف خریدی به ارزش 77 میلیارد تومان تشکیل دادند اما 81 نماد (66درصد) نیز با صف فروشی به ارزش 1182 میلیارد تومان مواجه شدند.  بازار پایه نیز دیروز میزبان دادوستد 111 نماد بود.

در این میان 19 سهم (17 درصد) مثبت ماندند و در مقابل شاهد دادوستد 66 سهم (4/ 59 درصد) در محدوده منفی بودیم. در این بازار نیز 19 نماد (17 درصد) صف خریدی به ارزش 2/ 61 میلیارد تومان شکل دادند و صف فروش در این بازار به 75 نماد (68 درصد) با ارزشی بالغ بر 1027‌میلیارد تومان اختصاص پیدا کرد.  ارزش دادوستدهای خرد بورس و فرابورس روز دوشنبه با کاهش 36 درصدی به 2611 میلیارد تومان رسید. در معاملات خرد فرابورسی نیز دیروز 508 میلیارد تومان میان سهامداران جابه‌جا شد. در این میان صندوق‌های معامله‌پذیر شاهد دادوستد 1920 میلیارد تومانی بودند.

local_offerبرچسب‌ها:

اخبار مرتبط

آخرین اخبار بورس و اقتصاد