یارانه جدید کمکی به معیشت مردم می‌کند؟

یارانه جدید کمکی به معیشت مردم می‌کند؟

اقتصاد کلاندر حالی دوشنبه هفته‌جاری پس از پایان گفت‌وگوی تلویزیونی رییس‌جمهور با مردم، فرآیند واریز نقدی یارانه‌ها با مبلغی جدید آغاز شد که هنوز تکلیف جاماندگان از یارانه مشخص نشده؛ این در شرایطی است که کالاها با قیمت‌های جدید و چند برابر وارد سفره خانوار شده است.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلابن، سه‌شنبه هفته جاری 72میلیون ایرانی در 23 میلیون و 680 هزار خانوار، یارانه جدید را با مبالغ 400 هزار تومان در 3دهک فقیر و 300 هزار تومان در مابقی دهک‌ها دریافت کردند. البته هنوز پرونده فاز جدید یارانه‌ها بسته نشده و قرار است ضمن ثبت‌نام دوباره از متقاضیان یارانه، به تمام اعتراض‌های احتمالی نیز در اسرع‌وقت رسیدگی شود.

در این فرآیند بانک مرکزی براساس فهرست 72میلیون نفری دریافت شده از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، یارانه نقدی ماه‌های اردیبهشت و خرداد 1401 را به‌صورت اعتبار غیرقابل برداشت در حساب سرپرستان خانوارهای مشمول شارژ کرد تا با مشخص شدن ابزارهای تخصیص یارانه‌ها نظیر کالابرگ الکترونیک، نسبت به آزادسازی و قابل برداشت شدن این اعتبار اقدام شود.

تا فروردین امسال، 78 میلیون نفر در فهرست دریافت یارانه نقدی 45 هزار و 500 تومانی قرار داشتند و از این تعداد 61 میلیون نفر مشمول دریافت یارانه معیشتی نیز بودند. حالا اما در فاز جدید یارانه‌ها، از مجموع فهرست 78 میلیون نفری یارانه نقدی، 72 میلیون نفر در 9دهک درآمدی مشمول تخصیص یارانه جدید شناخته شده و اعتبار مرتبط با آن برای ماه‌های اردیبهشت و خرداد 1401 در حساب سرپرستان خانوارهای مشمول شارژ شده است.

طبق نظر دولت، خانوارهای مستقر در 3 دهک پایین درآمدی که غالبا تحت پوشش نهادهای حمایتی هستند و پیش از این نیز یارانه نقدی بالاتری دریافت می‌کردند، در فاز جدید مشمول دریافت یارانه 400 هزار تومانی به ازای هر نفر هستند و سایر خانوارها به ازای هر عضو تحت پوشش، 300 هزار تومان در ماه دریافت می‌کنند.

این کالاها گران شدند

در این میان، با امکان برداشت یارانه واریز شده بابت ماه اول، طرح توزیع عادلانه یارانه ها اجرایی شده و کالاهای مرغ، تخم مرغ، روغن و لبنیات مشمول تغییر قیمت شدند که طبق اعلام وزیر جهاد کشاورزی مبالغ واریزی به حساب مردم این تغییرات قیمت را پوشش خواهد داد و حتی برای برخی دهک‌ها هم بیش از تغییر نرخ‌ها واریز شده است.

گزارش‌ها درباره قیمت‌های جدید کالاهای اساسی با اصلاح ارز ترجیحی نشان می‌دهد، قیمت هر کیلوگرم مرغ به 60 هزار تومان، تخم‌مرغ به 40 هزار تومان (شانه 1.9 کیلوگرمی حدود 80 هزار تومان)، هر بطری 800 گرمی روغن خوراکی به 60 هزار تومان، پنیر بسته‌ای به 38 هزار تومان و شیر نایلونی به 15هزار تومان افزایش یافته است.

در این وضعیت، با توجه به گزارش‌هایی در رابطه با کمبود برخی موادغذایی، مسيولان وزارت جهاد و اتحادیه‌های تولیدی عنوان کرده‌اند که کمبودی در عرضه هیچ یک از اقلام وجود ندارد و تنها افزایش تقاضا ناشی از تغییر قیمت، منجر به ایجاد صف‌های طولانی خرید شده که به منظور تامین مرغ و روغن، کشتارگاه و کارخانه‌های تولیدی بدون تعطیلی مشغول فعالیت هستند.

در همین رابطه، وزیر صنعت، معدن و تجارت در مورد اصلاح روند تخصیص یارانه‌ها، تاکید می‌کند: مردم در روزهای نخست اجرای طرح بزرگ جراحی اقتصادی و اصلاح نظام پرداخت یارانه‌ها از خریدهای هیجانی که سبب التهاب در بازار می‌شود، بپرهیزند.

سید رضا فاطمی‌امین تصریح می‌کند: از نظر تامین مواد اولیه و محصولات نهایی هیچ‌گونه نگرانی نداریم و به‌اندازه کافی ذخایر کالایی (شامل لبنیات و کالاهایی مانند مرغ و تخم‌مرغ و روغن) وجود دارد، اما مهم این است که در روزهای اجرای طرح، التهاب و نگرانی در بازار رخ ندهد.

امراللهی، مدیرکل بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهادکشاورزی نیز اعتقاد دارد؛ تنها برای تخم‌مرغ، روغن، مرغ و لبنیات افزایش قیمت داریم و در صورتی که مردم شاهد گران‌فروشی‌های بی دلیل در سایر کالاها بودند، به سامانه 124 گزارشات خود را ارسال کنند.

اما در این شرایط، مسعود میرکاظمی، رییس سازمان برنامه و بودجه گفته؛ از شهریور 1400 به این‌ طرف بین 40 تا 80 درصد کالاها تغییر قیمت داشتند و مجبور شدیم مبلغ یارانه‌ها را بیشتر کنیم که پوشش قانونی تا حدودی داده شود.

وی در پاسخ به این سوال که چند میلیون خانوار یارانه دریافت کرده‌اند، متذکر شده؛ با پرداختی که انجام می‌شود از لحاظ دهک درآمدی، 9 دهک یارانه دریافت می‌کنند.

یارانه 400 هزار تومانی به بهبود وضعیت معیشتی کمک می‌کند؟

احسان قاضی‌زاده هاشمی، نماینده مردم سرخس و فریمان در مجلس در رابطه با این‌که طرح افزایش یارانه 400 هزار تومانی به بهبود وضعیت معیشتی مردم کمک می‌کند یا خیر، می‌گوید: این طرح یک نوع کمک جبرانی برای حذف ارز ترجیهی است. آثاری که ارز ترجیهی روی نهاده‌ها داشته و اثر بعدی که نهاده‌ها روی گوشت، شیر، لبنیات و غیره گذاشت، این طرح موضوع جبرانی است. اینکه این طرح به عنوان کمکی برای حل کل مشکلات اقتصادی و معیشتی باشد این طور نیست. طبیعتا باید به عنوان کمک جبرانی آن را ببینیم نه آنکه این طرح را به عنوان حلال کل مسايل اقتصادی خانوارهای ایرانی در نظر داشته باشیم.

وی می‌افزاید: رشد اقتصادی نیاز است تا بتواند نرخ ارز را کنترل کرده، اثر آن را روی کالای مختلف کنترل کرده، آمار ایجاد شغل را افزایش دهد و در عین حال بتواند سطح درآمدی یک خانوار ایرانی را بهبود ببخشد. اما اگر فکر کنید این پرداخت یارانه جبرانی برای حل کل مسايل کشور است، قطعا این‌گونه نیست و چنین منطق اقتصادی هم برای آن وجود ندارد.

متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید.

223227

اخبار مرتبط

آخرین اخبار بورس و اقتصاد