بی‌تفاوتی قیمت دلار به مذاکرات وین/ خریداران کدام سیگنال را دنبال می‌کنند؟

بی‌تفاوتی قیمت دلار به مذاکرات وین/ خریداران کدام سیگنال را دنبال می‌کنند؟

دلار به اخبار سیاسی بی تفاوت شده است. نه وعده آزادسازی ارزهای بلوکه‌شده قیمت دلار را کاهش داد و نه آغاز مذاکرات هسته‌ای در وین. مذاکراتی که ایران می‌گوید خوب پیش رفته و قدم بعدی صحبت بر سر رفع تحریم‌هاست. به نظر می‌رسد معامله‌گران سیگنالی جز اخبار سیاسی را دنبال می‌کنند. این سیگنال چیست؟

به گزارش تجارت‌نیوز، قیمت دلار امروز نهم آذرماه نه در صرافی ملی کاهشی بود و نه در بازار آزاد. قیمت دلار در بازار آزاد همچنان در محدوده 29 هزار تومان است. آن هم در حالی که بسیاری امیدوار بودند دلار با آغاز مذاکرات ارزان شود. اما نشد.

برخی از تحلیلگران و کارشناسان بازار می‌گویند سیگنال موثر بر قیمت دلار دیگر سیاسی نیست و دلار برای حرکت خود چشم به شاخص‌های اقتصادی دارد. از جمله تورم.

این عده معتقدند افزایش قیمت دلار در روزهای گذشته تحت تاثیر اخبار سیاسی و به خصوص مساله مذاکرات هسته‌ای نبوده. بلکه قیمت دلار در حال هماهنگ کردن خود با نرخ تورم است.

سیگنال تورم به نرخ دلار

قیمت دلار از ابتدای سال جاری تا کنون 17 درصد بیشتر شده است. اما در همین مدت تورم مصرف‌کننده بیش از 22 درصد بوده. این یعنی رشد قیمت دلار از رشد تورم جا مانده و حالا دلار در حال هماهنگی با نرخ تورم است.

برای همین اخبار سیاسی وین نتوانست بر قیمت دلار اثر کاهشی بگذارد و اگرچه انتظار می‌رفت دلار ارزان شود، اما قیمت دلار بالا رفت و رکورد جدید زد.

به عبارتی اگرچه دولت در تلاش است که بگوید آزادسازی منابع ارزی و مذاکرات وین به زودی می‌تواند دلارهای جدید وارد ایران کند، اما معامله‌گران می‎‌دانند چنین ادعایی زمانی صحت دارد که روند صعودی نرخ تورم متوقف شود. آن زمان است که اقتصاد سیگنال کاهشی به قیمت دلار می‌دهد.

از طرف دیگر بسیاری از کارشناسان معتقدند انتظار کاهش قیمت دلار در اثر مذاکرات هسته‌ای پیش‌خور شده است. دولت از ابتدای سال جاری با انتشار مدوام اخبار هسته‌ای و وعده بهبود شرایط، قیمت دلار را مهار کرد و حتی کاهش داد.

اما درست در همان شرایط، نرخ تورم و کسری بودجه دولت مدام در حال افزایش بود و این حرکت صعودی تورم، نشان می‌داد که قیمت دلار نمی‌تواند در محدوده موردنظر دلار بماند.

بی‌تفاوتی بازار به سیگنال دولتی

از ابتدای هفته جاری هم دولت سعی کرد با کاهش قیمت دلار در صرافی ملی، به بازار سیگنال کاهش قیمت بدهد. به شکلی که قیمت دلار در صرافی ملی یک روزه هزار تومان کاهش یافت و از 27 به کانال 26 هزار تومان وارد شد.

اما بازار آزاد کوچکترین واکنشی به این سیگنال دولتی نشان نداد. قیمت دلار یکشنه شب، در معاملات پشت خطی گران شد و قیمت دلار روز گذشته به 29 هزار و 500 تومان رسید. نکته قابل توجه اینکه امروز نهم آذر ماه روند نزولی قیمت دلار در صرافی ملی هم متوقف شد و قیمت دلار بدون هیچ تغییری نسبت به روز گذشته 26 هزار و 530 تومان ماند.

به نظر می‌رسد این سگینال به جز معامله‌گران حرفه‌ای به مردم عادی هم رسیده است و آنها انتظار کاهش قیمت دلار را ندارند. صف شلوغ مقابل صرافی ملی برای خرید سهمیه دلار دولتی گویای همین نگاه است. مردم یا به برجام و احیای آن امید ندارند یا گمان می‌کنند تحولات سیاسی به زودی رخ نمی‌دهد و قیمت دلار به این زودی نزولی نمی‌شود.

مطالعه بیشتر: زمان واکنش دلار به مذاکرات / پیش‌بینی قیمت دلار امروز 9 آذر

اخبار مرتبط

آخرین اخبار بورس و اقتصاد