آقای وزیر، چرا دروغ می گويید؟!

آقای وزیر، چرا دروغ می گويید؟!

به گزارش بورس نیوز، جلسه علنی مجلس با موضوع بررسی وضعیت بورس امروز برگزار شد. 

نگاهی به آنچه در این جلسه مطرح شد

 

 تاکید بر لزوم تقویت بازار سرمایه/بلاتکلیفی بورس غیرقابل قبول است

بدری نماینده مردم اردبیل در مجلس با اشاره به تذکر کتبی خود به وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: بازار سرمایه، به عنوان ویترین اقتصاد کشور، آشفته است و از بی‌برنامگی رنج می‌برد و همه روزه شاهد گلایه‌ها و نارضایتی‌های شهروندان در این مورد هستیم.
بیش از 15 ماه است که بازار بورس بلاتکلیف به حال خود رها شده و روندی نزولی را طی می‌کند و این بلاتکلیفی به منزله نشان دادن چراغ سبز به خروج پول حقیقی از بازار سرمایه، بدتر شدن اوضاع بورس و آب شدن سرمایه‌های خرد شهروندان است.
علی‌رغم وعده‌های داده شده توسط دولت سیزدهم و انتظارات ایجاد شده در خصوص احیای بازار بورس و صیانت از سرمایه‌های مردم، اقدام موثری در این راستا صورت نمی‌گیرد.
دولت باید با تشریح برنامه‌های خود برای بورس و تبیین سیاست‌های خود در قبال بازار سرمایه، به سیاست سکوت خود در قبال بازار سرمایه پایان دهد و مشخص شود که جایگاه بورس در برنامه‌های اقتصادی دولت سیزدهم چیست؟

 

هیچ ساز وکاری در بازار سرمایه برای مقابله با اتفاقات سال گذشته وجود ندارد

سیدشمس الدین حسینی ريیس کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید مجلس: بازار سرمایه همیشه مهم بوده اما در 2 سال اخیر در اقتصاد ایران حساسیت مضاعفی پیدا کرده است؛ بازار سرمایه مهم است زیرا کارکرد اصلی آن تامین مالی تولید و فعالیت های اقتصادی است که اگر این اتفاق نیفتد با یکی از مشکلات ساختاری یعنی کاهش رشد اقتصادی کماکان مواجه خواهیم بود.
اما چه ویژگی سبب شده که حساسیت بازار سرمایه افزایش یابد؛ سال گذشته بنا به دلایلی مانند رشدهای اغوا کننده، دعوت بی وجه مقامات برای حضور مردم عادی در بازار سرمایه و افزایش اصطحکاک مالی یا عدم شفافیت اطلاعات سبب شد که تعداد زیادی از مردم که طبقات متوسط رو به پایین بودند در بازار سرمایه حضور یابند و پس اندازهای اندک و دارایی های ضروری خود و کالاهای مصرفی مانند خودرو و خانه را بفروشند و در بازار سرمایه، سرمایه گذاری کنند تا سودی عایدشان شود اما متاسفانه در شرایط تورمی نه تنها سودی عایدشان نشد بلکه دارایی هایشان را از دست دادند.
در این شرایط مقامات اقتصادی هر برنامه و سیاست اقتصادی که دارند باید اعلام کنند البته اگر این سیاست ها در مسیر تاکید بر کارکرد اقتصادی و توجه به این حساسیت اقتصادی نباشد پاسخگوی دغدغه های اقتصادی و اجتماعی مردم نیست؛ انتظار داریم امروز اگر مسيولان اقتصادی پشت تریبون قرار می گیرند بگویند برای بهبود کارکرد اقتصادی بازار سرمایه و رفع حساسیت اجتماعی چه برنامه ای دارند.
در ماه های اخیر از شرایط نابه سامان سال گذشته فاصله گرفتیم اما بنده به عنوان کارشناس تاکید می کنم اگر شرایط مشابه گذشته شود هیچ ساز وکاری در بازار سرمایه انجام نشده است و باید به جبران زیان ها بیاندیشیم و از زیان های آتی پیشگیری کنیم.
ما متولی بازار سرمایه نیستیم بلکه متولی نظارت هستیم اولین سوال این است که بسته سیاست اقتصادی دولت چیست؟ بازار سرمایه جدا از سایر بازارهای اقتصادی نیست مگر می شود رشد اقتصادی صفر و تورم زیر 50 درصد باشد و به مردم بگوییم بازار سرمایه با نظارت های ما بهبود پیدا کرده است. نظارت مهم است اما امروزه وقت آن است که دولت بسته های اقتصادی را باز کند اما متاسفانه به این امر توجهی نکرده است.
ما منتظر برنامه های اقتصادی دولت هستیم و اینکه در حوزه سیاست پولی، تجاری و مالی چه برنامه ای دارد. امروزه فعالان اقتصادی حتی سهامداران حقوقی نمی دانند که دولت برای مدیریت اقتصاد چه برنامه ای دارد و وقتی در جریان این موضوع نیستند منجر به بی اعتمادی می شود.
دولت باید اعلام کند که برای حفظ و جلب 40 درصد رشد نقدینگی در حین اجرای برنامه های مدیریت نقدینگی چه اقدامی قرار است انجام دهد، ما به عنوان نماینده کمیسیون می توانیم راهکار ارايه کنیم اما منتظر برنامه های دولت هستیم البته این انتظار زمانی دارد و نباید بنشینیم و کماکان به تحلیل گذشته اکتفا کنیم؛ 8 ماه از سال گذشته و سال گذشته احکام متعددی از قانون بودجه برای تسهیل سرمایه گذاری در بازار سرمایه پیش بینی و اجرا کردیم و هفته گذشته با شرکت های تامین سرمایه نشستی برگزار کردیم اما بانک مرکزی اجازه نمی دهد که بسته ها اجرا شود. چه کسی باید این مشکل را در دولت حل کند.
وزیر اقتصاد باید خطوط راهنمای بازار سرمایه را به طور شفاف اعلام کند و همچنین دولت و مقامات اقتصادی و وزیر اقتصاد برنامه های خود را در کاهش و مدیریت سیستم ریسک مالی ارايه کنند و باید اعلام کنند که برای پوشش های ریسک به ویژه سهامداران خرد و جبران خسارات چه برنامه ای دارند؛ امروزه در دولت نهادهای مختلفی ایجاد می شود اما نمی دانیم شورای عالی بورس در سیاستگذاری چه برنامه ای دارد در حالی که باید در سیاستگذاری کشور ایفای نقش کنیم.

 

مقایسه بازار سرمایه با سایر بازارها قیاس مع الفارق است و دردی از مردم دوا نمی کند

نماینده ملایر با اشاره به گزارش وزیر اقتصاد درباره بازار بورس:
مگر قرار است بورس نسبت به سایر بازارها سودآوری کمتری داشته باشد که وزیر محترم آن را با سایر بازارها مقایسه می کند و می فرماید نسبت به بازار خودرو، طلا، سکه و مسکن وضع بهتری دارد. این قیاس به قول ما طلبه ها مع الفارق است و معنا ندارد.
ملت مبتنی بر اعتمادی که به دولت ها داشتند در بازار سرمایه ورود کردند اما خیلی از خانواده ها و سرمایه ها در این بازار به خاطر مشکلات مدیریتی در این نظام از بین رفت و مقایسه این بازار با سایر بازارها دردی از مردم دوا نمی کند.
 ما در بحث نرم افزاری و نظام مدیریتی حاکم بر بازار سرمایه مشکل داریم و با این نظام مدیریتی هر اقدامی انجام دهیم وضع بازار سرمایه تغییری نمی کند.

 

سرمایه مردم در بازار سرمایه دود شد و شما هم مثل ما تماشاگر هستید

سیدغنی نظری خانقاه عضو کمیسیون اقتصادی مجلس خطاب به وزیر اقتصاد و دارایی:

سرمایه مردم در بازار سرمایه دود شد و شما هم مثل ما تماشاگر هستید. شما چه کار برای جلوگیری از ضرر طبقات پایین و مستضعف و متوسط که به دولت اعتماد کردند انجام دادید.
اینکه شما برای فرار از مسيولیت عنوان می کنید که اظهارنظر نمایندگان مجلس و برخی متخصصین باعث ریزش بورس می شود درست نیست. این چه بورسی است که با یک اظهارنظر جابه جا می شود و نوسان پیدا می کند.بورس کالا نیز هنوز در ید سهامداران عمده است و برای آن ها هیچ سقفی تعریف نشده است.
روزانه هزاران پیامک برای ما می آید که از حقوق از دست رفته سهامداران در بورس دفاع کنید. زمانی که نماینده مجلس بودید طرح های خوبی را تدوین کردید و امروز نیز ایده های خوبی دادید، چه برنامه ای برای عملیاتی شدن و اجرای این برنامه ها دارید.
وقتی فردی در بورس انرژی 100 میلیون تومان دریافت می کند چه شفافیتی در بازار وجود دارد؟
اینکه یک شرکت جعلی پول مردم را بالا بکشد و سازمان بورس فقط نظاره گر باشد پذیرفتنی نیست؛ دست دلالان را از بازار کوتاه کنید.
در 10 سال گذشته با وجود رشد بورس اعتماد مردم از این بازار سلب شد چرا که طی یک سال این بازار ریزش شدیدی داشت و در 3 ماه گذشته نیز وضعیت بازار بورس به شدت اسفناک بوده است.

 

افزایش نرخ سود بانکی منجر به نزولی شدن بورس می‌شود/ وزیر اقتصاد ورود کند

رضاخواه پس از گزارش وزیر اقتصاد درباره بورس:
نزولی شدن بازار سرمایه در سال گذشته پس از صعود بسیار آن خطایی بود که دولت گذشته انجام داد زیرا عموم مردم و حتی آنهایی که با بورس آشنایی نداشتند را نیز به حضور در این بازار تشویق کرد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی توضیح دهد که آیا دولت قبلی در نزولی شدن شاخص بورس دخالت داشته یا خیر، آیا دولت دوازدهم با سیاست‌گذاری‌هایی در بورس به دنبال تامین کسری بودجه خود بوده است و در آخر اینکه آیا دولت فعلی نیز همین هدف را دارد.
با رشد نرخ ارز بورس صعودی می‌شود. وزیر اقتصاد توضیح دهد برنامه دولت فعلی که به دنبال تثبیت نرخ ارز است، برای جبران نزولی شدن بورس چه برنامه‌ای دارد؟
به نظر می‌رسد که نرخ سود بانکی افزایش یافته است در صورت درستی این موضوع بانک‌ها به جای سرمایه‌گذاری در بورس نقدینگی را میان خودشان جابه‌جایی می‌کنند و این امر منجر به نزولی شدن بیشتر بازار سرمایه می‌شود.

 

تصمیمات غلط در بخش های دیگر دولت نباید در بازار سرمایه تاثیرگذار باشد

طاهری نماینده زنجان خطاب به وزیر اقتصاد و دارایی:
اگر در بخش های مختلف دولت و وزارتخانه های اقتصادی ادعا شود که سیاست های وزرای دیگر باعث برهم خوردن نظم بورس است برای ما قابل قبول نیست و ما دولت را یکپارچه می دانیم و وزیر اقتصاد باید هماهنگی این بخش را برعهده بگیرد.
عوارض ناشی از ساختار غلط ما یکی دیگر از دلایل نوسانی بودن بورس است به طوری که بحث عملکرد شرکت های دولتی و عملکرد معیوب آن ها در بورس تاثیرگذار است و ما انتظار داریم در سال بعد و چند ماه بعد در همین نقطه نباشیم و ساختار معیوب شرکت های دولتی اصلاح شده باشد و شفافیت مالی پیدا کرده باشند.
طبق فرمول های اقتصادی برخی از شرکت های دولتی که وضعیت اقتصادی مطلوبی دارند در بورس رشد داشته باشند و لازم است اعتماد مردم به بازار سرمایه برای شرکت ها بازگردد و اعتماد مردم که با تغییر دولت مثبت شده بازسازی شود.
در سال های اخیر شاهد رشد سهامداران بوده ایم اما این آمادگی از نظر سخت افزاری و نرم افزاری در بورس ایجاد نشده و مبنای توسعه بورس متناسب با مراجعه به آن رشد پیدا نکرده و برخی از شرکت ها در ارايه خدمات دچار مشکل شده اند.
 لازم است ساز و کاری ایجاد شود که توزیع سود از طریق سامانه سجام امکان پذیر شود تا مراجعه به بورس و حضور فیزیکی کم شود و اقدامات سیستمی تسهیل در امور را فراهم کند.

 

دولت در خصوص انتشار اوراق گزارش دروغ ندهد

آصفری نماینده مردم اراک و کمیجان و خنداب در مجلس:
 آقای خاندوزی پیش از وزارت دايم تويیت می‌کردند و در مورد خروج بورس از وضعیت بحرانی راهکار می‌دادند حالا همان راهکارهایی را که تويیت می‌کردند اجرا کنند تا مشکلات بورس حل شود.
دولت بداند بورس حق‌الناس است و امروز دلالانی وارد بورس شدند که سرمایه مردم را به تاراج برده‌اند و چرا دولت در خصوص انتشار اوراق به مردم گزارش دروغ می‌دهد، بر اساس اسناد خزانه از مهرماه تاکنون 8 هزار میلیارد اوراق توسط دولت به فروش رسیده اما دولت می‌گوید اوراقی به فروش نرسیده است.
براساس قانون اساسی دولت موظف به حفظ اموال مردم است اما در بورس اموال و سرمایه مردم مانند یخ آب می شود و حالا باید به جای اینکه دايم گذشتگان را متهم کنیم که البته متهم است باید برای آینده برنامه ریزی دقیقی انجام دهیم و دولت گزارش دهد چرا به وعده ها عمل نمی کند و سرمایه مردم در بورس در حال نابودی است.

اخبار مرتبط

آخرین اخبار بورس و اقتصاد