تصویری کم دیده شده از نانوایی سنگکی و بربری در تهران 120 سال پیش / نانوایی در دوره قاجار این شکلی بود + عکس

تصویری کم دیده شده از نانوایی سنگکی و بربری در تهران 120 سال پیش / نانوایی در دوره قاجار این شکلی بود + عکس

اقتصاد کلانکافه تاریخ نوشت: تصویری از نانوایی بربری و سنگکی از مجموعه عکسهای آنتوان سوریوگین عکاس گرجستانی در سال 1275 شمسی را در این خبر می بینید .

می‌گویند پخت نان سنگک قبل از ورود اسلام در ایران رواج داشته و در واقع ایده پخت آن را پزشک یکی از سلاطین ساسانی می‌دهد. او برای سلطان که بیماری سختی دچار شده بود تجویز می‌کند که نانی بخورد که روی ریگ (سنگ ریزه) پخته شده باشد.

البته در سالنمای کمیته نانوایان تهران که در تاریخ 19 اردیبهشت سال 1326 در تهران منتشر شده است هم درباره پیدایش نانوایی و نان سنگک این طور آمده است: «شاه عباس برای رفاه حال طبقات تهی‌دست و لشگریان خود که غالبا در سفر احتیاج به نان و خورش موقت و فوری داشتند و لازم بود به هر شهری می‌رسند نانوایی‌هایی باشند که بتوانند به قدر مصرف سربازان نان تهیه نمایند و غذایی باشد که خورش نان قرار دهند، درصدد چاره برآمد و حل این مشکل را از «شیخ بهایی» که از اجله علما و دانشمندان ایران بود خواست. شیخ بهایی با تفکر و تعمق تنور سنگکی را ابداع نمود...»

نانوایی بربری و سنگکی در تهران قدیم

از طرفی قدیمی‌ترین فرهنگ لغتی که از این نان خوش طعم نام برده «برهان قاطع» است که در سال 1062 هجری قمری نوشته شده، مولف این فرهنگ در معنی واژه سنگک می‌نویسد: «و نوعی از نان هم هست که بر روی سنگ‌ریزه‌های گرم بپزند.» پیشینه تاریخی نان سنگک دقیقا روشن نیست و حرف و حدیث‌های زیادی درباره‌اش گفته شده است، اما آنچه که معلوم است، اینست که واژه «سنگک» از دو جزء «سنگ» و «ک» نسبت ساخته شده و آن نانی است که بر روی سنگ‌ریزه (ریگ) پخته می‌شود.

بیشتربخوانید :

  • ارزش پول ایران از 300 سال پیش تاکنون/ زمانی که ارزش «شاهی» ایران 10 برابر «پوند» انگلیس بود + عکس ها
  • کوپن گوشت دوران قحطی در زمان پهلوی اول/ عکس

220 256

local_offerبرچسب‌ها:

اخبار مرتبط

آخرین اخبار بورس و اقتصاد