بعد از گرانی کالا نوبت به مصالح ساختمانی رسید

بعد از گرانی کالا نوبت به مصالح ساختمانی رسید

افزایش نرخ مصالح ساختمانی باعث تنش در بازار مسکن در اغلب کشورهای دنیا شده است و به نظر می‌رسد این روند تا انتهای امسال...

افزایش نرخ مصالح ساختمانی در دو سال گذشته باعث شد تا هزینه ساخت در دنیا رشد کند و تامین مسکن برای اغلب مردم دنیا به یک معضل بزرگ تبدیل شود.

فایننشال تایمز در گزارش اخیر خود با اشاره به بحران هایی اقتصادی ناشی از افزایش تورم و چالشهای مالی مرتبط با آن و درگیری‌های روسیه و اوکراین نوشت: «در شرایطی که افزایش نرخ مصالح ساختمانی به معضلی بزرگ برای فعالان این صنعت و مردم تبدیل شده است، انتشار گزارشهایی که خبر از تداوم این وضعیت دارند بسیار نگران‌کننده است. نگرانی در مورد تورمی که می‌تواند صنعت ساختمان را درگیر کند و این بار ریشه آن جنگی است که در اروپا شروع شده است و کشورهای بزرگی که در تولید فلزات و مصالح ساختمانی و مواد معدنی هستند را درگیر کرده است. سوال این است که آیا کشورهای دنیا می‌توانند از این بحران عبور کنند یا بحران مسکن باعث تشدید تنش‌های مالی در جهان می‌شود.»

طبق گزارش منتشرشده توسط وب سایت«گلوب» در نیمه دوم سال 2022 متوسط نرخ هر تن سیمان در بازار جهانی برابر با 139 دلار و هر متر مربع بتن برابر با 110 دلار خواهد بود در حالیکه متوسط نرخ هر تن سیمان در فصل اول امسال برابر با 108 دلار بود.

انتظار می‌رود نرخ هر بلوک بتنی در نیمه دوم امسال بالغ بر 16 درصد نسبت به نیمه اول و نرخ آجر بالغ بر 15 درصد افزایش یابد که در نهایت هزینه تمام شده فعالیتهای ساختمانی را به شدت افزایش خواهد داد.

رشد نرخ سیمان در شرایطی اتفاق افتاده است که در سال قبل هم بازار این محصول ارزشمند با چالشهای زیادی روبه‌رو بود و مشکلات اقتصادی ناشی از همه گیری کرونا بحران‌های زیادی را برای فعالان صنعت ساختمان ایجاد کرده بود.

آمارهای ارايه شده توسط رسانه‌های دنیا نشان می‌دهد نرخ ساختمان در کشورهای صنعتی بالغ بر 20 درصد رشد کرده است و در استرالیا قیمتها به بالاترین سطح طی 18 سال اخیر رسیده است.

در امریکا خبرها از افزایش نرخ مسکن حکایت دارد و مطالعات نشان می‌دهد متوسط نرخ مسکن در فصل اول امسال به بالاترین سطح طی 5 سال اخیر رسیده است. اما این بحران در بازار مسکن تنها ریشه در رشد نرخ سیمان و بتن ندارد بلکه نرخ دیگر مصالح ساختمانی و فلزات مورد استفاده در این صنعت هم با سرعت افزایش یافته است.

فایننشال تایمز در این مورد نوشت: «قیمت مس از ابتدای امسال رشد کرده است و انتظار می‌رود در ماه‌های آتی هم شاهد تداوم این روند افزایشی نرخ باشیم.»

با وجود اینکه نرخ هر تن مس در انتهای ماه آوریل برابر با 9734 دلار بود که با حداکثر نرخ ثبت شده برای این فلز در سال 2021 فاصله زیادی داشت ولی انتظار می‌رود در نیمه دوم امسال ما شاهد افزایش بیشتر در نرخ باشیم.

افزایشی که به‌تدریج بازار را با شوک‌های تازه و چالشهای جدید روبه‌رو می‌کند و اقتصاد را به سمت آسیبهای بزرگتری هدایت می‌کند. در این گزارش پیش‌بینی شده است متوسط نرخ هر تن مس درنیمه دوم سال 2022 به بیش از 10700 دلار برسد و متوسط نرخ امسال آن 51 درصد نسبت به سال قبل بیشتر شود.

این وضعیت می‌توان در پروژه‌های تامین برق در کشورهای مختلف اختلال ایجاد کند، روی توان تولید خودروهای برقی اثر منفی بگذارد و صنعت ساختمان را با افزایش شدید هزینه مواجه کند و خرید خانه را برای شمار زیادی از مردم دنیا به یک آرزوی دست نیافتنی تبدیل کند.

 

اخبار مرتبط

آخرین اخبار بورس و اقتصاد