خودروسازان بدترین وضعیت سودآوری میان صنایع بورسی را ثبت کردند/ قیمت گذاری دستوری بلای جان صنایع غذایی و دارویی

خودروسازان بدترین وضعیت سودآوری میان صنایع بورسی را ثبت کردند/ قیمت گذاری دستوری بلای جان صنایع غذایی و دارویی

بنابر گزارش پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی، رشد اسمی سود شرکت‌ها در سال 1399 نسبت به سال قبل بیش از 133درصد بوده و...

به گزارش اقتصادآنلاین؛ بیش از 280 شرکت صنعتی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران وجود دارد که شرکت‌های فعال در 6 گروه خودروسازی و قطعات، شیمیایی، دارویی، محصولات غذایی، فلزات اساسی و فرآورده‌های نفتی، بیش از نیمی از تولید کشور را در اختیار دارند.

در جدول زیر، وضعیت سودآوری شرکت‌های تولیدی بورس در بازه‌های عملکردی دوازده ماهه سال مالی 1399، 6 ماهه و 9ماهه 1400 بررسی شده است.

بررسی این جدول نشان می‌دهد که شرکت‌های خودروسازی و ساخت قطعات، بدترین وضعیت را از منظر سودآوری، در میان شرکت‌های بورسی دارند. به نحوی که جمع سود خالص شرکت‌های این صنعت، منفی است. البته در 9 ماهه 1400، تعداد شرکت‌های زیان‌ده در صنعت خودروسازی و ساخت قطعات کمتر از سال گذشته است. با این وجود، زیان تولیدشده در این صنعت در 9 ماهه 1400 تقریبا برابر با 9 ماهه 1399 است که نشانه‌ای از وضعیت ناامیدکننده صنعت خودروسازی و ساخت قطعات است.

از میان صنایع بورسی، صنعت فلزات اساسی و فرآورده‌های نفتی به ترتیب با 97 و 66درصد رشد سود اسمی 9 ماهه نسبت به سال گذشته، بیشترین رشد در سودآوری در بین صنایع را داشتند. از سوی دیگر، تولیدکننده‌های محصولات ضروری و مصرفی مانند صنایع دارویی و غذایی، رشد سود اسمی کمتر از رشد تورم داشته‌اند. به نحوی که رشد سودآوری صنعت محصولات غذایی در 6 ماهه و 9 ماهه سال 1400 نسبت به مدت مشابه سال، حدود صفر درصد بوده است و این نرخ رشدها برای صنعت دارویی نیز به ترتیب 22درصد و 30درصد بوده است. درواقع علاوه بر اینکه ارزش حقیقی سودآوری این صنایع کاهش داشته، تعداد شرکت‌های زیان‌ده در این صنایع در سال جاری نیز، نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش یافته است. اما کاهش ارزش حقیقی سود این صنایع ناشی از چیست؟

میتوان کاهش ارزش حقیقی سود این صنایع و افزایش تعداد شرکت‌های زیانده را ناشی از قیمت‌گذاری دستوری در این صنایع دانست که موجب اثرگذاری منفی بر حاشیه سود این صنایع شده است. علاوه بر این، تعداد شرکت‌های زیان‌ده در صنعت غذایی و دارویی در 9 ماهه، به ترتیب 3 و 4 شرکت بیشتر از سال گذشته بوده که نشان دهنده وضعیت نامناسب سودآوری در این صنایع است.

اخبار مرتبط

آخرین اخبار بورس و اقتصاد