رشد وام خانوارها، 20 برابر تولید؛ تولید تورم از کانال بانکی؟

رشد وام خانوارها، 20 برابر تولید؛ تولید تورم از کانال بانکی؟

اقتصاد کلاناکوایران نوشت:رشد سالانه تسهیلات بانکی به خانوارها بیست برابر بیشتر از بخش های اقتصادی بوده و معادل با 500 درصد به ثبت رسیده است. به باور برخی از تحلیل گران این موضوع می تواند موجب رشد تورم از دو کانال مهم شود؛ رشد نقدینگی و افزایش در پایه پولی.

روند تسهیلات دهی در بانک‌ها صعودی شده و تقریبا 42 درصد بیشتر از موقعیت مشابه خود در سال گذشته شده است.

این آمار در مقاطع مختلف از سوی بانک مرکزی منتشر شده و طی آن بررسی می شود وضعیت بخش های مهم اقتصادی در تهسیلات دهی بانکی چگونه بوده است. در میان بخش های مهم اقتصاد عمده رشد تسهیلات دهی به بخش مسکن و ساختمان نعلق داشته است.

رشد بخش مسکن و ساختمان در تسهیلات دهی

در نه ماه نخست امسال کلا 2 هزار و 501 هزار میلیارد تومان تسهیلات به بخش های اقتصادی اعطا شده است. این بخش ها عموما مشتمل بر گروه های کشاورزی، صنعت و معدن، مسکن و ساختمان، بازرگانی، خدمات و متفرقه هستند. بررسی ها نشان می دهند بیشترین رشد ثبت شده در گروه مسکن و ساختمان بوده که نسبت به نه ماه نخست سال 1400 تقریبا 70 درصد بیشتر شده است. گروه صنعت و معدن نیز با رشدی 45 درصدی در مقایسه با سال قبل، جایگاه دوم را دارا بوده است.

این در حالی است که بخش بازرگانی در امسال تنها بخشی بوده که افت تسهیلات دهی را تجربه کرده است. تسهیلات دهی بانک ها به این گروه در مقایسه با سال قبل 25.4 درصد افت پیدا کرده و از 311 همت به 232 همت رسیده است.

در کنار بخش های اقتصادی کشور، مصرف کننده نهایی خانوار ها نیز از شاخه های مهم تسهیلات به شمار می آید که در سال جاری رشد بی سابقه ای پیدا کرده است.

رشد 500 درصدی تسیهلات خانوار در یک سال اخیر

طبق داده های بانک مرکزی به طور کلی در پایان نه ماه نخست امسال، 2 هزار و 979 هزار میلیارد تومان تسهیلات از سوی بانک ها اعطا شده است. از این میزان 2 هزار و 501 هزار میلیارد تومان سهم کل بخش های اقتصادی بوده و سهم مصرف کننده نهایی خانوار از این رقم حدودا 478 همت به ثبت رسیده است.

مقایسه داده های آماری با سال قبل نشان می دهد رشد کل بخش های اقتصادی این مقطع حدودا 23.8 درصد بوده و رشد ثبت شده در بخش خانوارها معادل با 500 درصد رقم خورده است.

به عبارت دیگر می توان گفت در این مقطع عمده افزایش تسهیلات بانکی به بخش خانوارها متعلق بوده و حدودا بیست برابر بیشتر از بخش های اقتصادی کشور رشد داشته است.

علت این رشد را می توان به تسهیلات تکلیفی بانک ها در ازدواج، فرزندآوری و ... در این مدت نسبت داد. اما مهم تر از علت آن، به عقیده برخی پیامدهای تورمی این رویداد است.

برخی معتقدند رشد تسهیلات در این بخش به دلیل مولد نبودن در اقتصاد در مقایسه با سایر بخش های اقتصادی هم موجب رشد نقدینگی شده و هم بدهی بانک ها به بانک مرکزی و در ادامه اضافه برداشت ها را بیشتر می کند.

درهمین رابطه داده های بازار باز و آمارهای بانکی نشان می دهد کسری نقدینگی بانک ها دراین مقطع حدودا 300 همت بوده است. این کسری که غالبا از مسیر بازار باز و اضافه برداشت ها شکل گرفته مستقیما در پایه پولی قرار گرفته و هسته تورم زای کشور را بالاتر می برد.

در کنار آن افزایش تسهیلات دهی خانوارها خود عاملی فزاینده در بزرگ تر شدن نقدینگی به حساب آمده و با رشد این شاخص، پتانسیل رشد تورم در اقتصاد را افزایش می دهد.

بیشتر بخوانید:

  • امسال چند نفر وام ازدواج گرفتند؟

217 46

فروش بلیت قطارهای نیمه دوم فروردین فردا آغاز می‌شود کسادی بازار مسکن در اولین روزهای سال «دولت دخالت نکند، قیمت سهام بالا می‌رود» هزینه 240 میلیارد دلاری چین برای تحقق پروژه «یک کمربند، یک جاده» پرونده مسکن مهر تا تابستان امسال بسته خواهد شد عکس| درخواست جالب یک شهروند در روزنامه: پارتی لازم دارم! قیمت ارزانترین و گرانترین گوشی آیفون در بازار بورس در آستانه فتح قله تاریخی سال 99/ بازار سرمایه می‌تواند ضربه‌گیر تورم باشد آمادگی کامل ناوگان امدادی ایران خودرو در هفته دوم نوروز اعطای سهام عدالت به جاماندگان سرانجام عملیاتی خواهد شد؟ ریل‌گذاری صنعت آب و برق برای توسعه اقتصاد کشور تثبیت جایگاه ایران در رتبه هشتم تولید سیمان جهان آمادگی کامل ناوگان امدادی ایران خودرو در هفته دوم نوروز چرا پول انصرافی‌های خرید خودرو آزاد نمی شود؟ حضور بیش از 3 هزار و 500 اکیپ امدادی فعال در سراسر ایران درآمد نفتی سال 1401 ایران، معادل سود یک ماه شرکت عربستانی بدهی بانک ها به بانک مرکزی در 10ماه بیش از 2برابر شد! / رکورد 11ساله با رشد 77.2درصدی در آذر ماه شکس... فعالان عرصه تولید کشور نگران تامین برق پایدار نباشند شرایط عمومی قراردادهای واگذاری (فاکتورینگ) ابلاغ شد خیز برداشتن قیمت میوه در بازار/ میوه گران می شود؟ تثبیت جایگاه ایران در رتبه هشتم تولید سیمان جهان رشد 34 هزار واحدی شاخص بورس در آخرین روز هفته روایت اکونومیست از سقوط ریال؛ در طول یک دهه ریال 94 درصد سقوط کرد! فعالان عرصه تولید کشور نگران تامین برق پایدار نباشند آبگیری سدهای «کهیر» و «شهری کور» سیستان و بلوچستان در آینده نزدیک تورم وارد عصر جدیدی شده است/ مسگری: دستیابی به تورم 20 تا 30 درصدی در حد آرزو می‌ماند آریا و فروش عالی 3.241 میلیارد تومانی رشد 34 هزار واحدی شاخص بورس در آخرین روز معاملاتی هفته «گرانی»کام مسافران نوروزی را تلخ کرد/دشواری اسکان در سرما و باران بورس به سقف تاریخی نزدیک شد آخرین وضعیت بدهی‌‎های خارجی ایران به دلار و یورو واکنش سازمان برنامه به تاخیر در پرداخت حقوق شب عید معلمان/ هزینه‌ها از سقف قانونی عبور کرده بود/ 24 ... مجارستان بی‌اعتنا به تحریم‌ها، مراودات با روسیه را تقویت می‌کند علت تاخیر در پرداخت حقوق شب عید معلمان مشخص شد رشد پول به بیش از 70درصد رسید! / چرا رشد نقدینگی کم اما تورم زیاد شد؟ صعود 34 هزار واحدی شاخص بورس هزینه زندگی چطور با یک همبرگر اندازه‌گیری می‌شود؟ رشد 11.6 درصدی بخش صنعت در پاییز 1401/ بالاترین نرخ رشد فصلی صنعت در 5 سال گذشته ثبت شد شاخ و شانه کشیدن مرسدس بنز برای تسلا/ عکس افزایش صادرات و واردات گمرکی هیچگونه اختلالی در سامانه های خدمات دهی بیمه سلامت وجود ندارد/ رصد و نظارت لحظه ای وزارت بهداشت بر ا... موافقت‌نامه و شرایط عمومی قرارداد‌های واگذاری (فاکتورینگ) ابلاغ شد انتقاد از امضای یک مصوبه غیرقانونی/ تلاش کارگران برای ابطال دستمزد 1402 هشدار سطح قرمز برای کاهش شدید دما و خسارت به صنعت کشاورزی ریل‌گذاری صنعت آب و برق برای توسعه اقتصاد کشور ملاک ابقاء یا حذف مدیران در سال جدید رضایتمندی عمومی است اعلام متوسط نرخ دلار در دی ماه سال گذشته پاسخ ارسالی نماینده سهامداران شرکت پدیده در هیات مدیره "گشان" به انتشار یک گزارش نرخ دلار و یورو در مرکز مبادلات ارزی افزایش 2.7 واحد درصدی پایه پولی و کاهش 5.7 واحد درصدی نقدینگی در دی ماه 1401