آغاز حمایت‌های فوری از بورس | جزيیات بسته 10بندی حمایت از بازار سرمایه اعلام شد

آغاز حمایت‌های فوری از بورس | جزيیات بسته 10بندی حمایت از بازار سرمایه اعلام شد

در بسته 10بندی حمایت فوری از بازار سرمایه مصوباتی از جمله بیمه شدن اصل و سود سهام مردم در یک سال آینده تا واریز شدن منابع جهت حمایت از سهام شرکت‌های تولیدی بزرگ کشور دیده می‌شود.

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از سازمان بورس، بسته جامع حمایتی بازار سرمایه که در هفته گذشته طراحی و در جلسات رده عالی مقامات اقتصادی کشور مطرح شده بود، از امروز اجرایی می‌شود.

این بسته شامل:

1. بیمه کردن سهام حاضر در پورتفوی اشخاص حقیقی تا سقف 100 میلیون تومان برای هر نفر (که حدود 96 درصد از تعداد کدهای حقیقی فعال حاضر در بازار را تشکیل می‌دهند) از طریق انتشار عمومی اوراق تبعی و خرید توسط سرمایه گذاران صورت می‌گیرد.

سر رسید اعمال این اوراق یک ساله بوده و مبلغ تعهد خرید 20 درصد بالاتر از ارزش ترکیب سبد افراد در آخرین روز معاملاتی چهارشنبه، 4 آبان 1401 است. و بر اساس ترتیباتی که سازمان بورس اعلام می کند اعمال و اجرایی خواهد شد.

2. انتشار اوراق اختیار تبعی فروش بر روی سهام موجود در صندوق های درآمد ثابت تا سقف 400 هزار میلیارد ریال با تضمین اصل ارزش سبد سهام در ابتدای دوره بر اساس ترتیباتی که سازمان بورس اعلام می کند.

(منابع لازم برای ایفای تعهدات در سررسید اوراق مذکور، از محل بودجه سال 1402 تامین می شود.)

3. تزریق منابع جدید توسط صندوق‌های حاکمیتی برای خرید سهام در بازار سرمایه و به مرور افزایش مبلغ مذکور.

4. واریز منابع مندرج در ردیف بودجه سال 1401 به صندوق تثبیت از روز شنبه جمعا به مبلغ حدود 50 هزار میلیارد ریال.

5. هماهنگی، نظارت و پایش مستقیم و مستمر فعالیت اشخاص حقوقی بازار سرمایه شامل شرکت ها و نهاد های مالی شبه دولتی، صندوق های بازنشستگی و نهاد های نظامی و حمایت این نهادها از سهام ناشران تحت مدیریت خود و توقف فروش تا زمان ثبات در بازار، و انجام اقدامات حمایتی از جمله خرید سهام و انتشار اوراق تبعی حمایتی.

6. همکاری مشترک بانک مرکزی و وزارت اقتصاد جهت مدیریت نرخ سود.

همچنین با تصویب هیيت مدیره سازمان بورس نیز موارد ذیل اجرایی خواهد شد.

7. افزایش سپرده گذاری مستقیم سازمان بورس نزد صندوق تثبیت.

8. محدود کردن بخش فروش بازارگردان ها تا اطلاع ثانوی.

9. توقف پذیره نویسی اوراق بهادار و عرضه های اولیه تا زمان بازگشت ثبات به بازار سرمایه.

10. بازگشت زمان جلسه معاملاتی در فرابورس به روال سابق از ساعت 13:00 به 12:30.

 چالش در همه بخش‌های بازار سرمایه باید به حداقل برسد

همچنین ريیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: بخشی‌ از ریسک‌های صنعت کارگزاری مربوط به نزول بازار سهام است، از این‌رو باید به گونه‌ای ترتیب اثر داده شود که تا حد ممکن این چالش برای همه بخش‌های بازار سرمایه به حداقل برسد.

مجید عشقی، ريیس سازمان بورس و اوراق بهادار، در جلسه‌ای با اعضای کانون کارگزاران در خصوص چالش‌های این صنعت، اظهار داشت: در زمان رکود و ریزش بازار با مسايل و دغدغه‌های پیچیده‌تری مواجه می‌شویم که حل و رفع آنها نیازمند همفکری و همکاری همه ارکان‌ها است. در شرایط کنونی و با کاهش ارزش سهام، ریسک نهادهای مالی افزایش پیدا می‌کند، بنابراین نیاز به مراقبت و توجه بیشتری احساس می‌شود.

وی توضیح‌ داد: با نزول بازار، صنعت کارگزاری بیش از سایر نهادهای مالی صدمه می‌بیند و با چالش‌های جدی‌تری روبه‌رو می‌شود؛ تاکنون این ریسک‌ها به درستی شناسایی و احصا نشده و ابزار درستی برای پیشگیری از وقوع آن به‌کار گرفته نشده است.

عشقی افزود: در حقیقت طی سال‌های گذشته فقط بحث مدیریت ریسک تسویه اعتباری کارگزاری‌ها در جهت بهبود فضای این صنعت پیش‌گرفته شد و تاکنون تفاوتی میان بزرگ‌ترین و کوچک‌ترین کارگزار از نظر فرآیندی به وجود نیامده‌ است و همین مساله می‌تواند ریسک صنعت را افزایش بدهد؛ بنابراین باید اقدامات جدی در این خصوص شکل بگیرد. از آنجایی که کانون کارگزاران شناخت موشکافانه و عمیق‌تری به این صنعت دارد، پیشنهاد می‌شود که ریسک‌ها را شناسایی و راهکارهای خود را در رفع آنها پیشنهاد کند.

ريیس سازمان بورس با اشاره به اینکه کانون کارگزاران باید دغدغه‌های مشترک را برای تصمیم‌گیری نهایی جمع‌بندی و پیشنهاد کند، گفت: برای پشگیری از وقوع ریسک‌، ایده‌های مختلفی وجود دارد که از جمله آن می‌توان به فعال‌سازی «ترید اکانت» توسط کارگزاری‌ها، تقسیم و درجه‌بندی کارگزاران، ایجاد ضوابط برای عضویت اتاق‌های پایاپای و غیره اشاره کرد که هر یک از این موارد نیازمند بررسی است.

وی تصریح‌کرد: در گذشته مصوبات شتاب‌زده‌ای منتشر می‌شد که کل صنعت‌ را تا سال‌های زیادی درگیر می‌کرد؛ بنابراین بهتر است که هرچه سریع‌تر خلاء‌های موجود شناسایی بشود و تصمیماتی اجرایی در کانون کارگزاران شکل بگیرد تا به این واسطه کارگزاری‌ها صدماتی را متحمل نشوند؛ به طور نمونه اجرایی شدن راهکاری همچون ترید اکانت می‌تواند کل صنعت را متحول می‌کند.

عشقی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به دیگر ریسک‌های صنعت کارگزاری، بیان‌داشت: بخشی‌ از ریسک‌های این صنعت مربوط به نزول بازار سهام می‌شود و در مدت 2 سال و 2 ماه گذشته با این روند کاهشی مواجه بودیم؛ از این‌رو باید به نحوی ترتیب اثر داده شود که تا حد ممکن این چالش برای همه بخش‌های بازار سرمایه به حداقل برسد.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه اکنون با روزهای دشواری روبه‌رو هستیم، ادامه‌داد: درآمد صنعت کارگزاری از کارمزدهاست و به همین‌خاطر این صنعت با فشار مضاعفی روبه‌رو است. صرف‌نظر از شرایط فعلی، توسعه بازار و زیرساخت‌ها هزینه‌های ثابتی دارد و توسعه لاجرم باید انجام بشود. کاهش ارزش معاملات انجام این الزامات را دشوار کرده است و کاهش عایدی‌ها ارکان بازار و سازمان بورس را نیز مبتلا می‌کند.

وی‌ گفت: کاهش ارزش معاملات به همه نهادهای بازار فشار آورده اما باید با مدیریت، این دوره‌ را پشت‌سر بگذاریم.

  • برگزاری نشست اضطراری برای نجات بورس | وضعیت بورس بهبود می‌یابد؟

اخبار مرتبط

آخرین اخبار بورس و اقتصاد