به گزارش تجارتنیوز، قیمت مرغ در روزهای اخیر بازهم مانند گذشته شیب افزایشی به خود گرفته و گزارشها حاکی است قیمت آن در برخی مناطق به 40هزار تومان نیز رسیده، این در حالی است که نرخ دولتی هر کیلوگرم از آن 24هزار و900 تومان است.
طبق اعلام سازمان دامپزشکی و انجمن مرغداران گوشتی، روزانه در کشور حدود شش هزارو و 500 تا 7000 تن مرغ در کشور تولید میشود. به طور کلی نیاز مرغ در کشور ماهانه 230 هزار تن و در اوج مصرف که معمولا در زمان نوروز اتفاق میافتد به 300 هزارتن میرسد؛ با این حال تولید کشورمان در ماههای جاری دچار کاهش شده و این در حالی است که میزان مصرف و تقاضای موجود در بازار نیز افزایشی بوده است. به طوری که در اینباره علی صفر ماکنعلی، ريیس سازمان دامپزشکی میگوید: «تقاضای مصرف گوشت در برخی استانها به شدت افزایش یافته و مصرف گوشت مرغ آذربایجان شرقی طی یک سال از 210 تن به 380تن رسیدهاست.» برخی کارشناسان بر این باورند گرانی گوشت قرمز در بازار باعث شده مصرف گوشت مرغ افزایش یابد.
چرا تولید کاهش یافتهاست؟
عمده مرغداران برای کاهش تولید خود علتهای مختلفی را مطرح میکنند، مانند تامین نکردن نهادههای دامی به میزان کافی، کاهش وزنگیری مرغها در ماههای گرم، کاهش جوجهریزی، قطعی مداوم برق و تلفات ناشی از گرما در بسیاری از مرغداریها در سراسر کشور. با توجه به گرمتر شدن هوا، و بیبرقی سالنهای مرغداری توان این که درجه حرارت به حد مطلوب برسد نیست. برومند چهارآیین، ريیس هیات مدیره شرکت تعاونی توسعه صنعت طیور کشور در این باره میگوید: آمارها حاکی است بیش از 70درصد سالنهای مرغداری کشور توان خنک نگهداشتن سالنها را ندارند، از این رو با افزایش شدت گرما وزنگیری مرغها کاهش پیدا میکند چراکه خصوصیات فیزیولوژی مرغ به گونهای است که به اندازه تامین انرژیاش غذا میخورد و وزن گیری کمی میکند.
علاوه بر اینها جوجهریزی در واحدهای تولیدی اندکی کاهش یافتهاست. در هر قطعه مرغ 300 گرم کاهش وزن صورت میگیرد که اگر این عدد را به صورت ماهانه محاسبه کنیم، به لحاظ وزنی رقمی حدود 35هزار تن کاهش تولید مرغ در کشور وجود دارد. خشکسالی و گرمای شدید در سراسر کشور باعث شده که بسیاری از واحدهای مرغداریها با تلفات به شدت سنگینی روبهرو شوند. این جمله را حبیبا… اسدا…نژاد، نایب ريیس کانون انجمن صنفی مرغداران گفته و معتقد است گرما بر وزندهی مرغهای تولیدی تاثیر گذاشته که همین امر سبب شده 25 درصد تولیدات کشور از بین برود و قطعی برق نیز مزید بر علت است تا این کمبودها در بازار احساس شود.
افزایش قیمت نهادههای دامی
تامین نهادههای دامی یکی از اصلیترین مشکلات دامداران در یکسال گذشته است. خوراک دام 70درصد هزینههای تمامشده تولید این محصول را شامل میشود. مرغداران مشکلات بر سر راه خود را به وزارتخانههای مربوط (جهاد کشاورزی و صمت) منتقل کردهاند.
گزارشها حاکی از آن است که ایران به میزان کافی نهاده وارد کرده اما بهدلیل بیتوجهی برخی مسيولان در دو سال اخیر، بروکراسی حاکم بر گمرکات کشور و جزیرهای عمل کردن دستگاههای مسيول نهادهها هنوز از گمرک ترخیص نشدهاست. از سوی دیگر سامانه بازارگاه با توجه به مشکلاتی که دارد به صورت کلی نمیتواند نهادههای کافی برای مرغداران را تامین کند، به طوری که در این خصوص مرغدارن میگویند 70درصد نیاز آنها از طریق بازارگاه تامین میشود و برخی افراد با دریافت سهمیه خود آن را در خارج از شبکه و در بازار آزاد به فروش میرسانند.
از زمان تعیین قیمت مصوب مرغ (24 هزار و 900 تومان) تاکنون قیمت رسمی هر کیلوگرم کنجاله سویا از3200 تومان به 3600 تومان، هر کیلو ذرت نیز با 14درصد افزایش از 1700تومان به 1900 تومان رسیده است. دستمزد کارگران در سال جاری با رشد 37درصدی، هزینه حملونقل نسبت به سال گذشته با افزایش 30درصدی روبهرو بوده است، قیمت واکسن؛ ریزمغذی و کنسنانتره نیز 10 تا 20درصد رشد داشته و دولت نیز از ابتدای تیرماه تاکنون 10درصد قیمت دان آماده تحویلی به مرغداران را افزایش دادهاست.
از سوی دیگر طبق آخرین آمارها چهار میلیون تن خوراک دام و طیور در گمرکات کشور دپو شدهاست که دولت به صورت قطرهچکانی ترخیص کرده و وارد بازار میکند. دومیلیون تن از این نهادهها در انتظار تخصیص ارز از بانک مرکزی است و دو میلیون تن دیگر به بهانه کمبود کامیون در گمرکات مانده و به دست مصرفکننده نمیرسد که طبق گفته جواد ساداتینژاد، ريیس کمیسیون کشاورزی مجلس این نهادهها در آستانه کپکزدن هستند و هر چه زودتر باید ترخیص شوند.
در حالی نهادههای دامی در گمرک در حال خراب شدن هستند که مرغداران نیاز شدیدی به آنها دارند به طوری که حبیب اسدالله نژاد، نایبريیس کانون انجمن صنفی مرغداران میگوید: برخی مرغدارن بیش از 40 روز است که ذرت خریداری کردهاند ولی این نهاده بارگیری نشده است بنابراین باید پرسید اگر نهاده در سامانه بازارگاه و گمرک وجود ندارد چرا برای مرغداران اولویت تعیین میکنند که خریدشان را انجام دهند در حالی که همیشه دیده شده پس از خرید و واریز وجه نهاده به میزان کافی به دست مصرفکننده نمیرسد. با همه این اوصاف اما وزارت جهاد کشاورزی ادعای دیگری در این خصوص دارد به طوری که مهراب فرجی، دبیر شورای سیاستگذاری و راهبری سامانه بازارگاه میگوید: از ابتدای سال جاری نیز حدود 5/2 میلیون تن نهادههای وارداتی برای تولید خوراک آماده به کارخانجات تحویل شده که این میزان بالغ بر 45درصد کل نهادههای توزیع شده در کشور است.
چرا قیمت مرغ سر به فلک کشید؟
براساس آخرین قیمت مصوب، هر کیلوگرم مرغ باید 24 هزار و 900 تومان در بازار عرضه شود. این در حالی است که قیمت مرغ در برخی مناطق کشور به 40 هزار تومان رسیده است که این امر عدم نظارت و بیتوجهی به زنجیره را نشان میدهد. ظاهرا مرغداران تعهد داده بودند مرغ زنده را کیلویی 17هزار و 100تومان بفروشند اما عدم حمایتهای دولت باعث شده مرغ بالاتر از این ارقام راهی کشتارگاه شود. در تهران، عدم نظارت بر روند توزیع مرغ از میدان بهمن تا مرغداریها بیداد میکند، به طوری که این مرغداریها بعضا مرغ را از شبکه توزیع خارج کرده و آن را با قیمت بسیار بالاتری از قیمت مصوب دولتی در بازار به مصرف کنندگان میفروشند. برومند چهارآیین، ريیس هیاتمدیره شرکت تعاونی توسعه صنعت طیور کشور در این باره میگوید: هیچکس قادر نیست انتهای خط توزیع مرغ را کنترل کند.
در پایان میشود به این نکته اشاره کرد که به اندازه مرغفروشیهای شهر تهران بازرس در کشور وجود ندارد.
منبع: روزنامه جام جم